Na naši spletni strani uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Razumem...
Tri desetletja Sportagea
Kia
Tri desetletja Sportagea
13.09.2023 16:39

Kia Sportage letos praznuje 30 let in več kot sedem milijonov prodanih primerkov po vsem svetu. Velja za enega Kiinih najuspešnejših modelov, ki je močno vplival na celotno avtomobilsko industrijo, od leta 2015 pa je sploh najbolje prodajan model znamke.

Urša Prosenjak

V treh desetletjih obstoja se je Sportage razvijal skozi pet generacijih, ob jubileju pa bo Kia lansirala posebno izdajo Kia Sportage Anniversary Edition, ki bi vsebovala še višjo raven udobja in stila. V Evropo prihaja konec septembra in bo predstavljena na vseh trgih.

Posebna serija je svojevrsten vrhunec 30-letnega napredka in inovacij Kie Sportage. Model je priljubljenost dosegel že v prvi generaciji leta 1993. Kia se je takrat odločila za drugačen pristop k oblikovanju SUV-ja kot večina tekmecev in tako je nastal kompaktni SUV, ki je združeval prostornost terenca in dobre vozne lastnoskti kombilimuzine ter postal prvi urbani SUV. Druga generacija, ki je prišla leta 2004, je bila osredotočena na kakovost in varnost. Zgrajena je bila na novi, sodobni platformi, prodaja pa se je v primerjavi s prvo generacijo podvojila. Leta 2010 je tretja generacija poudarila dizajn in v zgodbo pripeljala značilno prednjo masko v slogu tigrovega nosu. Ko je pet let kasneje, leta 2015, prišla četrta generacija, je bil največji poudarek na varnosti, uvedeni so bili najnovejši asistenčni sistemi in motorji z manjšo prostornino. S to generacijo je Sportage postal Kiin najbolje prodajan model.

Trenutno je Sportage v svoji peti generaciji, ki je luč sveta ugledala predlani. Aktualna generacija je večja od predhodne, sledi pa oblikovalski filozofiji »Nasprotja, ki se dopolnjujejo«. Dobil je tudi še naprednejše varnostne sisteme in nove možnostih elektrificiranih pogonskih sklopov, kar je še povečalo njegovo priljubljenost med kupci.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
klemens13.09.2023 16:50
Druga generacija je bila kar nekaj, zadnje tri generacije pa top. Oblikovno in kakovostno, kogar poznam s tretjo in četrto generacijo, nimajo pripomb glede kakovosti.
jjs13.09.2023 21:25
Jaz se spomnim prve, ki je bila zelo lepo oblikovana, plus Karmannove variante s tremi vrati, ki mi jo je hotel prodati moj dealer v Heverleeju, pa sem za manjši denar kupil obupno grd, a odličen Rover 213 (v kakršnem je gospod Richard prevažal gospo Hiacinto). Druga generacija...hmmmm.... a ni bila to tista, +/-enaka tedanjemu Tucsonu? Naslednjih pa se niti ne spomnim več, nehal šteti, me ne zanima...
SimonsenPlus13.09.2023 22:28
Tak članek bi si zaslužil fotografije vseh generacij… Zato tukaj: https://en.m.wikipedia.org/wiki/Kia_Sportage
jjs15.09.2023 17:40
Odlično, Simonsen, hvala. In ja, zadnje generacije so čisto OK, a se mi zdi, da je ob svojem času prva vseeno naredila najmočnejši statement. V času oglatih terencev je delovala kot kakšen miniaturen Fissore Magnum. Ne vem, koliko se jih je v EU prodalo, a oblikovno je delovala super sveže. Trivratne ni na slikah, ampak tiste so po mojem prodali vsega par komadov. Največji dizaster je bila druga, klon Hyundai Tucson, ki tudi sam ni bil bogvekaj.
avrelij15.09.2023 19:55
Druga in 3-ja generacija so že bile pod vplivom Hyundaia, kar je narekovalo vgradnjo skupnih delov, pri dizajniranju so bili precej samostojni. Saj so še sedaj, vendar se ob izbiri oblikovnega jezika bolj dogovarjajo da si delijo tržno pogačo. Hyundai izbira bolj retro modernističen, Kia pa mladostno modernističen dizajn. Mi je pa en prodajalec Kie povedal da je bil pri njih v Koreji in izvedel da je "ata" Hyundai-a ustvaril imperij, ter zapustil Kio enemu, Hyundai-a pa drugemu sinu, da sedaj lahko ližeta smetano. Ni pa vedel povedati, koliko je imel otrok skupaj in komu je zapustil ostale dele koncerna. Ker avtomobilski del obsega le okoli 30% vsega kar imajo za pokazat :-)
© Copyright 1999-2023 Avtomanija