Na naši spletni strani uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Razumem...
ADAC svari: nič napredka pri varnosti ključev
Varnost
ADAC svari: nič napredka pri varnosti ključev
23.09.2023 09:40

Nemški ADAC je prišel do alarmantnega odkritja, v zadnjem desetletju se praktično nič ni izboljšalo na področju zaščite brezžičnega odklepanja.

Artur Švarc

ADAC je v zadnjih letih spremljal več kot 600 različnih avtomobilov, kako so občutljivi na prevzem brezkontaktnega odklepanja in zagona. Čeprav so proizvajalci tudi temu področju namenili nekaj pozornosti, pa je varnost testiranih avtomobilov pod standardi. Napredek so zaznali pri le 7 % testiranih avtomobilih, ki imajo oznako "zadostno".

Nevarnost pri brezžičnem odklepanju je v tem, da lahko tatovi ulovijo signal s ključa. Tega potem z radijskim ojačevalcem držijo aktivnega v bližini avtomobila in avto misli, da je ključ še vedno prisoten. V takem primeru je mogoče avto odpreti in zagnati tudi brez originalnega ključa. Ko je enkrat avto v pogonu, lahko naredi stotine kilometrov v smeri divjega vzhoda ali kam drugam, kjer konča v delih. 

ADAC opozarja tudi na to, da zavarovalnice ne krijejo kraje, če ni vidnih znakov vloma, kar je pri takem načinu seveda - jasno - nemogoče.  ADAC tudi priporoča, da ali izklopite brezkontaktno zaklepanje ali pa da ključa vsaj ne puščate blizu vrat, oken ali zunanjih zidov doma, kjer ga lahko brez težav preberejo tatovi. 

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
klemens23.09.2023 10:16
Nič ne zasledim statistike, koliko vozil se letno ukrade. Včasih je bilo to nonstop na tapeti, tudi poznam kar nekaj ljudi, ki so jim ukradli vozila, ampak vse že 10 let + nazaj.
© Copyright 1999-2023 Avtomanija