Na naši spletni strani uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Razumem...
VinFast prihaja v Evropo
VIetnamska konkurenca
VinFast prihaja v Evropo
23.09.2023 20:37

VinFast se po relativnem neuspehu v ZDA odpravlja v Evropo, kamor naj bi svoja prva električna vozila dostavil že letos, potem ko je prejel regulativno odobritev. Evropska unija mertem razmišlja o uvedbi carin za svoje kitajske konkurente.

Urša Prosenjak

Predvidoma naj bi v Francijo, Nemčijo in na Nizozemsko dobavili okoli 3000 SUV modelov VF8, nekaj pa jih bodo izvozili tudi v Izrael. Vozila pa v četrtem četrtletju izvožena iz tovarne VinFast v severnem Vietnamu. Če bo cilj dosežen, bo Evropa letos postala VinFastovo največje čezmorsko tržišče. Vietnamsko podjetje je v začetku tega leta poslalo približno 2100 električnih vozil v ZDA.

Zaradi globalnega pomanjkanja čipov je bilo podjetje prisiljeno preložiti evropsko lansiranje iz druge polovice leta 2022. Drugi modeli VF6, VF7 in VF9 bodo na evropskem trgu predstavljeni naslednje leto.

Nekoliko nenavadno se Vinfastov prodor v Evropo dogaja v času, ko Evropska unija sproža preiskavo o kitajskih subvencijah za električna vozila zaradi bojazni, da bo trg preplavil poceni uvoz iz Kitajske.

Kitajski proizvajalci avtomobilov, vključno z vodilnimi proizvajalci električnih vozil BYD, MG in Nio, se pripravljajo na povečanje prodaje v Evropi z vrsto električnih vozil po konkurenčnih cenah. Napovedujejo tudi odpiranje evropskih tovarn za še bolj konkurenčne cene in v izogib carinskim obremenitvam.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
alfafil23.09.2023 23:06
Ponpolomu v USA pridejo v EU. Čudovito. Že stojim v vrsti.
shark91123.09.2023 23:36
Alfafil, čimprej v nakup, to je odličen avto, hahaha :) https://jalopnik.com/everyone-agrees-the-vinfast-vf8-is-very-very-bad-1850432490
© Copyright 1999-2023 Avtomanija