Na naši spletni strani uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Razumem...
Je to najnaprednejši BMW ta hip?
BMW iX xDrive50
Je to najnaprednejši BMW ta hip?
16.05.2022 00:24

BMW iX je avto, ki v tem trenutku sodi na drug planet. Ker je oblikovno povsem distanciran od vseh ostalih in ker je tehnološko zares zelo dovršen. V vseh pogledih. A to je šele začetek globokih sprememb, ki jih doživlja bavarska znamka.

Peter Pirkovič Peter Pirkovič
Osnovna cena: 102.350
Cena testnega vozila: 135.113
oblikovni detajli
zmogljiv pogonski sklop
napredna in udobna potniška kabina
sklop kamer za vzvratno vožnjo
uporabne varnostne asistence
ozvočenje
laserski LED žarometi
vozne lastnosti
dragi dodatki dvigujejo končno ceno
nima možnosti večstopenjske rekuperacije
sprednjega pokrova ni možno odpreti

Terenski orjak je odgovor na vprašanje, kakšni bodo BMW-ji v prihodnosti. Zagotovo zelo drugačni kot smo jih bili vajeni do zdaj. Vsak izdelek na trgu mora po nekem času doživeti korenito spremembo. Da širša javnost o njej razpreda in da del kupcev za tak izdelek stoji v vrsti. In ja, tudi pri nas je tako. Verjeli ali ne, še preden so avto videli v živo, se je zanj lani sredi leta odločilo okrog 20 slovenskih kupcev, zdaj pa jih še vsaj toliko stoji v vrsti. To je zelo poveden podatek, ob dejstvu, da ta stane sto plus »jurjev«.

Je to najnaprednejši BMW ta hip?

Izdelan je na povsem novi namenski električni platformi in hkrati tudi prvi izmed številnih električnih bratov, ki bodo v prihodnjih letih zapeljali na ceste. Za njegovo gradnjo so uporabili velik delež visokotrdnega jekla, aluminija in ogljikovih vlaken, da bi skušali v veliki meri ohranjati težo vozila v mejah normalnega. A tu je še 105 kWh litij-ionska baterija, ki tehta preko 600 kilogramov, podatek teže vozila pa pokaže skoraj 2,6 tone. Torej, z dodatnimi odraslimi osebami, je ta orjak na cesti oziroma med vožnjo težek blizu treh ton. Sliši se res ogromno, a za volanom je občutek precej drugačen. Avto se zdi, glede na težo, precej bolj lahkoten. 

Je to najnaprednejši BMW ta hip?

S skoraj petimi metri dolžine in s tri metrsko dolžino med sprednjo in zadnjo osjo, potniška kabina v prvi vrsti ponudi zares visok nivo prostorskega razkošja. Dva izjemno udobna sprednja sedeža, ki sta odeta v usnje, telesi voznika in sovoznika razvajata s številnimi znanimi funkcijami, ki še nekoliko bolj izostrijo udobje med vožnjo (masaža, hlajenje, ogrevanje), medtem ko pogrešam malce bolj konkretne učvrstitve v hrbtnem delu. Udobje ima pri tem očitno prednost. Na zelo visokem nivoju udobja bodo daljše vožnje preživeli tudi potniki na zadnji klopi, ki ne bodo imeli težav s prostorom za kolena, še manj pa s polnjenjem prenosnih tablic in telefonov. Električni motor na zadnji osi je malce okrnil prostor v zadnjem delu. Prtljažnik meri sicer solidnih 500 litrov, ima razmeroma visok nakladalni rob, pod predelno polico pa je urejeno še dodatno odlagalno mesto, ki se ga uporablja za polnilne kable.  

Je to najnaprednejši BMW ta hip?

