Na naši spletni strani uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Razumem...
Super športnik in hiper športnik - poznamo razliko?
Super športnik in hiper športnik - poznamo razliko?
Super športnik in hiper športnik - poznamo razliko?
20.01.2020 07:52

Razlika med Lamborghinijem ali Corvette in Corollo je očitna tudi nepoznavalcem. Obstaja pa več poimenovanj teh luksuznih avtomobilov izjemnih karakteristik. Pogosto slišimo izraza super športnik in hiper športnik, ki označujeta dva različna tipa vozil, čeprav pri njuni rabi nismo vselej natančni.

Urša Prosenjak

Super športnik

Super športniki so avtomobili s stotinami konjskih moči, vrtoglavo ceno in izjemnimi zmogljivostmi. Predstavljajo vrh ponudbe najzmogljivejših sodobnih avtomobilov. Izraz super športnik (supercar) so prvič uporabili v londonskem časopisu The Times leta 1920, z njim pa so poimenovali 6.7-litrski Ensign 6. Danes izraz zaznamuje avtomobile z najboljšo zmogljivostjo, tehnologijo in oblikovanjem v avtomobilski industriji. Četrta karakteristika, ki opredeljuje super športnike, je še visoka cena. Da bi imelo značaj super športnika, vozilu ni treba dosegati presežkov v vseh štirih kategorijah, ponavadi je odločilna že zmogljivost. Primer je Corvette C7 ZO6. Dosega zavidljive dirkaške rezultate in ima poseben dizajn, stane pa le 80 tisoč dolarjev, kar je znatno manj od konkurence. Podobno se McLaren 650S ponaša z izjemnim oblikovanjem in pospeškom manj kot 3 sekunde do stotice, na tehnološkem področju pa ne izstopa. Minimalistični Ariel Atom V8 ne ponuja posebnega oblikovanja, ima le osnovno tehnologijo in zmerno ceno, vendar vse to odtehta njegova zmogljivost. Vsi trije so super športniki. Da bi dobili status hiper športnika, pa morajo izpolnjevati vse kriterije super športnika in premikati meje zmožnega v vseh kategorijah.

Hiper športnik

Izraz so skovali za zgornji razred super športnikov, kamor se jih uvršča le 1 odstotek. Vsi hiper športniki so super športniki, niso pa vsi super športniki tudi hiper športniki. Meja, kdaj izpolnjujejo kriterije za ta prestižni naziv, je včasih nejasna, v nekaterih primerih pa povsem očitna. Ferrari 458 je odličen super športnik, vendar ne dosega tehnološkega čudeža hiperšportnika Bugatti Chiron z več kot 1500 konji.

Super športnik in hiper športnik - poznamo razliko?

McLaren P1, Ferrari La Ferrari in Porsche 918 imajo vsak po skoraj 1000 konjskih moči, najnovejšo prvorazredno tehnologijo, zelo visoko ceno, osupljivo oblikovanje, v zmogljivosti pa so praktično brez konkurence. Skoraj vsak aspekt vsakega izmed njih je nadpovprečen dosežek v avtomobilski industriji. Hiper športniki so merilo za vse ostale avtomobile in zato ne dopuščajo nobenih kompromisov.

Zabrisane meje

Super športniki postajajo vse naprednejši in se nenehno izboljšujejo, s tem pa kriteriji za hiper športnike postajajo vse strožji. Predstavljajo vrhunske dosežke avtomobilske industrije, vendar se z vsako generacijo kriteriji pomikajo višje, spreminja pa se tudi definicija ekstremnega. Hitrost, ki je bila nekoč rezervirana le za najbolj eksotične hiper športnike, je danes običajna za družinske limuzine. Zaradi tega avtomobili kot je Lamborghini Murcielago, nekoč hiper športnik brez primere, zdsnejo nižje po lestvici vsakič, ko razkrijejo novo verzijo Aventadorja. Kar se nam danes zdi izjemno, bo jutri običajen standard.

Super športnik in hiper športnik - poznamo razliko?

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
© Copyright 1999-2023 Avtomanija