Na naši spletni strani uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Razumem...
Dovoljeno za skupinske vožnje
Nov prometni znak
Dovoljeno za skupinske vožnje
23.09.2023 20:23

S spremembami prometnih in potovalnih navad se pojavlja tudi potreba po novih prometnih znakih. Vozniki, ki niso ravno sveže iz šole vožnje, pogosto ne vedo, naj kaj določen znak opozarja ali pred čem svari.

Urša Prosenjak

V letu 2020 se je na nemških cestah tako pojavil znak, ki opozarja, da smejo z njim označen vozni pas uporabljati le vozila, v katerih so najmanj tri osebe. S tem se spodbuja uporaba skupnih voženj, za voznike in potnike pa to pomeni dovoljeno uporabo voznega pasu, ki je sicer namenjen le avtobusom ali taksistom, v gneči pa lahko to pomeni tudi bistveno hitrejši prihod na cilj.

Seveda prihaja tudi do zlorab, ki pa se preganjajo in kaznujejo. Če vozniki uporabljajo tako označen pas, pa v avtu niso skupno vsaj tri osebe, je voznik kaznovano z denarno kazniko 55 evrov.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
klemens23.09.2023 20:49
Upam da se na te pasove ne bodo prilepili okoljski aktivisti, ali ni garancije?
rovokopac24.09.2023 05:09
Dve ali pa tri Ančke posediš zadaj pa greš. Kaj se bodo norci še izmisli...
R7825.09.2023 10:09
Pri nas tak znak (zaenkrat) ne bi imel smisla, ker nimamo več-pasovnih cest, kjer bi to lahko uveljavljal. Je pa to sicer zelo dobra ideja, ki že marsikje v tujini lepo funkcionira. Spodbujanje, da se jih v avtu vozi več je vsekakor korak v pravo smer, na ta način bi bilo dosti manj gneče kot sedaj, ko je v avtu večinoma samo šofer.
© Copyright 1999-2023 Avtomanija