Na naši spletni strani uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Razumem...
Naklonjenost električnim avtomobilom je odvisna od infrastrukture
Mobilnost prihodnosti
Naklonjenost električnim avtomobilom je odvisna od infrastrukture
Naklonjenost električnim avtomobilom je odvisna od infrastrukture
07.03.2023 00:28

Tržni delež električnih avtomobilov se med posameznimi evropskimi državami močno razlikuje. Na Norveškem, denimo, predstavljajo električni avtomobili skoraj 80 odstotkov celotne prodaje, v državah jugovzhodne Evrope pa manj kot odstotek.

Urša Prosenjak

Zadnji podatki Evropskega združenja proizvajalcev avtomobilov kažejo izrazito neenakost pri razporeditvi električnih avtomobilov v Evropi. Eden izmed razlogov so državne subvencije. Nemčija je ena izmed držav z najvišjimi subvencijami, delež električnih avtomobilov med novo registriranimi pa je 17,8 odstotka. Podobna je situacija v Veliki Britaniji, kjer je električarjev 16,6 odstotka in v Franciji, kjer delež električnih vozil znaša 13,3 odstotka. Še višje deleže električnih avtomobilov beležijo severne države, med katerimi vodi Norveška z 79,3 odstotka, sledijo pa Švedska s 33 odstotki, Nizozemska s 23,5 odstotka in Danska z 20,8 odstotka.

Ravno obratno je na vzhodu in jugu. Italija je med evropskimi državami na četrtem mestu po številu novih registracij v enem letu, ki jih je okoli 1,3 milijona, med njimi pa je le 3,7 odstotka električnih avtomobilov. Na petem mestu po številu novih avtomobilov je Španija s 813.000 registracijami v lanskem letu, delež električnih pa je le za desetinko višji od italijanske številke in znaša 3,8 odstotka. Pri nas je situacija le za odtenek boljša – delež novih električnih avtomobilov v Sloveniji znaša 4,9 odstotka. Hrvaška ima 3,2 odstotka električnih avtomobilov, odstotek več pa jih je na Madžarskem. V državah vzhodne Evrope je delež še manjši. Bolgarija in Ciper imata po 3,5 odstotka električarjev, Grčija 2,7 odstotka, na repu pa sta Češka z dvema odstotkoma in Slovaška z 1,8 odstotka.

Pomembnejši razlog od višine subvencij pa je polnilna infrastruktura. V Grčiji je bilo v letu 2021 le 0,6 odstotka vseh evropskih javnih polnilnic. Podobna situacija je tudi na Poljskem, Češkem in Slovaškem. Vozniki se težje odločajo za nakup električnega avtomobila, če že vnaprej vedo, da bodo imeli težave, kadar ga bodo želeli napolniti izven doma.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
© Copyright 1999-2023 Avtomanija