Na naši spletni strani uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Razumem...
Kolkor kapljic, tolk nesreč
AVP
Kolkor kapljic, tolk nesreč
16.06.2021 13:37

AVP je v sodelovanju s Policijo zagnala kampanjo preprečevanja vožnje pod vplivom alkohola in drog.

Artur Švarc

Ob koncu pandemije se je pokazala tudi posebna statistika, ki to obdobje povezuje s povečanjem pitja alkoholnih pijač in posledično voženj pod vplivom alkohola. Do konca maja je na slovenskih cestah v prometnih nesrečah, povezanih z alkoholom, umrlo sedem ljudi, kar je sicer pol manj kot lani, vendar je treba upoštevati ukrepe in zmanjšanje prometa.

Statistika je pokazala, da so povzročitelji nesreč, povezanih z alkoholom, v povprečju v krvi imeli 1,42 promila alkohola, lani pa 1,39. Največ povzročiteljev je iz starostnih skupin od 18-34 in 55-64 let, med tovrstnimi nesrečami pa prednjačijo tiste s prekoračitvijo hitrosti in napačno smerjo vožnje.

V Sloveniji na leto prebivalec, starejši od 15 let, popije 11 litrov čistega alkohola, kar je visoko nad evropskim povprečjem.

Kolkor kapljic, tolk nesreč

Agencija za varnost prometa in Policija javnost pozivata k ničelni toleranci do udeležbe v prometu pod vplivom alkohola, saj neodgovorno in nepremišljeno vedenje zaradi pitja alkohola prinaša težke posledice.

Na nesprejemljivost vožnje pod vplivom alkohola opozarjajo z glavnim sporočilom kampanje, ki izhaja iz ljudske pesmi »Kol’kor kapljic, tol’ko let«. Besedilo izvirne pesmi pravi, da ob vsakem rojstnem dnevu popijemo še več kapljic alkohola in tako slavimo življenje.

Toda v prometu to ne velja. Več kapljic alkohola ne pomeni boljše zabave, ampak predvsem povečuje tveganje za ogrožanje cestnega prometa, zdravja in življenja vseh udeležencev. S tem namenom je agencija Futura prilagodila glavno sporočilo izvirne pesmi, ki se zdaj glasi »Kol’kor kapljic, tolk’ nesreč« in je naslovna tema nove preventivne kampanje. Z njo želijo pri AVP in Policiji čez poletje aktivno naslavljati problem vožnje pod vplivom alkohola.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
© Copyright 1999-2023 Avtomanija