Na naši spletni strani uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Razumem...
120 let star Napier spet vozi
Obnova
120 let star Napier spet vozi
120 let star Napier spet vozi
28.10.2022 11:20

V zapuščenih lopah in garažah se najde veliko in še več, z veliko časa, ljubezni in seveda denarja pa je lahko to velik in dobičkonosen projekt.

Artur Švarc

Bonhams zdaj prodaja Napier Tonneau iz leta 1904, ki je bil praktično že eno s porušeno lopo, ko so ga odkrili davnega 1956. V bistvu je bil še edini del lope, ki je stal pokonci in držal konstrukcijo, da se ni zravnala z zemljo, prav tako pa je bil to bizarni razlog, zakaj ga lastnik ni prodal. Zakaj bi prodal neuporaben avto, ki drži pokonci celo lopo?

Napier je ekstremno redka znamka in Bonhams piše, da je preživelo le 10 takih avtomobilov, 8 jih je v Angliji in dva v ZDA. Napier je bil v svojih časih superavto, podjetje je bilo ustanovljeno 1900.

Primerek, ki gre v prodajo, je Napier D45 letnik 1904, odkril pa ga je kot rečeno 1956 kapitan Ivan Forshaw, ko je iskal avto za svojo zbirko vozil iz Edvardijanske dobe. Avto je bil parkiran v lopi od 1923, potem ko je bil pred tem predelan v neke vrste pickup. Med 1902 in 1904 so izdelali le 182 primerkov D45. Tudi cena za odkup "dela" lope je bila zelo nenavadna - avto je dobil v zameno, da je popravil lopo (ali bolje rečeno zgradil na novo) na svoje stroške. Potem pa je sledila obnova neoriginalnega dela strešne konstrukcije lope.

Avto je bil v ekstremno slabem stanju in obnova je zahtevala ogromno resursov. Obnovljen je bil z originalnimi deli, pri obnovi pa je sodeloval priznani strokovnjak za zgodovino te znamke, Derek Grossmark. 1982 je Napier končno spet zapeljal na ceste, točneje med Londonom in Brightonom, kar je potem postala skoraj vsakoletna tradicija do 1995. Kolesa so bila narejena na novo pri kolarju Douglasu Andrewsu 2015, vseeno pa avto potrebuje spet nekaj obnove, kar pa naj ne bi bil problem, saj je bil zelo skrbno obnovljen že prvič. 

Avto poganja štirivaljnik z 2,5 litra prostornine in 15 KM, dražba pa bo potekala 4. novembra pri londonski izpostavi Bonhamsa. Ocenjeno je, da bo avto dosegel ceno okoli 400 tisoč evrov. 

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
© Copyright 1999-2023 Avtomanija