Na naši spletni strani uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Razumem...
Vmesni člen
Mercedes EQB 300 4 Matic
Vmesni člen
Vmesni člen
24.10.2022 09:28

Mercedes EQB se vešče umešča med močno kompaktnega EQA ter prestižnejšega in navznoter ne precej večjega EQC. Kaj torej prinaša na videz najbolj uporabna Mercedesova elektrika?

Artur Švarc Jure Urbančič in Artur Švarc
Osnovna cena: 62.900
Cena testnega vozila: 71.105
Oblika je ravno prav drugačna od bencinskega sorodnika
občuti se dodelana osnova iz GLB-ja
kvaliteta izdelave
prostornost glede na zunanje mere
Po skoraj pretirani osvetljenosti spredaj je zadaj noč
slabo osvetljen prtljažnik

Zunanjost EQB se močno naslanja na svojega bencinskega sorodnika s seveda nujno gladko steno namesto rešetke za hlajenje. Oblika je uporabno naravnana z izrazito škatlasto nadgradnjo in očem prijetnim preskokom bočne linije. Modre podrobnosti, ki jih najdete tako na zunanjosti kot v kabini samo opozarjajo, da gre za polnovrednega električarja. Obenem pri EQB prejmete za darilce še odlična “multi-beam LED” žarometa in osvetljen pas preko celotnega roba motornega pokrova. Če primerjate zadka EQB in GLB spet najdete spremembo. Ob osvetljenem pasu v rdeči barvi zadaj so morali spremeniti odbijač in tu je tistih nekaj milimetrov razlike. Na kratko, EQB je na zunaj malce bolj pompozna različica GLB-ja.

Vmesni člen

Testni Mercedes EQB 300 4 Matic je srednja možnost. Močnejši sliši na ime  EQB 350 4 Matic, šibkejši pa na EQB 250. Med njimi je nekaj razlik glede načina pogona, baterijski sklop pa je praktično enak. 4 Matic v našem primeru pomeni obe gnani osi, na način dveh motorjev spredaj in enega zadaj. Pri Mercedesu so vgradili kompaktno pogonsko enoto, ki skupaj z električnim diferencialom, če mu lahko tako rečemo in hladilno enoto oblikuje eATS - kompaktni električni pogonski sklop.

Vmesni člen

Preskočimo raje na notranjost in se z mehaniko ali elektriko ukvarjajmo kasneje. Ponovno se tudi v EQB počutimo kot v GLB-ju. Razlika je v nekaj podrobnostih kot je na primer kovinski odtenek ozadja nad polico sovoznika. Tudi EQB premore Mercedes me in velik 26-centimetrski zaslon na dotik, ki skupaj z inštrumenti tvori veliko platno pred voznikom. Oblikovno na armaturni plošči seveda dominirajo okrogle turbinske odprtine za prezračevanje. So osvetljene in se nasploh odlično skladajo z ambientalno osvetlitvijo notranjosti s 64 barvnimi odtenki. Žal je te osvetljenosti zadaj bore malo. Sprednja vrsta pa se ponoči kopa v lučeh kot velemesto. Multimedijo lahko nadzirate preko zaslona na dotik ali sledilne ploščice z gumbi na sredinski konzoli. Ob načina sta enostavna. Morda je še najbolj zamudno preko volanskih stikal. Ni več novost, da Mercedes uporablja mešanico stikal za premik, dotik in pritisk. To nas ni niti malo motilo pri E-razredu, v EQB je na trenutke moteče. Če se pri obračanju volana vklopi omejevalnik na 35km/h. Saj veste, avto pospešuje in naenkrat izgubi moč. Servis? Ne, pogled na zaslon in izhod iz omejevalnika. Ampak človek se navadi in elegantneje primer volan pri manevriranju.

