Na naši spletni strani uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Razumem...
Teslin cenovni trik, ki bi lahko zatresel avtomobilsko industrijo
Poslovanje
Teslin cenovni trik, ki bi lahko zatresel avtomobilsko industrijo
Teslin cenovni trik, ki bi lahko zatresel avtomobilsko industrijo
23.01.2023 12:26

Elon Musk je brez dvoma eden najbolj vplivnih ljudi na tem svetu in pred kratkim je ta naziv samo še utrdil.

Peter Pirkovič Tesla

Čeprav se je še pred nekaj leti zdelo, da bo Tesla ostala zgolj butična avtomobilska znamka, je danes pozicija te povsem drugačna. Ker svet drvi v smeri elektrifikacije, je kalifornijsko podjetje v zadnjih letih močno pridobilo na priljubljenosti med kupci. Denimo Model Y je bil v preteklem letu najbolje prodajan električar v Evropi, pa tudi v Sloveniji. Dobro opremljena različica tega modela, ki je še pred nekaj meseci pri nas stala več kot 70 tisočakov, se je čez noč precej pocenila. Ponekod tudi za 20 odstotkov. Tako drznih odločitev v avtomobilski industriji še ne poznamo, a hkrati je to tudi nekakšen alarm za vse ostale proizvajalce električnih avtomobilov, ki na trg pošiljajo drage baterijske avtomobile. 

Kot navajajo pri Reutersu, ki so analizirali potezo družbe Tesla, je Musk zdaj brezpogojno začel nekakšno cenovno vojno z ostalimi proizvajalci vozil. Da si je to lahko privoščil, je kot »orožje« uporabil dobiček, ki ga ustvarjajo pri prodanem avtomobilu. Ti namreč zaslužijo nekajkrat več kot vsi največji proizvajalci. Pri Reutersu so postregli s podatkom, da so pri Tesli v tretjem četrtletju 2022 v povprečju zaslužili kar 15.653 ameriških dolarjev (bruto) na vozilo, kar je dvakrat toliko kot zaslužijo denimo pri Volkswagnu, ali štirikrat več v primerjavi s Toyoto oziroma petkrat več kot Ford. Pri tem ne gre pozabiti imajo Američani nizek proizvodni strošek in povsem drugačen poslovni model prodaje, saj nimajo vzpostavljene klasične mreže trgovcev, s katerimi delijo del dobička, ampak zgolj agente, ki kupcu zgolj predajo naročeno vozilo prek spleta. 

Ker sta dva avtomobila (Model 3 in Y) ponekod padla pod zgornjo mejo za pridobivanje državnih spodbud, to pomeni še dodaten spust končnih cen in tako tudi več zanimanja s strani kupcev. Tekmeci bodo vsekakor morali odreagirati. 

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
jjs23.01.2023 13:28
Če prav razumem, se je cena Tesla zdaj nekako približala ravni končne izdelave? In ja, tekmeci bodo pač morali odreagirati in poenostaviti svoje načine proizvodnje.
alfafil23.01.2023 15:00
Za koliko časa bodo veljale takšne cene?
klemens23.01.2023 15:27
Odlično, konkurenca vedno dobrodošla. Preden se bo konkurenca odzvala, bo preteklo še veliko vode...Naslednje tri leta verjetno Teslini modeli med prvimi po prodaji. Še Kitajci pridejo, pa bo EU proizvajalcem ostalo samo še 50% trga ali manj.
skrivo23.01.2023 23:29
Alfafil, še kar nekaj časa bo tako, morda cen sploh ne bodo rabili dvignit.
skrivo23.01.2023 23:38
Švabi so se jim pa smejali, ko so pri Tesli rekli, bodo cel prednji in zadnji nosilni del avtomobila kar z odlitkom nadomestili. Sedaj, ko jim je pa uspelo, je pa panika, Tesla ima zaradi tega vsaj 100 robotov manj na vsaki liniji, da o štancah za pleh sploh ne izgubljam besed. Še to, karoserijski nadomestni deli (odbijači, blatniki, vrata, haube) so za modela 3 in Y neprimerljivo cenejši od vseh avtov v EU, prav neverjetno! Npr. Celo originalni merilci tlaka v pnevmatikah so 20% cenejši od najcenejšega ponaredka, 315€ sem dal za vse 4 lani jeseni.
shark91124.01.2023 11:28
Skrivo: a je sprednji in zadnji del res narejen z odlitkom? A ni kovan, torej,da ga stiskajo z velikimi prešami?
shark91124.01.2023 11:29
Klemens: konkurenca bo morala odreagirati hitro, ne bo časa da preteče veliko vode vmes, ker ko se jim bodo začele nabirati zaloge, bo že prepozno...
alfafil24.01.2023 14:12
Ko se jim bodo začele nabirati zaloge, bodo prisiljeni spustiti cene.
skrivo24.01.2023 23:18
Shark911: natanko tako, spredaj in zadaj je odlitek - tlačno litje posebne aluminijaste zlitine s pritiskom 9000 ton. Mašino dela IDRA Milano, nora tehnika. Kitajci bojda kopirajo, švabi pa še bodo ker drugače ne bodo konkurenčni. S tem postopkom dobiš avto zašraufan iz treh delov: sprednji nosilni del-srednji nosilni del z baterijo-zadnji nosilni del. Ker gre za odlitke, je avto nepredstavljivo tog, samo še karbonski monokock je boljši.
© Copyright 1999-2023 Avtomanija