Na naši spletni strani uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Razumem...
Tako udoben, da bi z njim potoval na konec sveta
BMW R 1250 RT
Tako udoben, da bi z njim potoval na konec sveta
07.09.2021 03:37

Bavarec ima v BMW-jevi zakladnici motociklov zelo močne korenine. Prvega so izdelali konec sedemdesetih prejšnjega stoletja, letos pa je na ceste zapeljal prenovljen in pripravljen za nove izzive.

Peter Pirkovič Peter Pirkovič

RT ali Reise-Tourer je namenjen tistim, ki radi nabirajo kilometre. Dolgoprogašem. Ker po zaključeni vožnji z njim občutka utrujenosti tako rekoč ni. Vožnja je venomer sproščena in nadvse udobna. To sem spoznal že v uvodnih kilometrih. Z letnico 2021 je na ceste zapeljal tudi oblikovno nekoliko osvežen, s čimer je na cesti še bolj prepoznaven. Največ oblikovne drznosti je kakopak dobil prav sprednji del, z novo oblikovano masko, LED žarometi in radarsko kamero, ki je povezana z aktivnim tempomatom. Ta v kratkem preskusu sicer dobro deluje, a je zniževanje hitrosti, ko sistem zazna vozilo pred nami, malenkost preveč sunkovito.  

Tako udoben, da bi z njim potoval na konec sveta

Za pogon skrbi uveljavljeni vodno in zračno hlajeni dvovaljni bokser, ki sem ga spoznaval na modelu GS. 1254-kubični stroj razvija okroglih 100 kilovatov moči in 143 Nm navora, vse to pa preko kardana pošilja na zadnje kolo. Agregat je povezan je povezan s šeststopenjskim menjalnikom, v mojem primeru je bil ta opremljen še sistemom za prestavljanje brez uporabe sklopke, s čimer vožnja postane še večji užitek. Elektronska nastavitev vzmetenja (na voljo so različne nastavitve) poskrbi, da je občutek za krmilom ravno dovolj mehak in prijeten. Seveda, ne gre niti brez tovarniško vgrajenega športnega izpuha Akrapovič, ki doda tisto piko na med vožnjo. Na mestu so decibeli v mejnih vrednostih, a med vožnjo, bolj kot se odpira plin, bolj je glasen. A spet ne preglasen in posledično nemoteč na dolgih vožnjah.

Tako udoben, da bi z njim potoval na konec sveta

Krmilo je za odtenek ožje kot pri GS-u, prav tako je nižja postavitev sicer mehkega ogrevanega sedeža (805 mm), s kompletom treh kovčkov, ki nudijo zares ogromno odlagalnega prostora, pa se močno povečuje uporabnost tega motocikla. Stranski kovčki, ki se dodatno dimenzijsko povečujejo, brez težav sprejmejo čelade večjih velikosti, v primeru prevoza manjših stvari pa te lahko dodatno fiksiramo z elastikami. Dobra plat teh je tudi to, da jih v dveh potezah tudi odstranimo in jih po končani vožnjo odnesemo s seboj v prenočišče. 

Tako udoben, da bi z njim potoval na konec sveta

RT je s prenovo dobil osrednji 10,25-palčni zaslon, ki so ga razvojniki dobili kar na avtomobilskem oddelku. Le vsebina je drugačna. A spet do potankosti enaka kot pri bratu GS. V številnih menijih, po katerih se lahkotno sprehodimo z vrtljivim stikalom, je med drugim tudi radijski sprejemnik z DAB funkcijo in možnost povezovanja s pametnim telefonom preko sistema Bluetooth. Tako sem na primer večino časa uporabljal aplikacijo Spotify in med vožnjo poslušal svojo izbrano glasbo. Veliki zvočniki poskrbijo (glasnost se uravnava z istim vrtljivim stikalom za izbiro menijev), da je ta slišna nekje do 110 km/h, kar je višje od te hitrosti, je uporaba teh odveč. Bavarci so hkrati poskrbeli še za dve dodatni odlagalni mesti za manjše drobnarije. A da ne bi ostalo zgolj pri temu, so odlagalni prostor na desni strani opremili še z možnostjo induktivnega polnjenja oziroma polnjenja preko USB vmesnika.

Tako udoben, da bi z njim potoval na konec sveta

Tako kot avtomobili tudi motocikli sledijo novostim, ki voznikom olajšujejo vožnjo oziroma načrtovanje. Namreč, pri slovenskemu zastopniku so kupcem ponudili v uporabo BMW Motorrad Connected aplikacijo, ki jo pred tem naloži na svoj mobilnik in se v nekaj korakih poveže z motociklom. Ta uporabniku na daljavo ponuja informacije o stanju motocikla (gorivo, prevoženi kilometri, tlak v gumah, servisni intervali), lahko po potrebi beleži vožnje ali pa z njim vnaprej načrtujemo pot. Skratka, uporabna zadeva, ki je brezplačna in bo čez čas na voljo tudi v slovenskem jeziku.

Tako udoben, da bi z njim potoval na konec sveta

Skoraj 280-kilogramov težkega Bavarca ni težko obvladovati na cesti, saj ponudi zelo dobro vozne lastnosti. S 25-litrsko posodo za gorivo bodo obiski na bencinskih servisih manj pogosti. Okrog 400 kilometrov zmore v enem kosu. Kaj pa cena? Začne se pri 19.500 tisočakov, potem pa odvisno od želja kupca. V mojem primeru je imel testni motor za več kot 7 tisočakov dodatne opreme.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
© Copyright 1999-2023 Avtomanija