Na naši spletni strani uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Razumem...
Omikron otežuje izvajanje alkotestov
Pandemija
Omikron otežuje izvajanje alkotestov
Omikron otežuje izvajanje alkotestov
26.01.2022 04:41

Za sodelovanje v ROADPOL-ovem velikem alkotestnem maratonu se je odločila le polovica članic EU.

Urša Prosenjak

Že dve leti živimo z grožnjo bolezni Covid-19, ki je sama zase zahtevala precej žrtev, njene posredne škodljive učinke pa je praktično nemogoče izmeriti ali celo prešteti kolateralne žrtve. Nepričakovan vpliv pa je Covid pokazal tudi na področju prometne varnosti in alkohola.

Žal ne govorimo o neštetih šalah o razkuževanju in alkoholu, pač pa vplivu, ki ga ima trajajoča pandemija na preventivne policijske akcije v prometu. Konec lanskega leta so namreč države članice Evropske unije izvajale veliko skupno preventivno akcijo nadzora alkoholiziranosti voznikov. Po poročanju Evropske zveze prometnih policij ROADPOL se je za sodelovanje v alkotestnem maratonu odločilo le 50 odstotkov držav članic, razlog za to, da jih polovica ni sodelovala, pa je bil porast okužb z različico omikron.

Alkotest pri voznikih se običajno izvaja z merjenjem vsebnosti alkohola v njihovem izdihanem zraku, pri čemer pa policist ne more držati razdalje 1,5 metra od voznika.Vse oblike testiranja z alkotestom zahtevajo, da ustavljeni voznik diha skozi napravo, nato pa potencialno kontaminirani aerosoli zapustijo napravo in letijo naokoli.

»Zaradi velike nevarnosti okužbe je policija omejila nadzor alkohola in mamil,« je pojasnil nizozemski član ROADPOL-a Hank Jansen. Policisti v večini primerov niso izvajali neselektivnih pregledov, pri katerih je veliko voznikov naključno pregledanih v kratkem času. Namesto tega so preverjali le voznike, ki so pokazali sumljivo vedenje pri vožnji.

Na alkotestnem maratonu konec leta 2021 je bilo testiranih okoli 430.000 voznikov v 15 državah. Od tega jih je bilo 10.000 pod vplivom alkohola, 2.200 pa jih je uživalo druge droge.

Kljub potencialno oteženemu preverjanju alkoholiziranosti pa se nikar ne zanašajmo na to in se zavedajmo, da sedemo trezni za volan zaradi lastne (in tudi tuje) varnosti, ne pa zaradi strahu pred kaznijo.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
© Copyright 1999-2023 Avtomanija