Na naši spletni strani uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Razumem...
Največja Mazda in veliki brat CX-60
Ni za nas: Mazda CX-90
Največja Mazda in veliki brat CX-60
Največja Mazda in veliki brat CX-60
01.02.2023 09:11

Mazda CX-90 je SUV z do osmimi sedeži in je lahko veliki brat modela CX-60, le da se ne bosta srečala.

Artur Švarc Mazda

Razlog je znan že  od začetka uvajanja nove generacije SUV z zadnjim pogonom, CX-60 je namenjena evropskemu trgu, veliki CX-90 bo samo ameriški, evropska podaljšana različica CX-60 pa bo CX-80, ki šele prihaja. Američani bodo s CX-90 prav tako dobili vrstni turbo šestvaljnik z 254 kW (345 KM) in pogonom na vsa štiri kolesa, del moči pa prispeva manjši elektromotor med motorjem na notranje izgorevanje in menjalnikom kot blagi hibrid. Elektrika je dovolj močna, da premika veliki SUV pri zelo nizkih hitrostih. Za bolj zahtevne bo tu še priključni e-Skyactiv, kombinacija 2,5-litrskega štirivaljnika z elektromotorjem, ki skupaj ustvarja 241 kW (328 KM) in poganja vsa štiri kolesa. Baterija ima 17,8 kWh, kar omogoča daljši doseg na elektriko in spet - to je enaka motorna rešitev kot pri evropskem CX-60 in tudi približno enak doseg, okoli 60 kilometrov. Približno zato, ker Mazda ni razkrila vseh tehničnih podrobnosti.

Obe različici imata štirikolesni pogon in novi osemstopenjski samodejni menjalnik. Japonci pravijo, da je v CX-90 nekaj MX-5. Tudi CX-90 ima Kinematic Posture Control, ki ga je pred časom dobila MX-5 in izboljšuje občutek v ovinkih, tako da rahlo zavira notranje kolo med zavijanjem in tudi zmanjšuje nagibanje karoserije.

V notranjosti je 12,3-palca velik osrednji infotainment, pa tudi ovznik ima povsem digitalne merilnike. Med opcijami za Američane je klimatska naprava za tretjo vrsto sedežev in USB-C priključki.

Zunanja oblika je prepoznavno Mazdina s precej zajetnim zadkom in previsom zadaj, kar omogoča tretjo vrsto za sedeže. Odivsno od opreme so tu še dodatki kroma in 21-palčna kolesa. Mazda CX-90 ima tudi nov odtenek rdeče, Artisan Red, v serijski opremi pa je vsa varnostna oprema, od aktivenga tempota do dinamičnega zaviranja.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
© Copyright 1999-2023 Avtomanija