Na naši spletni strani uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Razumem...
Ferrari Finali Mondiali 2019
Reportaža
Ferrari Finali Mondiali 2019
Ferrari Finali Mondiali 2019
30.10.2019 06:41

Na dirkališču v Mugellu smo obiskali Ferrarijev tradicionalni dogodek Finali Mondiali, vsakoletni zaključek dirkaške sezone.

Včasih se je prireditev odvila teden po zaključku sezone F1, odkar pa je sezona F1 potegnjena v december, se prva ekipa Scuderije dogodka žal ne udeležuje več, ker je neizvedljivo.

Na dirkališču se odvijejo zadnje dirke pokalnega tekmovanja Ferrari Challenge z dirkalniki 488 Challenge. 3 prvenstva (evropsko, ameriško in azijsko pacifiško) v 2 kategorijah (coppa Shell in trofeo Pirelli) se zaključijo v soboto. Zadnji dan v nedeljo pa se vsi skupaj v 2 kategorijah udarijo še za naslov svetovnega prvaka, kar je prava paša za oči, saj se s pomočjo letečega štarta po dirkališču zapodi okoli 50 dirkalnikov.

Program na dirkališču in v padocku traja od jutra pa skoraj do mraka. Med drugim se v posebnih track terminih preizkusijo lastniki XX dirkalnikov in nekdanjih F1 bolidov. Tudi to je prava paša za oči in seveda za ušesa. Kar kocine gredo pokonci, ko se v boksih pripravlja ali mimo zapelje ena od 20 formul, kolikor se jih ponavadi udeleži dogodka z V12, V10 in V8 motorji v zadku, ali pa 1000 konjski FXXK, ki jih je bilo letos skupaj z FXX in 599XX modeli okoli 50 primerkov.

Za zaključek se pa na štartno/ciljni ravnini postavijo na ogled Ferrarijeva F1 B ekipa z dirkalniki F60, ekipa prvenstva WEC, vsi dirkalniki iz programa XX in lastniki starih F1 tako imenovani F1 clienti in od letos naprej še lastniki starih WEC dirkalnikov Competizione GT.

Letos je v padocku potekala razstava dirkalnikov v čast 90-letnici Scuderije Ferrari in 70. obletnica prve zmage na 24 ur Le Mansa. Delček razstavljenih dirkalnikov si lahko ogledate v spodnji galeriji.

Na ogled so bili postavljeni tudi vsi najnovejši cestni modeli poskočnega konjička SF90 Stradale, F8 Spider in 812 GTS. Kupci Ferrarijeve ikone Monze SP1 in SP2 so jo lahko že preizkusili, da bodo lažje dočakali dan, ko jo bodo prevzeli. Mi smo si pa lahko napasli oči na sedmih, ki so bili tam parkirani.

Okoli dirkališča imajo lastniki cestnih Ferrarijev tudi svoje parkirišče, kjer pride parkiranih še kakih 100 poskočnih konjičkov.

Dogodek je vsekakor vreden ogleda za vse ljubitelje bencina in zažganih gum, ne samo za ljubitelje Ferrarija. Na enem mestu zbrati okoli 400 Ferrarijev pa se tudi ne zgodi vsak dan.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
© Copyright 1999-2023 Avtomanija