Na naši spletni strani uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Razumem...
Pogoji za vožnjo še niso optimalni
Varnost motoristov
Pogoji za vožnjo še niso optimalni
27.02.2021 00:01

Toplejši dnevi so na ceste že privabili prve motoriste, toda pogoji za vožnjo še vedno niso optimalni. Agencija za varnost prometa poziva k previdnosti in odgovorni vožnji tako voznike enoslednih vozil kot tudi ostale udeležence v prometu.

Urša Prosenjak

Ob zgodnjem začetku nove motoristične sezone Agencija za varnost prometa motoriste opozarja, naj bodo skrajno previdni. V tem času je asfaltna površina še vedno hladna in ne omogoča optimalnega oprijema pnevmatik, zato je dodatna previdnost pri vožnji nujna. Sonce resda lahko dobro segreje površino v prisojnih legah, a kaj kmalu se motorist lahko znajde na senčnih, osojnih legah, kjer so pogoji za vožnjo povsem drugačni, vozišče je lahko tudi vlažno, v višjih predelih lahko na senčnih legah pričakujejo celo zmrzal. Poleg tega je zaradi zime na vozišču veliko udarnih jam in peska od zimskega posipanja. Vožnjo je potrebno prilagoditi svojim sposobnostim obvladovanja motorja, ki najverjetneje niso na ravni lanske jeseni, saj je v vmesnem času veljalo veliko ukrepov za zajezitev epidemije, zaradi česar so mnogi jekleni konjički tudi ob lepšem vremenu ostali v garažah.

Pred začetkom motoristične sezone naj se motoristi prepričajo o tehnični brezhibnosti vozila. Preveriti je potrebno stanje pnevmatik, delovanje zavor, nivo zavorne tekočine, stanje verige in svetlobno opremo.

Enako pomembna, kot priprava motorja, je tudi priprava voznika. Na pot naj se motoristi odpravijo spočiti, na motorju pa morajo uporabljati dobro zaščitno opremo, v katero sodijo zaščitna čelada, kombinezon, ščitnik hrbtenice, škornji in rokavice. Najbolje je, da je oprema v živahnih ter opaznih barvah, da jih lahko drugi udeleženci lažje in hitreje opazijo. Motoristi naj imajo med vožnjo tudi vedno prižgane luči. Hitrost vožnje naj prilagodijo razmeram na cesti in upoštevajo omejitev hitrosti. Poskrbijo naj za ustrezno načrtovanje postankov na poti, saj daljše vožnje še zdaleč ni pametno odpeljati brez odmora. Tveganja glede vožnje pod vplivom alkohola in drugih prepovedanih substanc so zelo visoka, zato je nujno, da na motor ali moped sedejo trezni.

Motoristi in mopedisti spadajo med najranljivejše udeležence v prometu, zato je toliko pomembnejše, da se na vožnjo ustrezno pripravijo, med vožnjo pa so odgovorni in previdni. Letos je bilo do 20. februarja v 36 prometnih nesrečah z udeležbo voznikov enoslednih motornih vozil 6 voznikov hudo, 19 pa lažje poškodovanih. Kar dve tretjini (23 od 36) prometnih nesreč so povzročili vozniki enoslednih motornih vozil sami.

V letu 2020 je umrlo 22 voznikov enoslednih motornih vozil (v letu 2019 pa 23), od tega 16 motoristov in 6 mopedistov ter dva potnika na motornem kolesu.

Izmed 16 motoristov jih je kar 12 povzročilo prometno nesrečo, v kateri so umrli, 4 so umrli v naselju, 12 pa izven naselja. Izmed 6 mopedistov so 4 sami povzročili prometno nesrečo, v kateri so umrli, 3 v naselju, 3 pa izven naselja. Niti eden izmed 6 umrlih mopedistov ni imel zaščitne čelade. Naj začetek motoristične sezone ne pomeni sproščanja adrenalina, preizkusa zmogljivosti motornega kolesa in svojih sposobnosti na cesti, ampak predvsem varno uživanje v vožnji, še sporoča Agencija za varnost prometa.

Ostale voznike motornih vozil pa Agencija opozarja, da je ob začetku motoristične sezone potrebna dodatna pazljivost in pozorno spremljanje prometa, saj so motoristi zaradi ozke silhuete slabše vidni. Pozorno morajo spremljati promet, tudi v vzvratnem in stranskih ogledalih, predvsem pa naj vsakič preverijo t. i. mrtvi kot. Že širina svinčnika v iztegnjeni roki lahko popolnoma zakrije motorista, oddaljenega le 30 metrov. Vedno naj se tudi prepričajo, da ne izsilijo prednosti motoristom.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
© Copyright 1999-2023 Avtomanija