Na naši spletni strani uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Razumem...
Starši pozabljajo poskrbeti za varnost otrok med vožnjo
Uporaba varnostnega pasu
Starši pozabljajo poskrbeti za varnost otrok med vožnjo
10.03.2021 10:18

Ta teden poteka poostren nadzor policije, ki preverja uporabo varnostnega pasu, saj v zadnjih dveh mesecih zabeležili povečano število kršiteljev.

Urednistvo

V januarju in februarju je sicer potekala terenska raziskava, v kateri so preverjali, ali vozniki med vožnjo uporabljajo varnostni pas. To so policisti počeli v 11 mestnih občinah in v dveh časovnih intervalih (zjutraj in popoldan). V 4 urah so odkrili kar 2187 voznikov, ki niso uporabljali varnostnega pasu. Največ, kar 586 kršiteljev, je bilo na območju MO Koper, najmanj pa v Velenju. Sicer so policisti v prvih dveh mesecih letošnjega leta ugotovili 6.569 kršitev neuporabe varnostnih pasov (v letu 2020 je Policija ugotovila 37.255, leto poprej pa 40.283 tovrstnih kršitev). 

Uporaba varnostnega pasu je predpisan in nujni sestavni del varne vožnje. Dokazano rešuje življenja. Z močjo rok in nog bi se lahko zadržali v sedežu le pri trku s hitrostjo do 7 km/h. 

Posebej zaskrbljujoče je, da je v prvih dveh mesecih letošnjega leta Policija ugotovila 1.011 kršitev, povezanih z neuporabo zadrževalnih sistemov pri otrocih. V letu 2020 je bilo tovrstnih kršitev 6.579, leto poprej pa 5.973, število je torej ob zmanjšanem obsegu prometa naraslo. Agencija in Policija zato pozivata vse voznike, naj vedno in brez izgovorov poskrbijo za dosledno uporabo zadrževalnih sistemov pri otrocih in dosledno pripetost vseh potnikov na vsaki, tudi najkrajši poti. 

Agencija že 16. leto uspešno izvaja projekt Pasavček. Tako otroke in starše spodbujajo k uporabi varnostnih pasov ter pravilni in dosledni uporabi otroških varnostnih sedežev med najmlajšimi udeleženci v prometu, torej pri otrocih, manjših od 150 cm. Slogan projekta otrokom in staršem jasno sporoča: »Red je vedno pas pripet!« 

Stopnja uporabe varnostnega pasu v letu 2020 pri umrlih voznikih osebnih avtomobilov znaša 69 % (v letu 2019 je znašala 66 %). Od skupno 29 umrlih voznikov osebnih avtomobilov jih je 20 uporabljalo varnostni pas, 8 ne, pri enem pa ni bilo mogoče ugotoviti (ne)uporabe. Od skupaj 114 hudo poškodovanih voznikov osebnih avtomobilov, jih je 87 oz. 76 % uporabljalo varnosti pas. Stopnja uporabe je bila največja pri lažje telesno poškodovanih voznikih osebnih avtomobilov, saj je varnostni pas uporabljalo 94 % oz. 2.039 voznikov. 

 

 

 

 

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
© Copyright 1999-2023 Avtomanija