Na naši spletni strani uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Razumem...
Prvi pravi test za električne avtomobile
Avtomobilska scena v letu 2020
Prvi pravi test za električne avtomobile
Prvi pravi test za električne avtomobile
31.12.2019 11:52

Novo desetletje, ki je pred nami prinaša številne odgovore, v katero smer gre razvoj avtomobilizma. Zagotovo bo že prihodnje leto tudi bolj jasna slika, ali bodo električna vozila pri nas postala nekoliko bolj resen konkurent klasičnim avtomobilom, hkrati pa se pričakuje nekoliko bolj resen nastop slovenske politike, sicer se bodo cene avtomobilov leta 2021 dvignile.

Peter Pirkovič

Vsak prihod novega leta vedno obeta številne novosti in tudi leto 2020 ne bo nič drugačno. Vsak avtomobilski proizvajalec oziroma slovenski zastopnik po svoje napoveduje številne nove avtomobile, s katerimi bodo nagovarjali slovenske kupce. Prodajna statistika iz leta 2018 kaže na nekaj več kot 85 tisoč novo registriranih vozil, letošnji rezultat pa bo, sodeč po dosedanji mesečni statistiki, nekoliko slabši. Potrebno je vedeti, da so v omenjeno zajeta vsa gospodarska vozila in tudi tako imenovane enodnevne registracije ter kasnejši izvoz. Slednje predstavlja dobro tretjino celotne prodaje v Sloveniji. Po zdajšnjih napovedih, zaradi gospodarskega ohlajanja, bo prodaja v prihodnjem letu še padala.

Prvi pravi test za električne avtomobile

Visoki načrti z električnimi avtomobili

Elektrika v Sloveniji že dolgo ne trka več na vrata, imamo jo, a pravi preporod bi se lahko zgodil prihodnje leto, ko v ta segment podajajo uveljavljene znamke z elektrognanimi modeli za širši krog uporabnikov. Če smo še lansko leto beležili nekaj več kot petsto prodanih električarjev, letošnje leto obeta nekaj odstotno rast tega segmenta, a veliki pok bi se moral zgoditi prihodnje leto.

Prvi pravi test za električne avtomobile

V prvi vrsti bo zanimivo spremljati pohod Volkswagnovega ID.3, ki se slovenskim kupcem predstavlja poleti (načrtujejo prodati okrog 400 primerkov), že takoj po novem letu se z elektriko na pot podajo pri Peugeotu z e-208 in e-2008 (nekaj več kot 100 vozil letno), ob tem ne gre spregledati prenovljenega modela Renault Zoe (med 300 do 400 prodanih vozil), z zmogljivejšo baterijo in večjim dosegom, spomladi se ponudbi električarjev pridružuje še Oplova e-Corsa (nekaj več kot 100 vozil), skozi leto pa se bo ponudba električarjev dopolnjevala še z modeli Mini Electric, Honda E, Audi e-tron Sportback, Porsche Taycan, Lexus UX300e, električni Twingo, ki ga bodo po vsej verjetnosti izdelovali v Novem Mestu, Seat El Born in še nekateri drugi.

Prvi pravi test za električne avtomobile

Napovedi večine zastopnikov so resnično precej na visoko postavljene, čeprav je v naši infrastrukturi še kar nekaj anomalij, hkrati pa se je potrebno zavedati, da so električni avtomobili še vedno občutno dražji od klasičnih avtomobilov. Visoko ceno delno rešuje še državna subvencija v višini 7.500 evrov, ki se v prihodnjem letu utegne znižati.

Klasika ostaja na prvem mestu med kupci

Ne glede na epohalne napovedi proizvajalcev z elektriko, bodo v prvi vrsti prednjačili avtomobili na bencinski, dizelski in v zadnjem času vse več tudi na hibridni (priključni) pogon. Že spomladi se nam obeta kar nekaj vročih novosti, med katere uvrščamo osmo generacijo Volkswagen Golfa, novo četrto generacijo Škode Octavie, za Ford bo izjemno pomemben prihod križanca z oznako Puma, v prvih dneh novega leta pri Peugeotu začenjajo s prodajo novega modela 208, dober mesec kasneje pa se ponudbi pridružuje še popolnoma prenovljeni 2008.

Prvi pravi test za električne avtomobile

Slednjemu bo neposredni konkurent tudi Renault Captur, ki se v januarju na slovenske ceste vrača korenito prenovljen, sredina pomladi bo rezervirana za novi Seat leon, konec poletja pa Toyotini trgovci pričakujejo prve primerke nove generacije Yarisa. Pri premijskih znamkah ne gre spregledati vstopa Mercedesovega novinca GLB, temu nekaj mesecev kasneje sledita še modela z oznako GLA in prenovljeni kupejevski GLE, Jaguar bo sredi leta k nam poslal prenovljenega športnika F-Type, pri Bavarcih se kočno obeta prihod novega X6 in serije 8 Gran Coupe, Jeep za jesen napoveduje prihod Gladiatorja, istočasno pa se bo na trgu znašla še nova generacija Audija A3.

Prvi pravi test za električne avtomobile

Seveda, pri naštevanju izpostavljamo samo nekaj tistih, ki so resnično novi in bodo v večini krojili prodajne statistike za leto 2020. Seznam vseh novosti, prenov, nadgradenj z elektrifikacijo in novih paketov oprem, je zelo dolg. Avtomobilski proizvajalci tempa v tem smislu nikakor ne spuščajo, k večjemu ga še dvigujejo. 

Davčna politika bi lahko poskrbela za dvig cen vozil  

Toliko novih kot bo avtomobilov pripeljalo na naš trg, približno toliko bo tudi ostalih težav. Ministrstvo za finance, po napovedih avtomobilskih trgovcev, še ni zagriznilo v gnilo jabolko davčne obremenitve za vozila. Zdajšnja ureditev je še iz časa zategovanja pasov in nikakor ni pravična, ne do trgovcev, še najmanj do končnega kupca.

Prvi pravi test za električne avtomobile

Tudi zaradi tega mnogi izkoriščajo davčne luknje z ustanavljanjem podjetij v tujini (predvsem na Slovaškem), da se tako izognejo plačilu enormno visokih obdavčitev, predvsem, ko gre za drage avtomobile. No, že res, da se FURS v zadnjem času loteva preganjati takšen način izogibanja davkom, a vse to se zdi rahlo prepozno. Ne gre pozabiti niti na dejstvo, da z letom 2021 začne veljati ureditev EU, ki veleva, da vozila v povprečju ne smejo presegati izpust 95 gramov CO2 na prevožen kilometer, zaradi česar bodo nekateri proizvajalci plačevali visoke kazni. Dobro se ne piše niti trgu avtomobilov v Sloveniji. V kolikor država ne bo ustrezno prilagodila aktualnega davčnega zakona (izračun izpustov po novi WLPT metodologiji), se čez leto dni cene avtomobilov povišajo. Za leto 2020 velja spomniti, da bo tudi uradno zaključeno združevanje dveh avtomobilskih velikanov. Fiat Chryslerja in francoskega PSA-ja, pod katero so združeni Citroen, Peugeot in DS. Tako bo nastal četrti največji svetovni proizvajalec avtomobilov, ob tem pa se bomo skoraj zagotovo za vedno poslovili od določenih nedobičkonosnih modelov. Predvsem na strani italijansko-ameriškega koncerna FCA.

 

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
© Copyright 1999-2023 Avtomanija