Na naši spletni strani uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Razumem...
Neprilagojena hitrost še vedno glavni razlog za črno statistiko
AVP opozarja
Neprilagojena hitrost še vedno glavni razlog za črno statistiko
16.04.2021 13:36

Med 19. in 25. aprilom policija načrtuje tradicionalno poostreno akcijo na terenu. Možje v modrem bodo znova še toliko bolj pozorni na tiste, ki preveč pritiskajo na plin. Vrhunec se bo zgodil prihodnjo sredo.

Urednistvo AVP

Malce nerazumljivo, a v letu 2020 je bilo kljub manjšemu obsegu prometa ugotovljenih kar 116.180 kršitev s področja hitrosti, kar je skoraj dva tisoč kršitev več kot v letu 2019 (114.225). V letošnjem letu 2021 (do 12. aprila) je bilo takšnih že 37.577 kršitev. Lani je življenje zaradi neprilagojene hitrosti izgubilo 27 oseb, letos do začetka aprila pa že sedem, od tega trije pešci, ki niso bili povzročitelji prometne nesreče. 

V sredo, 21. aprila 2021, bo v več državah Evropske unije potekal tudi maraton nadzora hitrosti, ki se mu bo slovenska Policija priključila z izvajanjem 12-urnega nadzora. Ta se prične ob 6. uri zjutraj. 

Namen tovrstnih aktivnosti je umirjanje hitrosti na naših cestah. Vozniki navadno takrat, ko vedo, da poteka nadzor, zmanjšajo hitrost in vozijo bolj varno. Dolgoročnejši cilj preventivnih akcij je, da vozniki tak način vožnje obdržijo tudi potem, ko poostreni nadzori ne potekajo več. Agencija in Policija še pozivata: »Hitrost je norost! Z umirjeno vožnjo prispevajte k varnim potem za vse prometne udeležence.« 

Podatki iz let 2019 in 2020 razkrivajo, da se približno tretjina (med 32 % - 34 %) vseh prometnih nesreč, ki se zgodijo zaradi neprilagojene hitrosti, zgodi v nočnem času. V letu 2020 je bilo od skupaj 2.813 prometnih nesreč zaradi neprilagojene hitrosti, 892 zabeleženih ponoči (32 %), v letu 2019 pa je bilo takšnih 1.074 od 3.152 (34 %). Približno enako razmerje v času nastanka prometne nesreče (dan/noč) je tudi v primeru smrtnih prometnih nesreč, saj se jih tretjina zgodi v nočnem času. Letos je bilo takšnih prometnih nesreč 33 %, v letu 2020 37 % in v letu 2019 39 %. 

 

Agencija za varnost prometa in Policija svetujeta: 

• v naseljih bodite pozorni na ranljivejše udeležence, pešce in kolesarje ter upoštevajte omejitev hitrosti; 

• zmanjšajte hitrost vožnje v bližini otroških igrišč, šol in vrtcev, domov za starejše ter pred prehodi za pešce; 

• na regionalnih cestah in pri zavijanju oz. vključevanju dodatno preverite, ali se ne približuje motorist oz. drugo vozilo; 

• ohranjajte ustrezno varnostno razdaljo, da se lahko pravočasno ustavite; 

• v slabših pogojih vožnje, v mraku, megli, močnih nalivih, zmanjšajte hitrost zaradi slabe vidljivosti in dejstva, da se na mokri podlagi zavorna pot podaljšuje; 

• čeprav se vam mudi, ne vozite prehitro, raje sporočite, da boste prišli kasneje.

 

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
© Copyright 1999-2023 Avtomanija