Na naši spletni strani uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Razumem...
Spoznajte traktor leta 2020, ki zmore avtonomno opravljati naloge
Prihodnost kmetij
Spoznajte traktor leta 2020, ki zmore avtonomno opravljati naloge
Spoznajte traktor leta 2020, ki zmore avtonomno opravljati naloge
14.12.2020 10:13

Monarch je trenutno najnaprednejša verzija traktorja, ki ga poganja zgolj elektrika, hkrati pa za volanom ne potrebuje voznika. Slednji mu lahko naloge dodeli na daljavo.

Peter Pirkovič Monarch

Monarcha je v kalifornijskem mestu Livermore nekaj let razvijala ekipa mladih mojstrov, ki so prepričani, da bi tak traktor, če bi ga uporabljala večina ameriških kmetij, prispeval k občutnemu zniževanju stroškov (ocenjeno na okrog 45 dolarjev na dan za gorivo). Gre za traktor manjših dimenzij (primeren za vinogradniška ali sadjarska opravila), opremljen z LED svetili, 4-kolesnim pogonom, posebnim zaslonom nad glavo voznika, s kamerami za 360-stopinjski pogled, medtem ko za pogon skrbi elektromotor z 51 kilovati (70 KM), s paketom baterij, ki se jih na 220V vtičnici polni od 4 do 5 ur. Avtonomija naj bi znašala okrog 10 ur. Posebnost tega traktorja je, da zmore povsem samostojno opravljati kmetijske naloge, brez navzočnosti voznika, ukaze pa mu uporabnik sporoča preko aplikacije na pametnem telefonu. Pri proizvajalcu trdijo, da je Monarch razvit na način, da bi svoje delo opravljal vsaj 20 let, cena zanj pa je postavljena na 50 tisoč dolarjev. 

 

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
© Copyright 1999-2023 Avtomanija