Na naši spletni strani uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Razumem...
Ženske so ključne za avtomobilsko industrijo
Mednarodni dan voznic
Ženske so ključne za avtomobilsko industrijo
Ženske so ključne za avtomobilsko industrijo
22.06.2021 00:01

Žirija Svetovnega avta leta po izboru žensk (WWCOTY) promovira 24. junij kot Mednarodni dan voznic, saj je kljub močni prisotnosti žensk v avtomobilskem svetu njihova vloga močno podcenjena.

Urša Prosenjak

Dokazano je, da so v razvitem svetu ženske odločevalke pri nakupu avtomobila v več kot 80 odstotkih nakupov. V ZDA ženske opravijo 62 odstotkov novih nakupov avtomobilov. V deželah z visokim življenjskim standardom predstavljajo ženske skoraj 50 odstotkov imetnikov novih vozniških dovoljenj. Med vsemi vozniki v Nemčiji je 42 odstotkov žensk, enak odstotek je v Španiji, na Češkem znaša delež žensk za volanom 48 odstotkov, v Kanadi in na Novi Zelandiji pa 49 odstotkov.

Medtem ko priznavanje vloge žensk v svetu avtomobilov in vožnje v razvitem svetu pomeni rešilno bilko za avtomobilsko industrijo, ki prestaja težko obdobje, pa je v državah v razvoju avto za ženske vstopnica v svobodo.

Pred tremi leti je 24. junija padla še zadnja ovira, ki je ženskam preprečevala dostop do vožnje in avta. Savska Arabija je namreč takrat odpravila prepoved vožnje za ženske in s tem umaknila zadnjo oviro do mobilnosti žensk.

Letos se ob obletnici tega dne zavedamo, da so ženske postale ciljna populacija avtomobilskih proizvajalcev. Sestavljajo namreč polovico svetovne populacije in lahko občutno pomagajo panogi. Povezovanje avtomobilske industrije In žensk je toliko pomembnejše, ker ženske tradicionalno niso bile ciljna skupina, ki bi jo proizvajalci naslavljali.

WWCOTY želi s promoviranjem Mednarodnega dneva voznic obrniti ta trend in vrniti ženskam vlogo, ki so jo imele v prvih začetkih razvoja avtomobilizma. Ženske so namreč zaslužne za številne izume, ki jih vsakodnevno uporabljamo v avtomobilih. Med njimi so vzvratna ogledala, gretje in smerniki, ne smemo pa pozabiti na pionirko za volanom, Bertho Benz, ki je bila prva oseba, ki je prevozila daljšo pot z avtomobilom.

Ženske so danes pomembne članice razvojnih oddelkov znamk, kot uporabnice pa so odgovorne za več kot polovico nakupov v razvitih državah. Njihova kupna moč se je povečala, to pa je s sabo prineslo tudi zanimanje za avtomobile višjega cenovnega razreda in večjo zahtevnost pri nakupih.

WWCOTY zato želi leto 2021 z Mednarodnim dnevom voznic zapisati v zgodovino kot leto, v katerem se je marsikaj spremenilo, predvsem vloga žensk v avtomobilizmu, saj je prihodnost branže odvisna od njih.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
© Copyright 1999-2023 Avtomanija