Na naši spletni strani uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Razumem...
Legenda se vrača, z električnim pogonom
Slovenska premiera: Volkswagen ID.Buzz
Legenda se vrača, z električnim pogonom
Legenda se vrača, z električnim pogonom
18.01.2023 00:42

Zagotovo je to največji posebnež v Volkswagnovi modelski ponudbi in hkrati tako zelo zaželen med kupci, da se je čakalna doba zanj zdaj podaljšala na leto dni. A navkljub težavam v proizvodnji prodajni načrt predvideva, da jih bodo do konca letošnjega leta na naše ceste poslali okrog sto.

Peter Pirkovič Peter Pirkovič

Potrebno je priznati, da so pri Volkswagnu z njim zelo dolgo tipali teren in ga po nekaj letih študijskih konceptov le spremenili v serijsko vozilo za množice. Z današnjim dnem je ta končno zapeljal tudi v prodajne salone slovenskih Volkswagnovih trgovcev, ki so zanj v preteklih mesecih že beležili nekaj naročil. Od blizu smo imeli redko priložnost preveriti, kako je potniški kombi izgledal pred šestimi desetletji – to je bil takratni  T1, ki mu je nekdanji zaposleni podjetja Porsche Slovenija pred nekaj leti dal novo življenje. 

Legenda se vrača, z električnim pogonom

Spremenili so se časi, spremenile so se tehnologije in nenazadnje spremenile so se potrebe potrošnikov. Volkswagen je novodobno različico tega kombija prišel v pravem času. Ta je bil grajen na platformi za električna vozila MEB in je že zdaj na voljo v potniški ter tovorni verziji. Konec letošnjega leta se ponudbi pridružuje še različica s podaljšano medosno razdaljo (+25 cm), ki bo pomenila dva dodatna sedeža v tretji vrsti ali še večji tovorni prostor. In ni še konec. V ponudbo uvrstijo tudi štirikolesno gnano verzijo, ki ima na sprednji osi vgrajen dodaten električni motor. Torej, v osnovi imata obe aktualni različici na zadnjo osi nameščen le električni motor z najvišjo močjo 150 kilovatov (stalno 70 kW), ki tehta le 90 kilogramov. V dolžino ID.Buzz meri 4,71 metra in ima skoraj tri metre dolgo medosno razdaljo (2989 mm), kar jasno kaže, da s prostorom v potniškem delu ne bo težav. Če ga primerjamo z večjim Multivanom, podatki kažejo, da je za 26 centimetrov krajši, za 12 centimetrov pa je krajša tudi medosna razdalja. Z 1,92 metra višine bo brez težav zapeljal tudi v vse garažne hiše, kar sem na krajši testni poti proti Krškemu tudi preskusil. 

Legenda se vrača, z električnim pogonom

Med sprednjo in zadnjo osjo je v obeh verzijah za zdaj vgrajena tekočinsko hlajena 491-kilogramska litij-ionska baterija z uporabno kapaciteto 77 kWh. Glede na meritve po protokolu WLPT to pomeni med 420 in 450 kilometri dosega, a je v praksi rezultat nižji. Sploh v teh dneh, ko so temperature okrog ledišča. Pot iz Ljubljane do Krškega po avtocesti in nazaj je pomenila, da sem potrošil celotno energijsko zalogo. Pri jutranji 100-odstotni napolnjenosti je računalnik pokazal 323 kilometrov dosega. Ogrevanje potniške kabine, ogrevanje sedežev in volana, višja hitrost (ta je omejena na 145 km/h), pač prinašajo svoj davek. Polnilna infrastruktura v ID.Buzzu uporabniku omogoča, da baterijo na hitrih polnilnicah z enosmernim tokom polni z najvišjo močjo 170 kilovatov, pri AC polnilnicah pa je najvišja stopnja moči omejena na 11 kilovatov, kar pomeni 8 ur polnjenja. Loputa za priklop polnilnih kablov je postavljena na boku in tik ob prtljažnih vratih.

Legenda se vrača, z električnim pogonom

Dostop do druge vrste sedežev je urejen preko drsnih stranskih vrat, ki imajo ob doplačilu pomoč elektromotorja. Podobno velja tudi za prtljažna vrata. Uporabnega prostora v zadnjem delu pri potniški verziji je za 1121 litrov (pri preklopu naslona zadnje klopi v razmerju 60:40 se prostor poveča na skupno 2205 litrov), dodatno pa je ta lahko opremljen tudi s posebno tovorno polico, ki predstavlja tudi nekakšno zasilno ležišče. V tovorni Cargo verziji je prostora še več in sicer za 3,9 m3 oziroma za dve evro paleti, se pa lahko uporabnik odloči za krilna ali dvižna prtljažna vrata in stranska drsna vrata. ID.Buzz v Cargo verziji je nekoliko lažji od potniške verzije, kar pomeni, da ima tudi večjo nosilnost. Ta je omejena pri treh tonah, kar pomeni 647 kilogramov nosilnosti, medtem ko je pri potniški različici najvišja dovoljena meja 529 kilogramov. Obe verziji zmoreta vleči tono težko prikolico, opremljeno z zavorami. 

