Na naši spletni strani uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Razumem...
Začetek bikove hibridne dobe
Premiera: Lamborghini Revuelto
Začetek bikove hibridne dobe
Začetek bikove hibridne dobe
29.03.2023 14:56

Po malo več kot desetletju se Aventador poslavlja in daje mesto nasledniku, Revueltu, ki je tudi prvi hibridni Lamborghini.

Artur Švarc Lamborghini

Na kratko – oblikovan v letalski maniri, ima 13 voznih režimov, tri elektromotorje, osemstopenjski dvosklopčni menjalnik in zaslona za voznika in sovoznika.

Lamborghini je novinca že precej razkril v preteklih tednih, tu pa so še ostale podrobnosti. Avto poganja 6,5-litrski atmosfersko gnani V12 s 607 kW (825 KM) pri 9250 vrtljajih, skupaj s tremi elektromotorji pa je moč 747 kW (1015 KM). Moč se na vsa štiri kolesa prenaša preko osemstopenjskega dvosklopčnega menjalnika in prvič se v enem od voznih režimov avto pelje tudi samo na elektriko, pri polni bateriji je to 10 kilometrov.

Najpomembnejša stvar? Pospešek do 100 km/h traja le 2,5 sekunde, do 200 km/h pa sedem sekund. Končna hitrost je 349 km/h.

Začetek bikove hibridne dobe

Revuelto prinaša novo dobo oblikovalskega jezika za Lamborghini. Veliko je ostrih kotov, pa tudi nekaj klasičnih elementov, kot je Diablov lebdeči vstopnik za zrak in navzdol potegnjen nos kot pri Murcielagu. Iz profila Revuelto še vedno močno spominja na predhodnika, po celem avtu pa lahko vidite tematiko v obliki črke Y, začenši z lučmi spredaj in zadaj in tudi v sredini armaturke v notranjosti. In zakaj Y? Lamborghini to povezuje z modernimi letalskimi elementi in če pogledate lovca F-35 Lightning II, je hitro jasno, zakaj.

Če dodamo še šestkotne vzorce zadaj pri izpušnih ceveh, potem je Revuelto nekaj malega zares lovsko letalo. Nenazadnje, Lamborghini voznika v predstavitvi označuje kar za pilota, sovoznika pa za kopilota. Seveda pa se ob vstopu in izstopu ne premika kabina, pač pa dvižna vrata, ki jih je imel že Countach pred pol stoletja.

Začetek bikove hibridne dobe

Dizajn seveda ni brez pomena, saj je aerodinamika narejena za maksimalni pritisk k tlom, že plavuti za sprednjimi kolesi pa usmerjajo zrak čez konkavna vrata v zadnje vstopnike za zrak za motor. Najbolj divja aerodinamična stvar na Revueltu pa je seveda zadnji difuzor, narejen za pritisk k tlom in odvajanje vročega zraka od motorja. Zadnje krilce je aktivno in se samodejno prilagaja aktualnim voznim razmeram, lahko pa se ga tudi fiksira iz kabine v tri prednastavljene položaje.

Lamborghini pravi, da je Revuelto kar za 61 % bolj učinkovit od Aventadorjev in ima 66 % več pritiska k tlom pri največji obremenitvi. Pri tem bodo svoje povedal gume, Bridgestoneove Potenza Sport, spredaj merijo 265/35R20 in zadaj 345/30R21. Za doplačilo, ki ga hvaležno sprejmejo, vse skupaj povečajo za eno enoto, tako spredaj kot zadaj. In če se ne boste mogli odločiti, naj dodamo – Lamborghini ponuja kar 400 različnih barv zunanjosti.

Motiv Y se prenaša tudi v notranjost, izstopajo pa trije digitalni zasloni. Voznik ima 12,3-palčni zaslon, v sredini je 8,4-palčni zaslon za infotainment, sovoznik, pardon, kopilot pa spremlja nekatere informacije na nizkem 9,1-palčnem zaslonu. S preprostim potegom z roko lahko vsebino zaslonov premetavate med sabo, čeprav je upravljanje klime in radia naloga sovoznika, da se lahko voznik, pardon, pilot, posveti vožnji. Tu je še 7 načinov vožnje s podnastavitvami, skupaj 13.

Lamborghini je želel biti tudi bolj ekološko osveščen, zato so pri materialih notranjosti uporabili več recikliranih materialov. In ja, tudi notranjost omogoča več barv, na žalost le 70.

