Na naši spletni strani uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Razumem...
Eden popolnoma nov, drugi le prenovljen
Slovenska premiera: BMW X1 in serija 3
Eden popolnoma nov, drugi le prenovljen
Eden popolnoma nov, drugi le prenovljen
01.12.2022 09:44

Slovenski trgovci z vozili BMW so pred nekaj tedni dobili prve primerke povsem novega X1 in prenovljene serije 3.

Peter Pirkovič

Pri BMW-ju največ poudarka namenjajo tretji in najnovejši generaciji modela X1, ki je grajen na njihovi znani platformi FAAR, kjer so med drugim gradili tudi serijo 2 Active Tourer. Oba imata kar nekaj sorodnih elementov, a bistven je podatke, da je X1 zdaj na voljo z različnimi tipi pogona. Na voljo je dizelski, bencinski, priključno-hibridni in električni motor. Enako alternativo pogonov ponuja tudi večji X3. 

Eden popolnoma nov, drugi le prenovljen

Kar se tiče oblike so oblikovalci pri X1 nekoliko povečali ledvičke, zarisali so nove tanjše LED žaromete in nove zadnje LED luči, na vratih pa je opaziti drugačne kljuke. Nova generacija modela X1 v dolžino meri natanko 4,5 metra, kar je dobrih 5 cm več od predhodnika, širok je 1845 milimetrov (+24 mm), visok 1642 milimetrov (+44 mm), medtem ko je medosje daljše za 22 mm. Večje dimenzije so izkoristili za več prostora v potniški kabini in prtljažniku, kjer prostor za odlaganje meri med 540 in 1600 litri pri klasičnemu modelu oziroma med 490 in 1495 litri pri električni verziji. Deloma je velikost prostora odvisna tudi od postavitve sedežne klopi v drugi vrsti, ki se vzdolžno pomika za 13 centimetrov.

Eden popolnoma nov, drugi le prenovljen

Nova generacija tega modela prinaša korenito spremenjen voznikov delovni prostor. Namesto analognih merilnikov in osrednjega zaslona, ima novi X1 vgrajen ukrivljen zaslon oziroma dva združena zaslona velikosti 10,25 in 10,7 palca, nanje pa je vezan tudi najaktualnejši multimedijski sistem iDrive8. V potniški kabini je opaziti izrazit napredek pri izbiri kakovostnejših materialov, precej udobnejši so sedeži, na novo je zasnovana projekcija podatkov na vetrobransko steklo, hkrati pa so poskrbeli še za izboljšano ozvočenje in možnost vgradnje panoramske steklene strehe. Za večino teh dodatkov bo potrebno doplačilo. Kupcem bo na voljo 12 različnih barv zunanjosti, prevetrena paleta novih platišč v velikosti od 17 do 20 palcev, del dodatne opreme je tudi vlečna kljuka z maksimalno obremenitvijo 2000 kilogramov in s podpornim sistemom za pomoč pri vzvratni vožnji s prikolico, ki je sicer del bogate zbirke asistenčnih sistemov.

Eden popolnoma nov, drugi le prenovljen

V začetku omenjam, da je X1 še en v nizu BMW-jevih modelov, ki ima v svoji ponudbi na voljo več različnih pogonskih sklopov. V ponudbi sta dva dizelska motorja s 110 (X1 sDrive 18d) in 155 kilovati moči (X1 xDrive23d), ter dve bencinsko gnani različici s 100 (X1 sDrive18) in 160 kilovati moči (X1 xDrive23i), ta del ponudbe pa zaokrožujeta še dva priključna hibrida. Pogonski sklop BMW-ja X1 xDrive30e razvija sistemsko moč 240 kilovatov, tisti z oznako 25e pa 180 kilovatov. Oba imata vgrajen še dodaten električni motor na zadnji osi (xDrive) z močjo 80 oziroma 130 kilovatov, pri obeh pa tovarna omenja enak doseg v primeru pogona na elektriko (78-89 km). Vsi navedeni motorji so povezani s samodejnim menjalnikom. 

Eden popolnoma nov, drugi le prenovljen

Sestavni del ponudbe je tudi elektro verzija iX1, ki ima vgrajen pogonski električni sklop pete generacije. To pomeni po en motor na vsaki osi, ki med drugim zagotavljata tudi štirikolesni pogon, oba pa razvijata udobnih 230 kilovatov in 494 Nm navora. Najvišja hitrost je omejena na 180 km/h, odriv od 0 do 100 km/h znaša vsega 5,7 sekunde, medtem, ko je doseg z enim polnjenjem med 414 in 440 kilometri. Baterija s kapaciteto 64,7 kWh je na polnilnicah z enosmernim pošiljanjem elektronov možno polniti z močjo 130 kW, kar naj bi bilo dovolj za 120 kilometrov v samo 10 minutah, do 80 odstotkov pa v 29 minutah. Moč polnjenja z izmeničnim tokom znaša 11 kW, z doplačilom pa do 22 kW. Vse različice BMW-ja X1 nastajajo v tovarni Regensburg, kjer vsakih 57 sekund s proizvodnih trakov zapelje nov avtomobil. Cene zanj se gibljejo od 40.500 pa vse do 53.850 evrov za električno različico.

Eden popolnoma nov, drugi le prenovljen

In še nekaj besed o prenovljeni seriji 3. Gre za avto, ki na trgu vztraja že več kot 45 let, v tem času pa je bilo prodanih 16 milijonov primerkov. Dober milijon vozil predstavlja trenutno aktualna sedma generacija, ki je bila zdaj deležna zmerne prenove. Avtomobilu so namenili oblikovno spremenjene odbijače in nove žaromete ter zadnje luči z LED tehnologijo, glavna sprememba v potniški kabini pa je umestitev novega ukrivljenega zaslona, ki je sestavljen iz dveh delov. Osrednji zaslon zdaj meri 14,9 palca in je občutljiv na dotik, seveda pa ostaja tudi nadvse uporaben iDrive vrtljivi gumb na konzoli med sedežema. Klimatska naprava se je zdaj preselila na zaslon in tako je odpadla vrsta s klasičnimi gumbi, reže za zračenje pa so pod zaslonom ožje. Navigacija je serijska, prav tako je po novem v osnovi opremi tudi tripodročna klimatska naprava. Motorna paleta ostaja enaka, saj jo sestavljajo dizelski, bencinski in priključno-hibridni motorji z razponom moči od 115 do 375 kilovatov. Razlika je le v tem, da v ponudbi ni več ročnih menjalnikov. Kar se tiče slovenskih kupcev, ki so v zadnjih treh letih kupili 560 Trojk, velja izpostaviti podatek, da najbolj priljubljena ostaja limuzinska karoserijska verzija, pri izbiri pogona pa še vedno prednjačijo dizelski motorji. Najcenejša Trojka stane 42.050 evrov, najdražja pa nekaj evrov manj kot 100 tisočakov (M3 Touring).

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
Makaronar01.12.2022 09:57
Ziv dolgcas. Kar nekaj.
© Copyright 1999-2023 Avtomanija