Na naši spletni strani uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Razumem...
Devetdeset let nemškega Autobahna
Evropske ceste
Devetdeset let nemškega Autobahna
Devetdeset let nemškega Autobahna
18.11.2022 23:53

Začetek izgradnje nemških avtocest se pogosto povevzuje z Adolfom Hitlerjem in nacističnim režimom, vendar je zamisel nastala veliko prej. Tudi prvi kilometri so bili narejeni pred prihodom Hitlerja na oblast.

Urša Prosenjak

Ideja se je porodila sredi dvajsetih let prejšnjega stoletja v času Weimarske republike. Projekti zaradi pomanjkanja denarja in politične podpore dolgo niso prišli dlje od osnutka. Prve kilometre avtoceste so bili dokončani leta 1932, med Kölnom in Bonnom, avtocesto pa je 6. avgusta 1932 odprl kölnski župan Konrad Adenauer, bodoči kancler Zahodne Nemčije.

Danes je ta cesta Bundesautobahn 555. Ta cesta ni imela osrednjega pasu, ki bi ločeval promet v dve smeri. Avtocesta se je najprej imenovala Kraftfahrstraße (cesta za motorna vozila) in je imela dva pasova v vsako smer, ni imela križišč in je bila prepovedana za pešce, kmetijska vozila in podobno.

Vsi niso bili navdušeni nad gradnjo trase. Kölnski golf- in podeželski klub je na primer očitno nasprotoval cestnim načrtom iz jasnih razlogov. Klub je zaradi avtoceste ostal brez petih lukenj golf igrišča. Pritožila se je tudi občina Urfeld, ker je trasa avtoceste potekala čez polja nekaterih kmetov.

Nacisti so se sprva upirali gradnji avtoceste, ker so jo videli le kot igračo za bogate lastnike avtomobilov. Ko pa so prišli na oblast, so obrnili ploščo in začeli množično graditi avtocestne odseke po načrtih, ki jih je naredila že prejšnja vlada.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
jjs19.11.2022 08:45
Sem se dnevno vozil po njej. Gre čisto naravnost, samo en rahel ovinek ima približno na sredi med obema krajema. Promet po njej običajno ni zelo gost. Hecen občutek, ko pelješ malo pod 200, pa si med povprečno hitrimi. Zoprna lastnost nemških avtocest, za razliko od ameriških, so namreč prav velike razlike v hitrostih, ki ob gostejšem prometu zahtevajo sunkovit način vožnje z veliko zaviranja in pospeševanja. Drugje po Evropi je to precej manj izrazito.
skrivo21.11.2022 00:59
Slava Nemškim avtocestam. Enkrat mi je uspelo v Nemčiji vozit eno uro 205km/h brez enega samega zmanjšanja hitrosti in sem v eni uri tako prevozil dobrih 200km poti. Dober občutek, vse manj je možnosti, da bi to lahko kadarkoli ponovil...
© Copyright 1999-2023 Avtomanija