Na naši spletni strani uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Razumem...
Izogibajmo se vožnji z rezervo!
Skrb za vozilo
Izogibajmo se vožnji z rezervo!
Izogibajmo se vožnji z rezervo!
28.11.2022 00:25

Ob visokih cenah goriv se marsikdo odloči za strateško točenje goriva in čaka na zadnji trenutek v upanju na morebitno pocenitev, ali pa si ljudje preprosto ne morejo privoščiti v trenutni situaciji natočiti več kot minimalno količino goriva. Toda takšno ravnanje avtomobilu ne koristi.

Urša Prosenjak

O vožnji z nizko količino goriva je bilo napisanega že veliko, strokovnjaki pa so dognali še nekaj novih spoznanj.

»Na vsak način se izogibajte vožnji s skoraj praznim rezervoarjem. To lahko povzroči drage poškodbe sistema za vbrizgavanje goriva,« opozarja Hans-Ulrich Sander, strokovnjak za motorna vozila pri nemški organizaciji TÜV Rheinland.

»Pri starejših vozilih je vožnja z minimalno količino goriva in ugašanje motorja zaradi izčrpanosti in zadnje kapljice goriva pogosto povzročila poškodbe sistema za gorivo. Pokvarjene črpalke za vbrizgavanje niso bile redkost,« pojasnjuje strokovnjak za vozila Torsten Hesse iz TÜV Thüringen. Ugasnitev motorja zaradi pomanjkanja goriva bi lahko povzročila tudi okvaro motorja.

Pri starejših dizlih z mehanskim vbrizgom je vožnja z rezervo relativno nenevarna. Tudi sodobni motorji zaradi praznega rezervoarja niso več tako ranljivi, trdijo proizvajalci. Vendar pa strokovnjaki vseeno svetujejo, da rezerve ne izčrpamo v celoti. Kljub uporabi filtra za gorivo se lahko delci umazanije, ki se usedejo v gorivu, posesajo, ko zmanjka zadnje zaloge iz rezervoarja. Čisto izgorevanje goriva potem ni več zagotovljeno.

Če se rezervoar popolnoma izprazni, je nato ob dolitju goriva včasih potrebnih več vžigov motorja, preden nam ga uspe spraviti v tek.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
rovokopac28.11.2022 01:54
Vozniki se navajajo na električne avtomobile. Ko se pri bencinarju prižge lučka, je elektro avto nalit do vrha.
alfafil28.11.2022 10:35
Pa dejansko kdo vozi do zadnje kapi?
odbiti_val28.11.2022 11:45
2x se mi je zgodilo s Citroen Dyane, da sem ostal brez (ni delal števec) in 1x s VW Polom, ker sem testiral, do kje gre rezerva :)
sos11128.11.2022 14:11
Jaz sem bil z mojo katro mojster za ostat brez... ni delal števec in nisem prav pozorno spremljal kilometrov. Se mi je zgodilo, da mi je zmanjkalo goriva, sem odštopal po polno kantico, jo nalil, potem pa mi je na poti domov spet zmanjkalo bencina. Študent pač.
© Copyright 1999-2023 Avtomanija