Na naši spletni strani uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Razumem...
Kazen za vožnjo v zimskem plašču
Vožnja pozimi
Kazen za vožnjo v zimskem plašču
Kazen za vožnjo v zimskem plašču
17.12.2021 00:01

V eni izmed evropskih držav nas bodo policisti kaznovali, če nas zasačijo za volanom v zimskih oblačilih.

Urša Prosenjak

K sreči pri nas nimamo tovrstnega zakona, imajo pa ga v Španiji, kjer je verjetno potreba po zimski opremi tako voznika kot tudi avta nekoliko manjša. Vozniki na španskih cestah tako med vožnjo ne smejo biti oblečeni v zimske plašče ali bunde, niti ne smejo nositi šala ali rokavic. Razlog za to je predpostavka, da zimska oblačila voznika omejujejo pri vožnji, saj je tako oblečena oseba manj okretna pri upravljanju vozila. Za vožnjo v zimskih oblačilih je lahko voznik kaznovan z do 200 evri kazni.

Pri tem pa ne gre za neko specifiko pirenejskega polotoka. Testi nemškega avtomobilskega kluba ADAC so pokazali, da vožnja v zimski bundi predstavlja drugačno težavo. Debelejša oblačila lahko onemogočijo pravilno zategovanje varnostnega pasu, ki lahko zdrsne na napačno mesto in ob zatezanju poškoduje nekatere notranje organe.

Slovenska zakonodaja kazni za vožnjo v zimskih oblačilih v 29. členu Zakona o pravilih cestnega prometa, ki ureja vožnjo pozimi in v zimskih razmerah, ne predvideva, teoretično pa je možno, da bi policist presodil, da z neustrezno opravo kršimo 35. člen, ki prepoveduje uporabo opreme, ki zmanjšuje voznikovo zmožnost obvladovanja vozila, čeprav se člen predvsem nanaša na uporabo avdiovizualne opreme in ne govori izrecno o oblačilih.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
© Copyright 1999-2023 Avtomanija