Na naši spletni strani uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Razumem...
Vse najboljše, Trabi!
Obletnica
Vse najboljše, Trabi!
Vse najboljše, Trabi!
07.11.2019 14:50

Cenovno dostopen, plastičen avto za vzhodnoevropejce je nastal kot vzhodnonemški odgovor na zahodne znamke, kot je Volkswagen.

Urša Prosenjak

Prvi Trabant, po domače kar Trabi, je iz tovarne VEB Sachsenring Automobilwerke Zwickau na cesto zapeljal 7. novembra 1957. Nastal je z namenom zagotoviti avto širokim ljudskim množicam, zato je bila njegova izdelava dokaj poceni. Imel je samonosno karoserijo iz duroplasta, steklenim vlaknom podobne poceni plastike, hkrati pa je bil odporen proti rjavenju. Tudi zato se ga je hitro prijel sloves trpežnega in zanesljivega avta. Poganjal ga je dvotaktni motor, ki je imel le 25 konjskih moči, za pospešek od 0 do 100 km/h pa je potreboval kar 21 sekund. Njegova končna hitrost je znašala 112 km/h. Ena izmed njegovih prednosti pa je bila varčnost, saj je za 100 km vožnje porabil približno 7 litrov bencina.

Vse najboljše, Trabi!

Trabi je bil med prebivalci Vzhodne Nemčije zelo priljubljen, zaradi velikega povpraševanja se je na nov avto čakalo celo 13 let, cena rabljenega pa je znala biti tudi višja od novega. Njegova priljubljenost je segala preko meja domovine in izvažali so ga tudi v druge evropske države. Proizvodnja je naraščala vse do leta 1989, ko se je s padcem berlinskega zidu vzhodni trg odprl za zahodno industrijo, kar je pomenilo konec malega plastičnega avtomobilčka.

Zadnji Trabant je tovarno zapustil leta 1991, ker pa je njihova pričakovana življenjska doba 28 let, ob skrbnem vzdrževanju pa še več, lahko odlično ohranjene primerke najdemo še danes.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
© Copyright 1999-2023 Avtomanija