Na naši spletni strani uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Razumem...
Bo Švica prepovedala vožnjo z električnimi avtomobili?
Druga skrajnost
Bo Švica prepovedala vožnjo z električnimi avtomobili?
Bo Švica prepovedala vožnjo z električnimi avtomobili?
05.12.2022 05:31

Trend varčevanja z električno energijo bo prej ali slej vplival tudi na lastnike električnih avtomobilov. Prve korake v to smer bodo kot kaže napravili v Švici.

Urša Prosenjak

Evropa se s prihodom zime sooča z energetsko krizo, nanjo pa se države pripravljajo na različne načine. Švica načrtuje uvedbo aktivnih ukrepov v obliki različnih omejitev. Poleg ugašanja javne razsvetljave se bodo iskali tudi prihranki pri ogrevanju, za zagotavljanje energetske varnosti pa so pripravljeni v kriznih primerih celo prepovedati vožnjo z električnimi avtomobili.

Po poročanju nemškega Spiegla je v osnutku novega zakona, ki predvideva ravnanje v posebnih razmerah, zapisano, da je »zasebna uporaba električnih avtomobilov dovoljena le za zelo nujna potovanja (služba, nakupovanje, obiski pri zdravniku, obisk verskih dogodkov).« V praksi to pomeni, da bodo lastniki električnih avtomobilov v posebnih razmerah lahko vozili le v najnujnejših situacijah, ne bodo pa se smeli z električnim avtom odpraviti na prostočasne dejavnosti, kot so izleti in obiski kulturnih prireditev. To omejitev bi uvedli šele v 3. stopnji stopnjevanja krize, pred tem pa bi varčevali v javnih zavodih in gospodinjstvih, kjer bi uvedli izklope elektrike (redukcije). Isti osnutek zakona predvideva uvedbo nižjih omejitev hitrosti na avtocestah z namenom doseganja prihrankov pri porabi energije, tako v primeru elektrike kot tudi fosilnih goriv.

Švica dobi večino električne energije iz hidroelektrarn, vendar je odvisna tudi od uvoza iz Nemčije in Francije. Če bo tam prišlo do pomanjkanja, bodo enake težave doletele Švico. Nemčija je že uvedla določene omejitve, med drugim je denimo ogrevanje pisarn omejeno na 19 stopinj Celzija.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
Makaronar05.12.2022 07:23
Pa to vam govorim. Pomanjkanje elektrike in nagovarjanje k nakupu el. avta ne gresta skupaj po nobeni logiki.
Dež05.12.2022 08:00
Bi rad prebral končno različico tega zakona. Osnutek spominja na tipično SI zakonodajo, ki je, zaradi številnih izjem in prehodnih določb, dokazano slaba, da ne rečem škodljiva. Npr., v Bauhausu in Merkurju lahko še vedno kupiš cenejše modele peči na trda goriva, ki so vsaj že kakšnih 15 let prepovedane za vgrajevanje. Vgraditi jih ne smeš, trgovci jih lahko še vedno prodajajo, epilog je znan (in pričakovan).
Makaronar05.12.2022 08:40
Podobno, kot bo EU prepovedala prodajo vozil na bencin in dizel. Prodaja bo prepovedana, proizvodnja pa ne. Tudi uvoz ne bo prepovedan,..Lahko pa bodo proizvajalci dajali avte v najem kot lizing in ti ga "podarili" ko ga bos "odplacal" ;)
Dež05.12.2022 11:03
Če predpostaviš še, da vse te omejitve za rabljena vozila z MNZ ne bodo veljale, je končna slika kar precej jasna.
skrivo05.12.2022 23:30
Vsi tukaj na Avtomaniji veste, da sem pionir in zagovornik postopne naravne elektrifikacije prometa, tole kar pa sedaj bluzijo politiki pa nima več nobenega smisla, logika je pa itak že izven naše galaksije. Tile Švicarji nas bodo po neumnosti počasi dohiteli, pa kako boš ločil uporabo elektrike, ki jo boš doma porabil za peko kruha ali za polnjenje avta? Ja, ne da se, butli neumni. Podobno kot so bili boni za bencin v bivši državi - sosedov bon je lahko z bencinom nafilal tudi moj avto, saj na bencinskih molekulah ni pisalo komu so namenjene. Pa tole omejevanje prodaje mašinskih avtov po 2035; 100x sem že povedal, da je to proces, ki bo trajal 50 let+, saj ne moreš fizično v tako kratkem času vseh vozil zamenjati in še manj narediti dovolj električnih vozil za znano veliko število kupcev na leto. Preprosto ne bo šlo niti dovolj novih rudnikov odpreti. Morda Kitajcem uspe, v EU pa to ni možno, ker že za pridobitev gradbenega dovoljenja čakaš leto ali več (Kitajski uradniki imajo rok za izdajo gradbenega dovoljenja 3 dni).
© Copyright 1999-2023 Avtomanija