Na naši spletni strani uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Razumem...
Obraba gum neprimerno večji onesnaževalec od izpušnih plinov
Ekologija
Obraba gum neprimerno večji onesnaževalec od izpušnih plinov
Obraba gum neprimerno večji onesnaževalec od izpušnih plinov
23.03.2020 06:47

Medtem, ko se vse vrti okoli CO2 in ostalih izpušnih delcev, se prav nihče ne obregne ob onesnaževanje, ki ga povzročajo gume.

Artur Švarc

Študijo so naredili pri Emissions Analytics in zapisali, da je lahko obraba gum tisoč krat hujša od tiste iz izpušnih cevi.

 

Škodljivi delci, ki ostajajo za gumami, so precejšnja grožnja za okolje in medtem, ko je na cestaqh vedno več velikih in težkih vozil kot so SUV-ji, se težava le še poglablja. Podobno težavo povzročajo tudi težja električna vozila.

Za razliko od strogih emisijskih predpisov pri izpušnih plinih gume sploh niso regulirane. Enako velja tudi za zavorne ploščice, ki prav tako puščajo fin prah.

Emisije iz izpuha so omejene na 4,5 miligrama na kilometer, obraba gum pa je lahko tudi 1000-krat višja, k čemur dodatno pripomorejo slabe ceste, slabo napolnjene in cenene gume.

»Čas je, da se pogleda ne samo na to, kar prihaja iz izpušnih cevi, ampak tudi na delce, ki nastajajo pri obrabi gum in zavornih ploščic,« je povedal Richard Lofthouse, vodja raziskovalcev pri Emissions Analytics.

»Naši prvi testi so ugotovili, da gume sprostijo tudi do 1000-krat več emisij kot izpušne cevi.«

»Kar je še bolj zaskrbljujoče je, da so izpušni plini regulirani vrsto let, gume pa ne.«

Nick Molden, šef Emissions Analytics, je dodal: »Izziv za industrijo in tiste, ki pišejo pravilnike je prav to področje, ki je prava črna luknja, saj so vsi preokupirani z izpušnimi emisijami. Na kratek rok je rešitev boljša kvaliteta gum in pravilen tlak.«

»Vseeno pa bo morala avtomobilska industrija najti tudi načine, kako narediti avtomobile lažje. Pravilniki so potrebni, da bi se spoprijeli s to težavo. Ali bo to pripeljalo do manj obrabljivih gum, ne vemo, mora pa se nekaj spremeniti.«

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
© Copyright 1999-2023 Avtomanija