Voznikov delovni prostor se zdi kot nekakšen ultimativni hišni kino. Že res, da je pred njim zanimiv šestkotni volan z nekaj stikali, a za njim je mesto našel podolgovat in ukrivljen zaslon z multimedijskim sistemom osme generacije (iDrive). Pravzaprav se zaslon deli na dva dela. Digitalni merilniki za volanom merijo 12,9, osrednji zaslon pa 14,9 palca. Slednji je vsebinsko izjemno bogat in v celoti prilagojen slovenskemu uporabniku, še bolj pa navdušuje dejstvo, da so prehodi med meniji hitri, aplikacije, čeprav jih je res veliko, pa smiselno postavljene. Skozi vse menije potujem z dotikom na zaslon ali s pomočjo vrtljivega stikala, ob njem je prostor dobilo še nekaj haptičnih stikal, dodatno pa so na osrednji zaslon vgradili še posebno režo za telefon, ki je bila nalašč ravno dovolj velika za moj osebni telefon, da je bil ta med vožnjo trdno v sedlu. 

Je to najnaprednejši BMW ta hip?

BMW-jev napredni infozabavni vmesnik na primer uporabniku ponuja ustvarjanje »selfija«, v času, ko je vozilo ustavljeno, vgrajene kamere, poleg dejstva, da odlično prikazujejo okolico pri vzvratni vožnji (panoramski pogled), zmorejo posneti video v primeru nesreče (pred in po nesreči - 30 sekund), medtem ko napredna navigacijska naprava napotke prikazuje tudi na razširjeni projekciji podatkov na vetrobranskem steklu ali s posebnim prikazom slike sprednje kamere na osrednjemu zaslonu. Podatkov vezanih na vožnjo in polnjenje je zares veliko, potrebno je zgolj raziskovati vse podmenije, prav tako si lahko uporabnik nastavlja določene sisteme po svoji želji ali preverja najnovejše novice, saj je avto ves čas povezan s spletom. Svoje poglavje je tudi ozvočenje. Temu so že ob predstavitvi namenjali veliko pozornosti. Razvili so ga mojstri pri Bowers&Wilkins in mu nadeli oznako Diamond. Skupno je v potniški kabin razporejenih 30 zvočnikov, tudi v sprednjih sedežih. Skratka, izjemna izkušnja, za tiste, ki prisegajo na vrhunsko dober zvok. ACDC-jev Thunderstruck v Live izvedbi zveni perfektno. Cena? Dodatnih pet tisočakov.  

Je to najnaprednejši BMW ta hip?

Ne glede na prej omenjen podatek o teži, se orjaški BMW iX na cesti zelo suvereno obnaša. Dobro zasnovano podvozje, zračno vzmetenje s prilagodljivim blaženjem, štirikolesni pogon in štirikolesno krmiljenje pripomorejo k zelo dobremu občutku za volanom. Jasno, opazi se, da je velik in težek, a vseeno sem mnenja, da to zelo dobro skriva. Vožnja je udobna, kakopak tiha (razen če vključimo poseben umetno ustvarjen zvok) in brez pretiranega nagibanja karoserije. BMW iX s številko 50 ima vgrajena dva električna motorja na sprednji in zadnji osi. Skupna sistemska moč obeh znaša 385 kilovatov in 765 Nm navora. Ni malo. Bavarski orjak je zato še kako živahen, ko pritisnem stopalko za plin do konca. Kar se tiče hitrostnih omejitev, te doseže v hipu, a to pomeni, da bo doseg z napolnjeno 105 kWh baterijo precej nižji. Na papirju Bavarci obljubljajo 630 kilometrov, a pri marčevskih nizkih temperaturah je bil ta realno okrog 400 kilometrov. Avtocesta mu jemlje velik delež, medtem ko lahkotna podeželska vožnja prinaša tudi precej nizko povprečje pod 20 kWh. 

Je to najnaprednejši BMW ta hip?

