Na naši spletni strani uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Razumem...
Silhuete policistov za večjo prometno varnost
Varnost
Silhuete policistov za večjo prometno varnost
15.03.2021 14:44

Voznike bodo k varni vožnji vzpodbujale silhuete policistk in policistov v naravni velikosti.

Urednistvo

Agencija za varnost prometa je danes Policiji v uporabo predala 16 silhuet policistk in policistov z radarjem, za vsako policijsko upravo po dve silhueti. Ukrep se je v preteklosti že izkazal kot pozitiven, zlasti dobrodošel pa bo v pomladnih in poletnih mesecih, ko je na cestah več udeležencev.

»S silhuetami v naravni velikosti želimo prispevati k večji prometni varnosti, tako da vse voznike spodbudimo, naj spoštujejo cestnoprometne predpise in zmanjšajo hitrost vožnje. Agencija za varnost prometa je s pomočjo stacionarnih merilnikov hitrosti že preizkusila vpliv silhuet na umirjanje prometa. Rezultati so pokazali padec povprečnih hitrosti na merjenih odsekih do 20 %. Znižalo se je tudi število ugotovljenih prekrškov. Na lokaciji meritev z omejitvijo hitrosti 40 km/h, se je število ugotovljenih prekrškov zmanjšalo za 68 %, na lokaciji meritev z omejitvijo hitrosti 50 km/h, pa za kar 89 %,« so sporočili iz Agencije za varnost prometa.

Silhuete policistov za večjo prometno varnost

Jože Hribar, univ. dipl. inž. str., direktor Agencije za varnost prometa, je izpostavil: »Silhuete imajo neposreden pozitiven učinek na umirjanje prometa, ki s tem postaja varnejši za vse udeležence. Agencija za varnost prometa se je zato ob povečevanju obsega prometa odločila za širitev tega preventivnega ukrepa. Veseli nas dobro sodelovanje s Policijo, saj nas povezujejo skupna prizadevanja za večjo varnosti vseh udeležencev v prometu. Ob tej priložnosti apeliramo na vse voznike, naj spoštujejo vsa cestnoprometna pravila in hitrost vožnje prilagodijo razmeram na cesti. Upoštevajo naj, da je v prometu več pešcev, kolesarjev in motoristov, zato naj vozijo še posebej strpno in previdno.« 

Silhuete policistov za večjo prometno varnost

Mag. Ivan Kapun, Vodja Sektorja prometne policije, je dejal: »V preteklosti je Policija silhuete uporabljala predvsem na odsekih cest, kjer se je stanje varnosti cestnega prometa poslabšalo in na odsekih cest, ki jih za svojo vožnjo pogosto uporabljajo motoristi. Primer dobre prakse so aktivnosti v dolini Soče, kjer so se silhuete pokazale kot učinkovito preventivno sredstvo. Policijske uprave so na podlagi teh dobrih izkušenj izrazile željo po nadaljevanju opisane prakse. Zato smo se z Agencijo RS za promet dogovorili, da bomo tudi v letošnjem letu, poleg ostalih aktivnosti, uporabljali tudi silhuete. Vsaka Policijska uprava bo dobila dve silhueti, ki bosta oplemenitile preventivne aktivnosti na področju varnosti cestnega prometa. Agenciji za varnost prometa se zahvaljujemo za pripravljenost pri podpori našim prizadevanje za boljšo varnost cestnega prometa.« 

Silhuete policistov za večjo prometno varnost

Meritve, ki jih je Agencija izvedla na terenu, so dokazale, da je postavitev silhuet policistov v praksi učinkovit preventiven ukrep, saj pripomore k takojšnjemu zmanjšanju povprečnih hitrosti. Povprečne hitrosti so se ob postavljenih silhuetah znižale do 20 %. Izkušnje iz prakse kažejo, da gre za ukrep, ki je učinkovit ob pogosti menjavi lokaciji postavitve. Dodatno se je potrdila učinkovitost silhuet pri ponovnem merjenju hitrosti teden dni po opravljenih prvotnih meritvah. Povprečne hitrosti so bile do 10 % nižje kot v obdobju meritev pred postavitvijo silhuet.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
© Copyright 1999-2023 Avtomanija