Na naši spletni strani uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Razumem...
Države predlagajo blažjo različico novega emisijskega standarda
Euro 7
Države predlagajo blažjo različico novega emisijskega standarda
24.09.2023 21:40

Španija je predlagala manj strogo različico prvotno zastavljenega novega standarda Euro 7, ki jo je podprla tudi večina vodilnih držav Evropske unije.

Urša Prosenjak

Predlog je milejša različica prvotnega predloga Evropske komisije za zaostritev mejnih vrednosti emisij za onesnaževala, ki niso CO2, kot so ogljikov monoksid in dušikovi oksidi, kar bi pomenilo, da bi standard Euro 7 poleg merjenja delcev CO2 vključeval tudi onesnaženje, ki tvori mikroplastične delce, ki se sproščajo pri zaviranju, kotaljenju in razgradnji pnevmatik.

V predlagani obliki se zdi standard Euro 7 preveč ambiciozen in s tem neuspešen. Osem držav je zaostritvi nasprotovalo z argumentom, da so proizvajalci avtomobilov že sicer pod hudim pritiskom, da izpolnijo načrtovano prepoved prodaje novih avtomobilov z motorji z notranjim zgorevanjem do leta 2035. Standard Euro 7, ki naj bi začel veljati leta 2025, je po mnenju nasprotnikov predrag in prinašal premalo koristi za okolje.

Generalni direktor Renaulta Luca de Meo predvideva, da bodo zaradi standarda Euro 7 proizvajalci prisiljeni še naprej vlagati v razvoj motorjev z notranjim zgorevanjem, kar bo avtomobilsko industrijo odvrnilo od popolne elektrifikacije. Izvršni direktor Stellantisa Carlos Tavares je opozoril, da bo nov standard podražil manjša vozila, kar bo prizadelo predvsem revnejša gospodinjstva.

Končne podrobnosti kompromisa, ki ga je predlagala Španija, bodo obravnavali na ministrskem zasedanju EU, preden bodo pripravljene za razpravo z Evropskim parlamentom in Komisijo.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
IcEmAn24.09.2023 23:01
Nekako imam občutek, da bomo še pred omenjenim letom 2025 dobili milejši Euro7 in da se bo ukinitev motorjev z notranjim izgorevanjem zamaknilo za kakšnih 5-10 let.
skrivo24.09.2023 23:17
Pravilno bi bilo nolj postopno tole zaostrovat in mašinske avte spraviti na tak nivo, da bi za njimi ostajal le CO2, ki NI strupen. To bi tudi pomenilo, da jih ne bi bilo potrebno nikoli prepovedat in bi tehnološki napredek in ekonomija narekovala pogon prihodnosti. Prepoved vedno povzroči odpor. Parnega stroja, volov in konjev tudi niso nikoli prepovedali!
aichi25.09.2023 00:40
Konj!!!!!!!!!!!!!!! To... Pinzgauer 1.5 Turbo... Poraba, 200g sena / km.
RenaultF125.09.2023 07:44
Pa dobro, od kje vam izgorevanje. To je motor z notranjim ZGOREVANJEM ne izgorevanjem, da se ne bo bogi se k zdravniku zatekel od izgorelosti :)
RenaultF125.09.2023 07:46
Sicer pa ja, tale prepoved je tak mimobrc da vecji ne more biti, pocakajmo na novo sestavo parlamenta, mogoce jih pa pamet sreca (sicer dvomim, pa vendarle). Ze pri teh cenah ko so sedaj si je nemogoce privosciti kaj novega, mislim a so normalni za 40k plus da dam za avto, pa tem se je odpeljalo.
odbiti_val25.09.2023 14:14
O sintetičnih gorivih se ne govori prav dosti? Razumem, da so dražja, prav tako kot baterije, ampak bi se vsaj dodobra naštudirana tehnologija motorjev z notranjim zgorevanjem ohranila do boljših pogruntavščin.
skrivo25.09.2023 23:45
Odbiti_val: sintetična goriva so žal energetsko gledano katastrofa in posledično tudi ekonomsko gledano predraga (faktor 5x). Da narediš sintetično gorivo dabiš štrom, vodo, CO2 iz zraka ven potegnit in potem po zapletenem postopku dobiš nekaj malega goriva, 80% so pa izgube. Če tisti štrom daš v baterijo, se boš peljal 5-10x dlje kot s tako pridobljenim gorivom. Žas se ne izide in fertik. Podobno je z vodikom, le malo bolje. Glej, na bencin/dizel/plin ali pa ba baterije, drugo ne pije vode. Ni naključje, da ravno naštete opcije danes lahko kupiš!
© Copyright 1999-2023 Avtomanija