Na naši spletni strani uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Razumem...
Češki hiperšportnik z legendarnim imenom
Premiera: Praga Bohema
Češki hiperšportnik z legendarnim imenom
Češki hiperšportnik z legendarnim imenom
28.11.2022 09:12

Praga Cars predstavlja prvega hiperšportnika, avto z imenom Bohema pa bodo začeli sestavljati v začetku prihodnjega leta.

Artur Švarc

Vsi podatki, ki so jih Čehi natrosili, še vedno pripadajo predprodukcijskemu primerku, zato se lahko še kaj spremeni, a osnova je menda jasna.

Pri razvoju je sodeloval ambasador znamke in nekdanji dirkač F1, Romain Grosjean. Cilj je bil izdelati brezkompromisni dvosedi športnik za dirkaške steze in ceste. Ni pa Grosjean edino veliko ime pri projektu, tu je še Ben Collins, nekdanji Stig, ki je sodeloval pri uglaševanju podvozja. Praga pravi, da je avto narejen okoli treh pojmov - lahkotnost, karbon in bencin. Pri konstrukciji so tako uporabili zelo lahke materiale, večina je narejena iz karbona, zaradi česar ima Bohema manj kot tono teže, natančneje 982 kg, a brez goriva v rezervoarju. Aeroidinamiko so razvili v vetrovniku, pritisk k tlom pa je kar 900 kilogramov pri 250 km/h. Osnova je monokok, vsa štiri kolesa imajo neodvisno vpetje, push-rod konfiguracijo in nastavljive blažilnike. Spredaj je avto obut v 18-, zadaj pa 19-palčna kolesa, obuta v Pirelli Trofeo R pnevmatike. Za zaviranje skrbijo zavore s šestimi bati na čeljust in 380-milimetrskimi keramičnimi diski. Češki hiperšportnik z legendarnim imenom

Motor je nameščen sredinsko in je narejen na osnovi 3,8-litrskega twin turbo šesvaljnika iz Nissana GT-R, ki motor dobalja Pragi, dodelajo pa ga pri Litchfield Engineeringu in mu dodajo na primer nove turbo polnilnike in uredijo še nekaj malenkosti. Motor razvija 522 kW (710 KM) pri 6800 vrtljajih in zavrti 725 Nm navora med 3000 in 6000 vrtljaji. Moč pa še ni končna, saj se bo dalo motor naviti tudi na več kot tisoč konjev. Končna hitrost, ki jo Bohema zmore, je preko 300 km/h. Moč se na zadnja kolesa prenaša preko Hewlandovega robotskega sekvenčnega menjalnika, rezervoar pa meri 74 litrov.

Notranjost je zelo špartanska, da bi ohranili nizko težo, hkrati pa dovolj razkošna za dva do 2m velika človeka. Voznik lahko nastavlja tako sedež kot tudi volan in stopalke, notranjost pa je odeta v usnje in alkantaro.

Posebnost je volan, pa ne samo zaradi oblike, pač pa ker ima zaslon, ki služi za prikazovanje osnovnih podatkov. Na armaturki je še držalo za mobilni telefon, ki služi tudi kot navigacijska naprava, vrata pa se odpirajo električno.

Češki hiperšportnik z legendarnim imenom

Praga Bohema je trenutno v zadnji preizkuševalni fazi, dokončni tehnični podatki pa bodo zapisani prihodnje leto ob začetku proizvodnje. Avto bodo izdelovali pri Kresta Racingu, ki ga je ustanovil znani češki rally voznik, Roman Kresta. Praga bi rada letno poslala na ceste do 20 primerkov, začenši z desetimi 2023. Za kupce bodo organizirali tudi srečanja na dirkališču, kjer jim bodo predstavili zmogljivosti.

In cena? Praga Bohema stane 1,28 milijona evrov brez davka, Čehi pa upajo, da jih bodo največ prodali na nemški trg, na Japonsko in v Združene arabske emirate.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
alfafil28.11.2022 10:33
1,28 mio za Prago. Hm... Vseeno, kapa dol.
© Copyright 1999-2023 Avtomanija