Vmesni člen

Nasploh je EQB znotraj bistveno bolj prostoren kot bi si mislili samo po zunanjosti. Nenazadnje je eden izmed redkih sedem sedežnikov med elektrificiranimi vozili. A sanje na stran, v EQB-jevem velikostnem razredu je sedem sedežev samo marketinška potegavščina. Koga v tretjo vrsto? K slabosti nagnjene otroke ali stare starše, ki težko vstopijo v avto nižji od EQB. No, vidite, z EQB-jem je lažje v pet. Spredaj tako ali tako ni pričakovati težav. Precej pokončen položaj izkoristi uporabno visoko karoserijo. Izberete lahko vrsto različnih prevlek, kjer so posebej pazili na želje po veganskem avtomobilu. Torej brez pravega usnja. Tudi s pravim ga je mogoče dobiti, da ne bo jeze ali razočaranja. Zadaj so sedeži vpeti tako, da jih je mogoče premikati naprej in nazaj. Še pomnite gospe in gospodje, nekaj starejših razvpitih modelov je stavilo na enako rešitev. S tem ni zabavno le otrokom, lahko si celo nekoliko povečate prtljažni prostor. Tam je prostora malce manj kot v navadnem GLB-ju. Maksimalno do nekaj čez 1700 litrov, zabava pa se prične pri 495 litrih. Težava je v tem, da se zdi na povsem prvi pogled prtljažnik manjši kot v resnici je. Življenje z Mercedesom EQB je povsem umirjeno, upravljanje je preprosto, vse je točno tam, kjer si voznik želi. Tudi prestavna ročica ob volanu je nekaj, kar vam pride pod kožo. Celo tako močno, da potem na drugih avtomobilih ves čas vključujete brisalnike. Avtomobil lahko vozite z eno nogo, ker popuščanje stopalke za plin omogoča takojšno rekuperacijo in s tem zaviranje. Stopnjo tega pa si lahko elegantno prilagodite kar z dvema stikaloma za volanom. Saj veste, takšnima za F1 pretikanje. Tokrat pač z drugačno funkcijo.

Vmesni člen

Je moči dovolj? 168 kilovatov je popolnoma dovolj. Mercedes EQB 300 4Matic sicer ne postavlja pospeševalnih rekordov, a udobno parira vsem športnejšim avtomobilom. Vzmetenje, ki ga ponujajo z električnim EQB je brezkompromisno udobno naravnano. Težo in obliko karoserije odlično obvladuje in ponuja, podobno kot pogonski sklop, izjemno lahkotnost. Volanski obroč odlično leži v rokah, je dovolj debel in ni pretirano umeten. Štirikolesnega pogona, roko na srce nismo testirali v ekstremnih okoliščinah relijevskih hitrostnih preizkušenj ali na brezpotjih. Električni avtomobili pač niso namenjeni takšnim vragolijam. Baterijski sklop je enak vsem EQB-jem. Iz malo več kot 66 kWh bi na papirju morali iztisniti do 400 kilometrov. Naš doseg se je bolj bližal 360 kilometrom še to na idealen dan s spodnje strani. No, z EQB-jem je mogoče voziti tudi s porabo pod 20 kWh na 100 prevoženih kilometrov. Vendar le, če vozite na relacijah, ki omogočajo dovolj rekuperacije energije in ste precej pazljivi. V nasprotnem je fizika neusmiljena. Toliko bolj pri poskusih hitrih avtocestnih etap. Kaj pa polnjenje? Enostavno. Z več kot sto kilovatnim polnilcem si boste doseg dvignili iz mizernih nekaj odstotkov na več kot 80%. Čas boste lahko zapravljali na kavi, na stranišču in še nakup česa pomembnega opravite. Če me prepričujete, da na polnilnici ni prostora, si električarja gotovo ne boste omislili.

Vmesni člen

Končna sodba o Mercedesu EQB 300 4Matic ne sledi po oglasih, ampak kar takoj. Med konkurenco gotovo ni najcenejši, ponuja pa unikatno 7-sedežno možnost, ki jo lahko pozabite. Nepričakovano? Morda, ampak EQB je enostavno predober avtomobil, da bi ga pomanjšali na eno posebno lastnost. V primerjavi z drugimi električarji svojega razreda ga krasi občutek, da vse dela več kot dovolj dobro.

Tehnični podatki
Motor: število motorjev - 2; moč - 168 kW; navor 390 Nm; Baterija:Li-ion; kapaciteta (bruto) - 69,7 kWh; kapaciteta (neto) - 66,5 kWh; napetost - ni podatka; moč polnjenja (AC) - 11 kW; čas polnjnja (20%-80%, AC) - 04:10; moč polnjenja (DC) - 100 kW; čas polnjnja (20%-80%, DC) - 00:40; Karoserija: 5-vratna, hatchback; segment - L (lower-SUV); število sedežev - 5-7; mere (d/š/v) - 4.684 mm x 1.834 mm x 1.667 mm; medosna razdalja - 2.829 mm; kolotek spredaj - 1.585 mm; kolotek zadaj - 1.584 mm; odmik od tal - 154 mm; Zmogljivosti: pospešek - 8,0 s do 100 km/h; najvišja hitrost - 160 km/h; poraba WLTP - 18,3 kWh/100km; doseg - 418 km; Podvozje: zavore - hlajeni diski spredaj, diski zadaj; gume spredaj- 235/55R18; gume zadaj - 235/55R18; obračalni krog - 11,7 m; Mase: masa - 2.100 kg; nosilnost - 480 kg; skupna dovoljena masa - 2.580 kg; Notranje mere: prtljažnik - 495-1710 l;
Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
© Copyright 1999-2023 Avtomanija