Na naši spletni strani uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Razumem...
V Čengduju včeraj predstavili supervlak
Kitajska
V Čengduju včeraj predstavili supervlak
V Čengduju včeraj predstavili supervlak
14.01.2021 09:42

Kitajska je včeraj predstavila prototip maglev vlaka, ki zmore 620 km/h.

Artur Švarc

Vlak, ki uporablja superprevodniško magnetno levitacijo, so včeraj premierno pokazali v Čengduju in bo lahko dosegel več kot dvakrat višjo hitrost kot Eurostar, ki skozi kanalski predor povezuje London in Pariz. Kitajski vlak bi za to pot porabil 47 minut.

Zadeva praktično lebdi nad progo in so jo razvili kitajski inženirji sami. 21-metrska lokomotiva bo zdaj začela s testnimi vožnjami na testnem odseku. Prototip je stal nekaj več kot 8 milijoov evrov in uporablja vročo superprevodniško tehnologijo, ki je za razliko od nemških in japonskih projektov, ki uporabljajo superprevodnike pri nizkih temperaturah, enostavnejša za izgradnjo in uporabo.

Kitajci pravijo, da je to šele začetek in ko bodo zgradili še posebne cevaste proge brez zračnega upora, bo šlo tudi čez 1000 km/h.

High Temperature Superconductor tehnologija (HTS) omogoča, da vlak lebdi brez uporabe električne energije in ga je mogoče premakniti samo z eno roko.

Prototip je odet v srebrne in črne barve, narejen pa je iz karbona. Testna proga za zdaj meri 165 metrov in jo bodo sproti podaljševali.

Kitajska je že davno prehitela ostali svet, ko gre za hitre vlake, njihovo omrežje meri skoraj 40 tisoč kilometrov. Zdajšnji vlaki dosegajo 350 km/h, med Pekingom in Šanghajem pa pot traja 4 ure in pol.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
© Copyright 1999-2023 Avtomanija