Na naši spletni strani uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Razumem...
Prevetrena naveza Renault-Nissan dobila nov zagon
Strategija
Prevetrena naveza Renault-Nissan dobila nov zagon
Prevetrena naveza Renault-Nissan dobila nov zagon
07.02.2023 12:06

Partnerska kriza dveh oziroma treh avtomobilskih velikanov, ki se je začela po Ghosnovi aretaciji v letu 2018, je zdaj spet končno dobila nov zagon. Francozi so se po nekaj mesecih intenzivnih pogovorov z Japonci le dogovorili o skupni prihodnosti.

Peter Pirkovič Renault

Naveza med francoskim in japonskim podjetjem traja že vse od leta 1999, ko je takrat Renault rešil Nissan pred propadom in temu primerno je bil vpliv Francozov zares močan. Z novim dogovorom bo položaj obeh partnerjev enakovreden. Namreč, dogovor predvideva, da Renault zmanjša lastniški delež v Nissanu na vsega 15 odstotkov (zdaj je 43,4 odstoten). A to ne pomeni, da bodo razliko prodali komurkoli oziroma nazaj Japoncem, pač pa bodo ta delež prenesli na poseben francoski sklad, kjer formalno naj ne bi imeli vpliva, a bodo dividende in prihodki od prodaje delnic še vedno šle v korist skupine Renault. Do dokončne prodaje. Na drugi strani se je Nissan zavezal, da bo odkupil 15 odstotkov Renaultovega podjetja Amphere, ki se ukvarja z razvojem električnih vozil.

Prevetrena naveza Renault-Nissan dobila nov zagon

In kako bo nov dogovor v Evropi potekal v praksi? Znano je, da je Mitsubishi uporabil platformo Clia in Capturja za novo generacijo Colta in ASX-a. Bolj zanimiv je podatek, da bodo pri Nissanu na Renaultovi platformi CMF-BEV do leta 2026 zgradili novo električno Micro, ki se bo sestavljala v tovarni na severu Francije. Z drugimi besedami, električna Micra bo nastala na osnovi Renaulta 5 oziroma 4, s katerima si bo delila kar 80 odstotkov komponent. Leto 2026 bo prelomno tudi na področju lahkih gospodarskih vozil, saj bo Renault javnosti predstavil popolnoma novo električno dostavno vozilo (FlexEVan), ta pa bo istočasno dobil tudi Nissanov logotip. Po letu 2026 se za obe znamki odpira morda nov projekt. Namreč, inženirji obeh velikanov bodo preverjali možnosti skupnega sodelovanja pri razvoju električnega avtomobila segmenta C, ki bi temeljil na platformi z 800-voltno električno polnilno infrastrukturo.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
IcEmAn07.02.2023 17:06
Upam, da je ta neumnost, ki so jo oz. jo bodo naredili s preznačkanim Cliom in Capturjem, zadnja. Ker če mislijo v tem stilu nadaljevati, potem je bolje, da znamko ugasnejo ali prodajo naprej komu bolj resnemu.
jjs07.02.2023 21:38
Naslednji model bo Alpina preimenovana v Mitsi 3000GT
© Copyright 1999-2023 Avtomanija