Na naši spletni strani uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Razumem...
Kako globoko lahko padejo cene?
Nafta
Kako globoko lahko padejo cene?
Kako globoko lahko padejo cene?
03.04.2020 07:13

Mala kitajska zlobna kroglica je povsem spremenila naše življenjske navade in ker ne vozimo in ne letimo, se na svetu že dolgo ni porabilo toliko malo nafte.

Artur Švarc

Posledično so vsi, ki črpajo nafto, zaradi ekonomskih razlogov opremo pustili delovati. Četudi je poraba precej manjša, črno zlato še naprej teče iz tal in to pomeni, da bodo skladišča kmalu polna do roba. V praksi to pomeni, da bomo kmalu videli še večji padec cen nafte.

Cena surove nafte v ZDA je le delček nad 20 dolarji za sodček, najmanj v zadnjih 18 letih, na nekaterih regionalnih trgih pa je cena že enomestna. V

»Padanje porabe je tako hitro, da glavna težava proizvajalcev ni več, ali bodo še imeli dobiček, pač pa kam bodo sploh natočili načrpano nafto,« so povedali na CNN.

Iz ekonomskega vidika je nizka cena slaba, je znak recesije, podjetja so zaradi korone zaprta. Dodajmo k temu še, da je črpanje nafte ena glavnih industrij v mnogih državah, vključno z ZDA in šibek trg je lahko za ekonomijo neke države zelo nevaren. Nizke cene pa niso le posledica Korone, pač pa tudi naftne vojne med Rusijo in Saudsko arabijo. Rusi pred mesecem dni niso želeli znižati količine načrpane nafte, zato so Saudijci umetno znižali ceno svoje nafte. Potem pa je seveda udaril virus.

Ena od verjetnih možnosti je, da bodo zdaj, ko tudi Rusom teče voda v grlo, Saudijci in Rusi dosegli dogovor o zmanjšanju črpanja nafte, kar bi cene ne samo stabiliziralo, ampak pognalo v nasprotno stran. Ampak to je teorija. 

Po drugi strani pa ima vse skupaj tudi nekaj prednosti. Ker smo večinoma doma, je zmanjšanje onesnaženja zraka precejšnje in tako čistega zraka po koncu pandemije ne bomo več dihali.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
© Copyright 1999-2023 Avtomanija