Legenda se vrača, z električnim pogonom

Vozniški delovni prostor ima prepoznavno zasnovo, ki sta jo uvedla električna brata ID.3 in ID.4. Zaslon v vlogi merilnikov meri 5,3 palca, tisti osrednji na dotik pa je nekoliko večji. 10 palcev pri tovorni in 10 oziroma 12 palcev pri potniški verziji. Pri Volkswagnu pravijo, da je MIB4 opremljen z izboljšanim multimedijskim sistemom, ki je hitrejši in ponuja boljšo grafiko, hkrati pa uporabnik z vozilom lahko komunicira tudi na daljavo preko aplikacije WeConnect, ki je prva tri leta zanj brezplačna. Glede na kratko uvodno spoznavanje, v prvi vrsti hvalim dober sedežni položaj za volanom, veliko odlagalnih mest, kar osem USB-C vmesnikov za priklop prenosnih naprav in uporaben odstranljiv zaboj med sedežema. Obenem velja pri električnemu kombiju izpostaviti še to, da velik del materialov v potniški kabini predstavljajo pravzaprav reciklirani odpadni materiali, da ima vgrajeno večvodilno zadnjo premo in bobnaste zavorne kolute na zadnjih kolesih ter da obračalni krog znaša ugodnih 11 metrov.

Legenda se vrača, z električnim pogonom

Ko so pri zastopniku teh vozil lansko poletje prvič spregovorili o cenah, je bila ta za potniško verzijo postavljena pri 61.483 evrov. Znan vsesplošni trend dvigovanja cen je pomenil, da je ta zdaj postavljena tik pod pragom za pridobitev spodbude za nakup električnega vozila (64.762 evrov). A to je zgolj na papirju, saj vam takšnega osnovnega avtomobila trgovec pravzaprav ne uspe prodati. Podobno velja tudi za tovorno različico, ki se je podražila za več kot tri tisočake in zdaj stane začetnih 59.418 evrov. Več v pripeti datoteki.

 

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
rovokopac18.01.2023 14:50
Me prav zanima, komu uspe opravičit 60k€ za okol vozit robo. In še to ne moreš na drug konec države brez skrbi, da boš kje počakal.
milky18.01.2023 15:47
Kar dem videl po oglasih se prodaja za 80 k +. Pustimo dejstvo, da ni prodajalce sram objavit taksne cene in kupce dati toliko denarja za elektricnega Tourana, ampak res me zanima komu v resnici je ta avto namenjen ? Ker druzina si ga ne more privosciti kriptomilijonarji pa vozijo Taycane ?
7even7718.01.2023 17:12
80k€ (in seveda čez...) je nekako standardni znesek, če želiš od tega avtomobila imeti tisto, kar se (niso edini pri tovrstnem početju) v vsej svoji lepoti oglašuje po sredstvih obveščanja. In to je pač golo dejstvo. Komu je namenjen? Prav zares verjetno nikomur prav specifično. Gre pa za dodatno krepitev znamke oz. natančneje njene e-opredelitve ter vizije in smeri. In to je tudi vse! V svojo garažo ga ne bom zapeljal; potem in če že raje lepo napolnjenega T7 (ker tole seveda ni primerljivo s Touranom, niti s Sharanom ne). Je pa vsekakor posebnež.
Sledge_Hammer18.01.2023 18:18
To kar bi lahko bil res velik hit in odlična izbira, so uspeli popolnoma uničit s ceno, s (trenutno) samo petimi sedeži, s premajhno nosilnostjo, zadnjimi zavorami in standardnim kompliciranjem z dodatno opremo. Do nedavnega je bil na prvem mestu na mojem seznamu potencialnih nakupov, zdaj pa nisem več prepričan, če bi še čakal na podaljšano verzijo. V današnjih časih hočejo še doplačilo za belo barvo, adijo pamet.
skrivo18.01.2023 21:57
Vse bi še nekako šlo, ampak cena je pa odbita, to nima nobenega smisla. V bistvu nimajo proizvodnih zmogljivosti in teh par kar jih bodo izdelali bodo pa že uspeli prodati.
Makaronar19.01.2023 07:00
Optimalen za popotnike, ki se radi malo vozijo (max 3 ure na dan) in veliko stojijo na svojih potovanjih. Skratka ni zame. Si ne predstavljam, da bi zapravil 2 dni dopusta, da bi se pripeljal na smucanje v francoske alpe.
rovokopac21.01.2023 10:18
Igrajo se s kupci. To bo toliko časa, da se bo nekaj uporabnega spomnil še Elon. Če bo se spuščal cene svojih banj, bodo drugi še bolj potonili.
© Copyright 1999-2023 Avtomanija