Na naši spletni strani uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Razumem...
Prvi atentat v avtomobilu
Avto bombe
Prvi  atentat v avtomobilu
Sledi nam na
  
Deli zgodbo na
09.12.2022 10:49

4. decembra 1928 je eksplozija avtomobila odnesla mafijskega šefa Daniela Hogana.

Artur Švarc

Zgodilo se je to v Saint Paulu v Minnesoti, 1980 rojeni Hogan, imenovan tudi Dapper, pa je bil šef lokalne irske mafije. Tega jutra sta se v garažo vtihotapili dve osebi in kontakt avtomobila povezali s paketom dinamita in vžigalnikom. Eksplozija je Hoganu odtrgala nogi, zvečer tega dneva je zaradi posledic umrl v tamkajšnji bolnišnici.

Čeprav Hogan ni bil nek pomemben faktov, ne pred in ne v času prohibicije, pa je ideja, kako se znebiti nekoga v njegovem avtomobilu, padla na plodna tla in taki atentati na razne čudne osebe so v naslednjih letih kar vrstili.

Nizozemci so že v 16. stoletju v boju proti španski oblasti uporabljali ladjice, napolnjene z eksplozivom, za sploh prvi poskus avto bombe pa velja poskus uboja turškega sultana Abdula Hamida II 1905 v Istanbulu s strani armenskih upornikov.

V New Yorku je anarhist Mario Buda skušal ubiti bankirja J. P. Morgana s kočijo, polno eksploziva. Pri tem je umrlo 38 ljudi, ne pa tudi Morgan.

1927 je bilo v nizu eksplozij v šoli v Bathu v Michiganu ubitih 45 ljudi, glavni akter Andrew Kehoe pa je potem v tovornjaku razstrelil še sebe in sodelavce. A prav Hoganov umor je bil prvi poskus, kjer je bil avto preurejen za namen ubiti njegove potnike.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
© Copyright 1999-2022 Avtomanija