Na naši spletni strani uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Razumem...
Povezovanje za dober namen
Slovenska premiera: Ford Tourneo Connect
Povezovanje za dober namen
Povezovanje za dober namen
08.11.2022 23:26

Slovenski zastopnik z vozili Ford je iz nemške tovarne prejel prve primerke tretje generacije Tournea Connect, ki je nastal s tesnim sodelovanjem nemškega Volkswagna. V letu 2023 načrtujejo, da bi na naše ceste poslali okrog sto vozil.

Peter Pirkovič Peter Pirkovič

Pri Fordu zelo odkrito govorijo o povezovanju z nemškim velikanom. To povezovanje je pred nekaj meseci obrodilo sadove pri novi generaciji Rangerja in Amaroka. V tem primeru so levji delež razvoja poltovornjaka prispevali mojstri pri Fordu, istočasno pa se je v Volkswagnovih delavnicah razvijala nova generacija Caddyja in Tournea Connect, ki je zdaj z malce časovnega zamika zapeljal pred slovenske kupce. Ko gledamo poslovni vidik sodelovanja, sta oba partnerja nekaj pridobila. V prvi vrsti so se za oboje močno znižali razvojni in proizvodni stroški. Fordovci so na področju gospodarskih vozil v Evropi v vrhu prodajnih lestvic in nadaljevanje zgodbe s Tourneom Connect je bila logična poteza. Tudi zaradi dejstva, ker ta avto predstavlja zelo dobro alternativo segmentu enoprostorcev, ki jih je čedalje manj. Ford bo denimo kmalu s cenikov črtal še S-Maxa in Galaxyja.

Povezovanje za dober namen

Torej, potniški Tourneo Connect z oblikovno spremembo na sprednjem delu je nastal na skupni oziroma Volkswagnovi platformi, kar pomeni, da je ta avto na voljo v dveh dolžinah. Z oznako L1 v dolžino meri 4,5 metra, z oznako L2 pa 4,85 metra. V obeh izvedbah si kupec lahko omisli dodatna dva sedeža v tretji sedežni vrsti, ki ju je možno popolnoma odstraniti, kot tudi tiste v drugi sedežni vrsti. V tem primeru nastane zelo konkreten tovorni volumen in ravno dno do sprednjih sedežev, ki ga uporabnik še dodatno lahko poveča s preklopom naslona sovoznikovega sedeža. Tako je možno v njem prevažati stvari, ki v dolžino merijo kar 3 metre (kartoni s pohištvom, leseni izdelki ali športni rekviziti). Ko omenjam tovor, velja omeniti, da bo tovorna oziroma furgonska različica (Transit Connect) v stari različici kupcem na voljo še do leta 2024.

Povezovanje za dober namen

Voznikovo delovno okolje je pravzaprav na las podobno nemškemu bratu. Digitalizacija merilnikov je serijsko na voljo pri najdražjem paketu opreme Sport, pri drugih dveh pa kot dodatna oprema, osrednji zaslon z znanim multimedijskim vmesnikom lahko v diagonalo meri 21 ali 25,4 centimetra, opazno pa je manjše število gumbov, ki jih nadomeščajo drsna stikala. Za udobno sedenje svoje prispevajo doplačljivi ergonomski sedeži s podaljšanim sedalnim delom in štirismerno električno nastavitvijo ledvenega dela, ki imajo certifikat nemške neodvisne organizacije Aktion Gesunder Rücken (AGR). 

Povezovanje za dober namen

Bistvena novost potniškega Tournea Connect je, da ima ta v novi generaciji na voljo tudi štirikolesni pogon. Gre za uveljavljen sistem, kjer Haldexova sklopka glede na oprijem gum na cesti razporeja navor med sprednjim in zadnjim parom koles. Ta možnost bo na voljo le v kombinaciji z dvolitrskim dizelskim motorjem z 90 kilovati moči in šeststopenjskim ročnim menjalnikom, medtem ko bo sedemstopenjska avtomatika vezana le na dizelsko kombinacijo s sprednjim pogonom. V ponudbi motorjev je še 1,5-litrski turbo bencinski motor s 84 kilovati in sistemom za deaktivacijo dveh valjev, ki je trenutno povezan le z ročnim menjalnikom, a bo čez čas tega možno kombinirati tudi s samodejnim dvosklopčnim menjalnikom. Za leto 2024 napovedujejo še prihod priključnega hibrida. 

Povezovanje za dober namen

Izpostaviti velja, da Fordovci kupcem ob predaji prilagajo dokument o 5-letnem jamstvu brez omejitve kilometrov in da servisni interval podaljšujejo na 30 tisoč prevoženih kilometrov oziroma vsaki dve leti. Kar nastopi prej. Tourneo Connect je pri Fordovih trgovcih naprodaj v treh paketih opreme (Titanium, Active in Sport), medtem ko se osnovna in hkrati najcenejša izvedba ponudbi pridružuje šele tekom prihodnjega leta. Zato je začetna cena zanj zdaj s popustom postavljena na 29 tisočakov, medtem ko bo za štirikolesno gnano verzijo (zgolj v podaljšani L2 verziji) potrebno odšteti še dobrih pet tisočakov več. Več podrobnosti v pripetem ceniku.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
klemens09.11.2022 00:15
Vedno večji dolgcajt...
IcEmAn09.11.2022 10:36
Ko vidiš cenik, ti je jasno, zakaj samo okoli 100 prodanih prihodnje leto....
7even7709.11.2022 10:49
Zelo težko vidim VW-a z modroovalnim logotipom. Zato ga sploh ne gledam. Original je, pač, druga, drugačna plat.
rovokopac10.11.2022 01:35
S tem, da ukinjajo enoprostorce in silijo v nakup dostavnikov, lepo kažejo, kaj si mislijo firme o kupcih/potnikih. Ja, imajo nas za nepotreben tovor. Vožnja s Caddyem ni niti približno na nivoju Galaxya/Tourana/Sahrana...
7even7710.11.2022 07:07
@Rovokopac, zelo res.
© Copyright 1999-2023 Avtomanija