Na naši spletni strani uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Razumem...
Kdo odgovarja, ko ni voznika?
Avtonomna vožnja
Kdo odgovarja, ko ni voznika?
Kdo odgovarja, ko ni voznika?
08.10.2019 15:47

Prihaja čas – ne še sicer jutri – ko bodo avtomobili vedno bolj avtonomni in s tem prihaja tudi vprašanje odgovornosti.

Artur Švarc

Pred dnevi se je na spletu pojavil video, kjer policist ustavi Teslo Model 3, ko ta prevozi stop znak. Nič nenavadnega, če bi bil voznik v avtomobilu. Pa ni. Smart Summon način pač Teslo prestavi na dogovorjeno mesto, na primer pred vhod v trgovino, dokler čakate s tremi vrečkami v vsaki roki.

Dejstvo je, da ko pogledate video, vsaj policist ni kandidat za oskarja in hitro postane jasno, da je situacija zaigrana. Vendarle, lahko se zgodi tudi v praksi in slej ko prej se bo. Kdo dobi kazen oziroma kdo odgovarja, če avto stori prekršek ali če pride do kakšnega trčenja?

Vprašanje smo naslovili na slovensko policijo, kjer so povedali, da takega primera zaenkrat še ni bilo in nas naslovili na Ministrstvo za infrastrukturo, kjer pa prav tako še čakamo na odgovor. Verjetno zadeva ni tako enostavno rešljiva in bo v prihodnje, ko bo avtonomna vožnja še bolj »avtonomna«, polemik še več.

Lahko pa se postavimo v vlogo ameriškega policista, ki je v omenjenem primeru zelo jasno povedal, da je krivda na strani voznika ali upravljalca vozila, tudi če ta ni v vozilu. Logično je, da je Smart Summon Mode voznik aktiviral od zunaj in s pritiskom na gumb je še vedno upravljal vozilo. Kar v praksi pomeni, da tudi če ne sedi v avtomobilu, odgovarja za početje svojega štirikolesnega služabnika.

Kdo odgovarja, ko ni voznika?

Policist s Floride je povedal, da je ob spremljanju vožnje Tesle brez voznika videl, da sistem ves čas zelo previdno vozi in je malo verjetno, da bi zadel kamorkoli. Je pa seveda vprašanje, če se avto nenadoma ustavi, ko se drugače ne bi, kako pozorni bodo ostali vozniki.

Policist je imel tako edinstveno priložnost da kot prvi izda kazen vozilu brez voznika.

»Če bi Tesla v Smart Summon načinu kam trčila, potem bi napisal kazen. Ampak za zdaj imajo brezmadežno kartoteko,« se je pošalil policist.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
© Copyright 1999-2023 Avtomanija