Na naši spletni strani uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Razumem...
300 evrov kazni za vožnjo za intervencijskim vozilom
Izpostavljamo
300 evrov kazni za vožnjo za intervencijskim vozilom
11.08.2021 11:08

To je zgolj ena od številnih anomalij, ki so jih z novelo zakona zdaj uredili.

Peter Pirkovič

Z današnjim dnem se spreminjajo nekatera pravila v cestnem prometu, ki kazni za nekatere prekrške zvišujejo, v nekaterih primerih pa so globe nižje.   

V primeru, da policisti med vožnjo zalotijo voznika s telefonom v roki je globa iz 120 evrov zvišana na 250 evrov, stranska kazen pa so 3 kazenske točke. To potezo vsekakor pozdravljamo, a na drugi strani že nekaj let opozarjamo na prevelike osrednje zaslone v avtomobilih, ki so med vožnjo prav tako moteč faktor. Pri AVP so denimo izračunali, da če voznik na cesto ne gleda le 5 sekund, pri hitrosti 60 km/h »na slepo« prevozi razdaljo več kot 83 metrov. Še večje tveganje je na avtocestah, kjer pri hitrosti 130 km/h v petih sekundah prevozi več kot 180 metrov, na hitri cesti pri vožnji 100 km/h pa prevozi 139 metrov.

300 evrov kazni za vožnjo za intervencijskim vozilom

Dobra rešitev je tudi zavijanje desno pri rdeči luči. Sam sem zadevo nekajkrat preskusil v ZDA in priznam, da mi je bila rešitev všeč, saj se na tak način povečuje pretočnost prometa. Bo pa v prihodnje potrebno vložiti še veliko napora v osveščanje (starejših) voznikov, še pred tem pa bodo morali upravljalci cest na izbranih križiščih (tista, ki to dovoljujejo) semaforje opremiti s posebnim prometnim znakom. Brez slednjega bo zavijanje v desno še vedno prepovedano.   

300 evrov kazni za vožnjo za intervencijskim vozilom

Končno je urejeno področje e-skirojev in drugi podobnih prevoznih sredstev. Ti morajo zdaj skladno z novelo voziti po kolesarskem pasu, kolesarski stezi ali kolesarski poti. Kjer teh prometnih površin ni ali niso prevozne, lahko vozijo ob desnem robu smernega vozišča ceste v naselju, kjer je najvišja dovoljena hitrost vožnje omejena do 50 kilometrov na uro. Obvezna je tudi zaščitna čelada, do 18. leta.

300 evrov kazni za vožnjo za intervencijskim vozilom

Avtocestni policisti (in drugi) bodo imeli v prihodnje kar nekaj dela tudi s kršitelji, ki namerno sledijo intervencijskim vozilom na nujni vožnji. Takšni junaki, če jih bodo ujeli, bodo kaznovani s 300 evri. Škoda je, da so pri tem pozabili na bolj navito globo za voznike, ki v primeru ustvarjenega reševalnega pasu, vozijo na delu cestišča, ki je rezerviran za intervencijska vozila.

Policisti in mestni redarji, ki dobivajo nova pooblastila nadzor cestnega prometa, bodo lahko pisali višje kazni za voznike, ki jim parkirno mesto označeno rumeno barvo nič ne pomeni. Globa za kršitev prepovedi parkiranja na označenem parkirnem mestu za invalide se zviša na 200 evrov. Menimo, da še vedno premila kazen.

300 evrov kazni za vožnjo za intervencijskim vozilom

Znižuje se tudi meja, do katere morajo otroci sedeti v otroških sedežih oziroma jahačih. Med vožnjo v motornem vozilu z vgrajenim zadrževalnim sistemom mora biti otrok, manjši od 140 cm ali lažji od 36 kg, zavarovan z zadrževalnim sistemom, ki je primeren fizičnim lastnostim otroka. V motornem vozilu, ki ni opremljen z zadrževalnim sistemom, ni dovoljeno prevažati otrok, mlajših od treh let, otroci starejši od treh let in manjši od 140 cm pa se smejo prevažati le na sedežih, ki niso prednji sedeži. 

 

300 evrov kazni za vožnjo za intervencijskim vozilom

 

Na koncu pa še na kratko o nižjih kaznih za prekoračitev hitrosti. Kot pravijo politiki, smo imeli pri nas previsoke kazni oziroma celo najvišje v EU. Zato jih zdaj znižujejo. V naselju bo tako toleranca za prekoračitev in kazen 40 evrov namesto 5 km/h zdaj 10 km/h in podobno se dvigujejo vsi intervali hitrosti za 10 km/h. Še vedno pa v naselju velja, da če peljete hitreje od 90 km/h izgubite vozniško dovoljenje (18 kazenskih točk in 1200 evrov).

 

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
© Copyright 1999-2023 Avtomanija