Na naši spletni strani uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Razumem...
Kako pravilno odstranimo led z avta?
Nasvet
Kako pravilno odstranimo led z avta?
Kako pravilno odstranimo led z avta?
23.12.2019 08:50

Čiščenje ledenega avta v mrzlem zimskem jutru ni ravno najprijetnejši začetek dneva in mnogi vozniki ubirajo bližnjice, da bi si skrajšali zoprnijo. Šipe očistijo le za silo, ali pa skušajo avto otajati z vročo vodo. Toda takšni poskusi lahko vodijo v okvare avta, lahko pa nam nakopljejo tudi kazen ali pa celo privedejo do nesreče.

Urša Prosenjak

Avto zanesljivo in razmeroma hitro otajamo z nekaj enostavnimi ukrepi. Preden zaženemo motor, se prepričajmo, da so brisalci izklopljeni. Ob zagonu motorja z vklopljenimi brisalci bi se le-ti lahko poškodovali, če bi bili primrznjeni na šipo. Nato zaženemo motor, vključimo gretje s klimo in usmerimo topel zrak v šipe. Četudi nas zamika, da bi v teh nekaj minutah skočili še nazaj v hišo po pozabljen predmet ali kaj podobnega, raje tega ne storimo. Avta ne puščajmo nenadzorovanega z vklopljenim motorjem, saj bi s tem ogrožali sebe in druge ter dali priložnost tatovom.

Medtem, ko čakamo, da se avto odtali, lahko postopek pospešimo tudi z mehanskim odstranjevanjem ledu. Morebiten sneg odstranimo s pokrova motorja, da zmanjšamo nevarnost pregretja, pri tem pa uporabimo mehko krtačo. Ledenih šip se lotimo z ustreznim odstranjevalcem ledu, da ne opraskamo stekla. Pomagamo si lahko tudi s tekočino za vetrobransko steklo, nikakor pa ne smemo šip polivati z vročo vodo. Ta bi sicer otajala led, vendar bi tudi segrela šipo, ki bi se zaradi mraza nato ponovno in hitro ohladila, zaradi tega pa bi steklo lahko počilo.

Pozorno si oglejmo tudi luči in ogledala, ter odstranimo led in sneg tudi z njih. Odpeljemo se šele, ko je ves avto očiščen. Šipe, na katerih so ostanki ledu namreč povečajo obseg mrtvih kotov in zmanjšajo vidljivost ter tako povečajo možnost nesreče. Neočiščen avto pa nam lahko tudi prisluži tudi globo v višini 200 €.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
© Copyright 1999-2023 Avtomanija