Na naši spletni strani uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Razumem...
Električne ceste pomemben korak na poti elektromobilnosti
Infrastruktura
Električne ceste pomemben korak na poti elektromobilnosti
Električne ceste pomemben korak na poti elektromobilnosti
31.03.2023 23:22

Uporaba električnih cest bi lahko zmanjšala velikost baterij električnih avtomobilov tudi do 70 odstotkov.

Urša Prosenjak

Doseg je še vedno šibka točka električnih avtomobilov. Z vgradnjo večje baterije se doseg sicer poveča, poveča pa se tudi teža avtomobila in z njim poraba, višja je tudi cena. Z večjo gostoto polnilnic in boljšo polnilno infrastrukturo se potreba po večjih baterijah in avtomobilih z daljšim dosegom zmajša. Ena izmed rešitev so indukcijske ceste, ki polnijo avtomobile med vožnjo, na izbranih trgih pa jih tudi že preizkušajo.

Izgranja polnilnih cest je sicer draga, saj je potrebno indukcijske plošče vgraditi v vozno površino, prav tako pa morajo avtomobili podpirali induktivno polnjenje, ki mora ustrezati enotnemu standardu, kar ni enostavno. Če bi se vse ovire vendarle premagale, bi to prineslo občutne prednosti, so ugotovili švedski znanstveniki.

Analizirali so podatke iz več kot 400 osebnih avtomobilov, da bi ugotovili vzorce vožnje na različnih evropskih cestah. Na podlagi teh informacij so izračunali optimalno velikost baterije za električna vozila, tako v primeru uporabe induktivnega polnjenja, kot v primeru uporabe polnilnic. Študija je pokazala, da je najbollj optimalna rešitev kombinacija električnih cest na 25 odstotkih najbolj obremenjenih cest in polnjenja doma. S to rešitvijo bi se lahko velikost baterij v električnih avtomobilih zmanjšala na eno tretjino sedanjih dimenzij.

Dodatna prednost je tudi razporeditev obremenitve električnega omrežja čez celoten dan. Če se omrežje v veliki meri zanaša na sončno energijo, je polnjenje na domačih vtičnicah v nočnem času manj zaželeno, potrebo po tem pa lahko zmanjšajo električne ceste.

Raziskava je še pokazala, da imajo različne skupine voznikov različne potrebe glede na njihov način vožnje in bližino električnih cest. »Tudi v optimalnih pogojih bi nekaterim zadoščalo zgolj indukcijsko polnjenje med vožnjo, drugi pa te možnosti sploh ne bi mogli uporabiti. Lastniki električnih avtomobilov, ki živijo na podeželju, bi potrebovali skoraj 20 odstotkov večji doseg v primerjavi s tistimi, ki živijo v središču mesta,« so povedali avtorji raziskave.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
jjs01.04.2023 07:23
Tale in sosednji članek nakazujeta, da bo treba avtoceste še močno razširiti. Ne pozabiti na poseben pas za osebne avte z več kot 2 potnikoma.
skrivo01.04.2023 15:28
Nič ne bo iz tega, ker je enostavno vseskupaj predrago. 100x ceneje je vgraditi malo večje baterije za orenk doseg in rešeno. Ne vem kaj študirejo tile mojstri, ampak očitno upoštevajo neko visoko ceno baterij, ki je že danes precej nižja. Cena baterije v EVjih so vedno cenejše, visoka cena avta je čisto tržna in bi bila lahko bistveno nižja, če ne bi bilo pohlepa - baterija ni ovira pri ceni, je pa dober izgovor za povišanje cene, enako kot sedaj Euro 7.
rovokopac01.04.2023 19:27
To bi moralo imeta vsaka avtocesta svojo jedrsko, da bi bi zvozili konice. Koliko bi šlo v to igro bakra in podobnih materialov. Tudi bakra ni v izobilju. Cene bi letele v nebo. Da o izgubah same indukcije sploh ne razmišljamo.
skrivo02.04.2023 00:12
Rovokopač: se strinjam, da je to predrago, edino tole bi pripomnil: namesto bakra je lahko aluminij za špule, ker je aluminija na planetu praktično neskončno, pa izgube takega brezžičnega polnjenja so danes tudi že presenetljivo nizke.
© Copyright 1999-2023 Avtomanija