Začetek bikove hibridne dobe

6,5-litrski V12 je močnejši in lažji od predhodnika. Hibridni del predstavljajo trije elektromotorji, dva za sprednja kolesa in tretji, ki čepi v osemstopenjskem menjalniku in dodaja svoje. Menjalnik je nameščen prečno za motorjem (in ne več spredaj), kar omogoča vgradnjo manjše baterije s kapaciteto 3,8 kWh. Baterijo motor napolni v vsega šestih minutah, vožnja na elektriko brez emisij pa je pravzaprav bonus, ki omogoča vožnjo tam, kjer bodo slej ko prej prepovedali klasične motorje. V električnem načinu je tako na voljo 140 kW ali 190 konjičev s štirikolesnim pogonom. Iznašli so tudi novo oznako – HPEV, ki pomeni High Performance Electrified Vehicle.

Za dirkaške užitke skrbi napredna elektronika in mehanika. Zadnji kolesi imata svoj neodvisni sistem zavijanja, ki omogoča manjši rajdni krog in boljšo stabilnost. Ob karbonskem monokoku so tu še posebne rešitve za nošenje motorja in vgradni kanal za vzmetenje, ki so iz enega kosa in tako lažje, manj kompleksne in se tudi manj zvijajo.

Začetek bikove hibridne dobe

V enem od načinov lahko Revuelto polni baterijo tudi z regeneracijo, za zaviranje pa skrbijo keramične zavore na vseh štirih kolesih. Spredaj so čeljusti z desetimi bati, zadaj pa s štirimi. Zavorni  diski merijo 41 centimetrov spredaj in 39 centimetrov zadaj.

Revuelto prihaja med kupce konec letošnjega leta, cena pa za zdaj še ni znana, a če upoštevamo Aventadorjev cenik, bo prvi hibridni bik stal kar nekaj čez pol milijona evrov.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
kamiKaZaA29.03.2023 17:38
Noro, kako vedno Italijani presenetijo z dizajnom. Ostal brez besed. Ko sem mislil, da je Lamborghini Diablo plafon, pa te vedno znova presenetijo in nikoli ne razočarajo. Lahko ima Tesla Roadster; 2 sek od 0-100km/h, pa Rimac Nevera še manj, a noben od teh dveh ne pričara takšnega užitka v vožnji kot Lambo z V12 atmosferskim motorjem in zvokom za prste polizat. "Tata, ja bi to imao. Sine, i tata bi!"
aichi29.03.2023 21:27
Tole je res, ko samo obsediš in greš čez vse slike ene10x
skrivo29.03.2023 22:10
Ja, Nevere nič serijskega na tem svetu ne more dohajati, ampak oblikovalcem in inženirjem novega Lambota pa lahko rečem samo to: sedi 5
ttrriss31.03.2023 16:49
ne vem, sem to samo jaz, ampak meni pa ta avto ne zgleda res nic posebnega ne zunanjost, sploh pa ne notranjost...mi je bil predhodnik pri predstavitvi veliko bolj senzacionalen, še sedaj avto zgleda res dobro, tole pa...
shark91131.03.2023 17:19
A jim je bilo tako težko narediti še priključni kabel, da se lahko napolni baterija? (pa hkrati vnaprej ogreje notranjost, volen,sedeži,ogladala,stekla...?).
matt031.03.2023 22:02
Sem mislil, da je to članek o Lamborghinijem z V12, ne pa "šparovni" plug-in kantici :)
Makaronar03.04.2023 09:16
Baterija se polni iz motorja. V tem avtu je hibridni pogon namenjen drugim stvarem kot pa varcevanju. Pa kdo vozi lambota vsak dan pozimi v sluzbo, da potrebuje gretje notranjosti vnaprej?! ;)
MarioKart03.04.2023 11:18
Teli sprednji žarometi me nekako na Lexusa vlečejo. Malce razočaran nad dizajnom, predvsem zadkom...
7even7703.04.2023 12:44
Meni se zdi pa precej zanimiv. sploh s stališča, kako je na pravzaprav enko osnovo sploh (še) mogoče variirati! Zelo podobna zgodba, kot se piše pri sicer prav tako hišni znamki, le da v Zuffenhausnu. Morda mi recimo umestitev zaključkov izpuha ni povsem povšeči, a morda je to samo moj subjektivizem.
© Copyright 1999-2023 Avtomanija