Dodatno si lahko baterijo polnim tudi med vožnjo z uporabo voznega programa B (Brake). To je tudi edina oblika rekuperacije, čeprav bi si želel možnost izbire več nivojske intenzivnosti preko stikal. Je pa ta BMW-jev sistem rekuperacije še nekoliko bolj dovršen od ostalih, saj brez dotika stopalke za zavoro povsem ustavi avto in ga zadrži na mestu do trenutka, ko voznik ponovno pritisne na plin. Vgrajen ima 400-voltni polnilni sistem, zato na primer, polnjenje na Ionitiyjevih polnilnicah še vedno poteka razmeroma hitro. Moč polnjenja je v mojem primeru dosegla 186 kilovatov, postanek s popolnoma prazno baterijo pa je trajal dobrih 35 minut (iz 9 na 80 odstotkov). Omeniti velja, da ima Bavarec vgrajenih ogromno varnostnih asistenc, za brezskrben občutek med vožnjo. Izpostaviti velja sistem, ki zelo učinkovito prepoznava prometne znake. Sistem je še najbolj pozoren na prometni znak Stop ter na rdečo luč na semaforju, posledično pa v obeh primerih voznika dodatno opozarja.

Je to najnaprednejši BMW ta hip?

Na koncu pa velja besedo ali dve nameniti še obliki. Oblikovalci so za BMW-jeve električne avtomobile zasnovali povsem nov koncept. Pravzaprav so mnoge šokirali, saj je velik del javnosti pričakoval, da se bodo še lep čas držali tradicionalizma. Pa niso. V tem primeru so naredili prav, saj je zunanja in notranja podoba precej vizionarsko zastavljena. Brez orjaških ledvičk, ki ostajajo nekakšen zaščitni znak novih Bavarcev, tudi tokrat ni šlo. Zunanjost dodatno krasijo tanjši LED laserski žarometi ter vrata, ki nimajo okvirjev in klasičnih kljuk, na zadnjem delu pa znova prevladuje minimalizem in LED tehnika. Še eno posebnost velja omeniti. Sprednjega pokrova uporabnik tega vozila ne more odpreti. Ni nikakršnega gumba ali vzvoda. To lahko naredijo samo na pooblaščeni serviserji. Uporabniku je omogočeno le dotakanje tekočine za vetrobransko steklo preko lopute osrednjega logotipa. 

Je to najnaprednejši BMW ta hip?

Kaj pa cena? 135 tisočakov z vključeno dodatno opremo, katere spisek je kar dolg. Subvencije za tega orjaka kakopak odpadejo, a prepričan sem, da tistih nekaj deset kupcev, ki bodo letos in prihodnje leto dobili svoj primerek, ceno ne postavljajo na prvo mesto. In še to. V ponudbi je tudi šibkejša verzija iX xDrive40, čez nekaj mesec pa se pridruži še športno naravnani orjak z oznako iX M60.

 

Tehnični podatki
Motor: tevilo motorjev - 2; mo - 385 kW (524 KM); navor 765 Nm;
Baterija: kapaciteta 105 kWh; napetost 369 V; obiajna mo polnjenja - 11 kW AC; hitro polnjenje - 200 kW DC;
Prenos: pogon - 4x4; menjalnik - brezstopenjski; zavore - hlajeni diski, 348 mm spredaj, hlajeni diski, 345 mm zadaj; gume spredaj- 235/60R20; gume zadaj - 235/60R20; obraalni krog - 12,8 m;
Karoserija: 5-vratna, suv/crossover; segment - M (veliki SUV); mere (d//v) - 4953 mm x 1967 mm x 1695 mm; medosna razdalja - 3000 mm; kolotek spredaj - 1679 mm; kolotek zadaj - 1709 mm;
Notranje mere: prtljanik - 500-1750 l;
Mase: masa - 2510 kg; nosilnost - 635 kg; skupna dovoljena masa - 3145 kg;
Zmogljivosti: pospeek - 4,6 s do 100 km/h; najvija hitrost - 200 km/h; poraba WLTP - 19,8 kWh/100km; doseg - 630 km;
Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
© Copyright 1999-2022 Avtomanija