Na naši spletni strani uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Razumem...
Električni pogon brez dragih in redkih materialov
Napredek
Električni pogon brez dragih in redkih materialov
Električni pogon brez dragih in redkih materialov
18.01.2022 00:21

BMW-jev elektromotor pete generacije, ki bo poganjal novi BMW iX M60, prinaša rešitev, ki združuje občutljivost elektromotorjev stare šole in visokotehnologijo, da bi na ta način izboljšal učinkovitost brez uporabe redkih mineralov.

Urša Prosenjak

Kitajska nadzoruje več kot 90 odstotkov svetovnih zalog redkih mineralov, ki jih pogosto pridobivajo s suženjskim delom. Podjetja, kot sta nemško podjetje MAHLE in celo Bentley, razvijajo visokozmogljive indukcijske motorje brez magneta, da bi zmanjšali močno odvisnost od Kitajske. BMW se je odzval s svojim novim električnim motorjem brez magneta. Njegov motor pete generacije ima večjo gostoto energije in boljše upravljanje toplote, kar pomeni več vrtljajev, več navora in še več moči.

Dva motorja BMW iX M60 delujeta po principu sinhronega stroja, ki ga napaja elektrika. To pomeni, da namesto trajnih magnetov rotor poganja natančno odmerjen dotok električne energije. Pogonska enota deluje v šestih fazah in ima dvojni pretvornik. To omogoča povečano največjo moč, ki je na voljo do visokih hitrosti.

BMW razvil motor pete generacije brez magneta, ki deluje kot trifazni sinhroni motor in uporablja krtače za zagon rotorja. Pri delovanju krtač in komutatorjev običajno nastajata prah in s tem obraba, zaradi česar jih je treba redno menjati, zato jih večina proizvajalcev električnih vozil ne uporablja. Pri BMW pa upajo, da bo uporaba sodobnih materialov in tehnologij tesnjenja podaljšala življenjsko dobo njihovega motorja. Krtačni moduli novega motorja so nameščeni v zaprtem predelu, kar preprečuje onesnaženje s prahom v ožičenju rotorja.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
© Copyright 1999-2023 Avtomanija