Na naši spletni strani uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Razumem...
Višje kazni za telefone, nižje za hitrost
Slovenija
Višje kazni za telefone, nižje za hitrost
Višje kazni za telefone, nižje za hitrost
17.07.2021 13:37

Državni zbor je tik pred počitnicami sprejel novelo zakona o cestno prometnih predpisih, po katerih se bodo spremenile nekatere kazni, dovoljeno pa bo pri rdeči luči tudi zavijati v desno, če bo tako označeno.

Artur Švarc

Za začetek so uredili vožnjo lahkih motornih vozil, kamor sodijo invalidski vozički, skiroji in rolke. Za njih je obvezna vožnja po kolesarski stezi ali ob desnem robu cestišča, kadar steze ni, pa še to le v naselju po cestah, ki so omejene s hitrostjo do 50 km/h. Prav tako je za vse te udeležence, če odštejemo invalide, obvezna uporaba čelade do 18. leta starosti.

Pomembna novost je dodana tudi za varnost teh udeležencev v prometu – prehitevati jih je treba z razdaljo 1,5 metra.

Po novem bomo lahko zavijali desno ob rdeči luči na semaforju, če je smer prosta in je semafor označen s posebnim znakom, ki to dovoljuje.

Močno se je zvišala tudi kazen za rabo mobilnega telefona med vožnjo – 250 evrov in tri kazenske točke. Parkiranje na mestih za invalide je do zdaj »mentalne invalide« stalo 80 evrov, zdaj bo kazen neprimerno ostrejša – 200 evrov.

Na drugi strani novela predvideva nižje kazni za prekoračitev hitrosti v naselju, pri 90 km/h in na avtocestah. V naselju bo tako toleranca za prekoračitev in kazen 40 evrov namesto 5 km/h zdaj 10 km/h in podobno se dvigujejo vsi intervali hitrosti za 10 km/h.

Močno so poostrili tudi kazni za vse, ki se ne umikajo vozilom na nujni vožnji (rešilci, policija, gasilci, ipd…) in tudi za tiste, ki se jim prilepijo za zadek (da, tudi take imamo!) in vozijo za njimi mimo ostalih udeležencev v prometu.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
© Copyright 1999-2023 Avtomanija