Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
Testi   |   Volvo XC90 D5 AWD R-Design
Švedska kocka
Osnovna cena: 74.765 €
Cena testnega vozila: 98.755 €
Všečen videz
varnostni sistemi
Na trenutke počasen menjalnik
neprepričljiv infotainment

cenik.pdf
Dolgo pričakovani naslednik, ki je v prejšnji generaciji prednjačil pred konkurenco, se v drugo kaže manj suvereno.
Artur Švarc
13. april 2016 | 11:05:39

XC90 v svoji drugi izvedbi je eden tistih posebnežev, ki na fotografijah zgledajo ne prav posrečeni, v živo pa so poslastica za oči in estetske čute. Z belo biserno barvo je skoraj petmetrska »švedska opeka«, ki je seveda daleč od legendarnih 90-stopinjskih kotov, magnet za poglede. Sploh z nenavadno optiko sprednjih luči in po drugi strani tudi zaradi orjaških 22-palčnih valjarjev. Če je XC90 v zasnovi SUV, je z dodatkom R-Design kot športno začinjeno podobo prej cestni tank, sploh zaradi 22-palčnih precej nizkih gum, kaj veliko manj od asfalta ne boste videli.

Med pogruntavščinami novejše dobe pohvalimo odpiranje pokrova za gorivo po vzoru francoske znamke, ki si je Švede včasih lastila, pa tudi pogled pod motorni pokrov razkrije, da je imel nekdo tam gor na severu spodoben čut za estetiko. Tako pospravljenega avtomobila spredaj ne srečamo hitro. No, to dodajamo kot zanimivost.

Velik in mogočni švedski tank, ki je širok kar dva metra, ima zares prostorno notranjost. Tudi šesti in sedmi sedež (za 1210 evrov doplačila) sta polnokrvne vrste in brez težav sprejmeta tudi odrasle osebke, ti pa imajo tam zadaj tudi svojo klimatsko napravo, se pravi četrto področje.

Ob kakovostnih materialih so pri novem XC90 zajadrali še v eno smer – minimalizacijo. Tako je število gumbov zares minimalno, vse pa temelji na velikem, pokonci postavljenem zaslonu. S prav tako minimalistično grafiko. V IT-ju bi temu rekli, da je oblikovalec zjutraj začel risat grafiko, šel na malico in se nikoli vrnil. Ob dejstvu, da so tudi merilniki zgolj zaslon, grafična podoba razočara. Ne zato, ker bi hoteli kičasto 3D načičkano reliefno in še kaj podobo, pač pa ker so vsi sklopi med sabo enaki, slabo prepoznavni, upravljanje ni intuitivno, drsni pomik zaslonov pa brez navodil odkrijete zgolj po naključju, prav tako pa je že v sami zasnovi ergonomija slaba, občutek nedokončanosti pa v infotainmentu vseprisoten. V času, ko ima konkurenca gumbe ali pade za upravljanje, pri Švedih, ki so pionirji varnosti, stremijo k nagibanju naprej in izgubljanju pozornosti s tapkanjem po zaslonu. Iz uporabniške izkušnje si upamo trditi, da bo to, glede na to, da je raba mobilnikov prepovedana, tudi to slepa ulica v razvoju. Tudi sama ideja tacanja po zaslonu se po dveh dneh, sploh če gre za nesijajne zaslone, izkaže za presneto zapacano početje in zahteva kar nekaj truda pri čiščenju.

Svojevrsten je tudi zagon avtomobila. Z gumbom med sedeži, ki ga  zavrtimo. Hudo praktično in napredno to ni, je pa dovolj posebno, da izstopa. Za njim je majhen kovinjski valjček, s katerim premikamo med načini vožnje, od ekološke, terenske, udobne, do dinamične. Uporaba tega valjčka je zaradi preveč nazaj in globoko postavljene vdolbine silno neposrečena.

V ostali opremi najdemo praktično vse asistenčne sisteme, ki pa so dostopni, recimo ta za parkiranje, le prek zaslona in spet zahtevajo nekaj dragocene izgube pozornosti z iskanjem po menijih. No, sistem za parkiranje je med preizkusom presenetil, ko je avto bočno ob vseh prostih parkiriščih parkiral v – dovoz stranske ceste.

Tu je tudi legendarni BLIS, ki opozarja na mrtvi kot (legendarni prav zaradi uverture v prejšnji generaciji), pa pomoč pri vožnji med pasovi (volan nekaj malega popravlja), tu je dober aktivni tempomat, pa parkirni senzorji, sistem za prepoznavanje znakov pa deluje tako-tako, preveč je napačnih vrednosti, da bi bil uporaben. O večji avtonomnosti vozila vsaj pri testnem XC90 ni govora. Reč ima sicer na krovu Pilot Assista, ki pa zahteva hitrost pod 50 km/h, vidne črte in – avto (!) pred vami. In edinkrat, ko smo sistem dejansko uspeli aktivirati, je po nekaj deset metrih vožnje za avtom pred nami povedal, da se ne gre več. Ideja je zanimiva, v praksi pa povsem neuporabna.

A XC90 niso le napredni sistemi (kjer zdaj XC90 vsaj po preizkušenem zaostaja za konkurenco), pač pa izvrstna mehanika. Zračno vzmetenje pobere mariskatero neravnino, sploh na avtocestah je glede na to, da imamo opravka z dvotonsko zverino, vožnja kot na leteči preprogi. Spet na drugi strani pa je pretrdo vzmeten, da bi mu spregledali odboje iz slovenskih minskih polj in tu in tam avto prav grdo zaropota. Je pa zanimivo, da je lega, skupaj s štirikolesnim pogonom, za tako težo čista perfekcija. Skušajte se zapoditi v ovinek s tako zverino kot bi vozili kakega malega GT-ja in se čudite, kako so Švedi pod avto vgradili tračnice.

Stati sredi ulice, ko se proti vam zapelje XC90, je samomorilsko dejanje in neumnost, a XC90 je ustavil pol metra od moje noge. Deluje! Ampak otroci, tega ne poskušajte doma.

Zanimivo je, da so se pri Volvu zaljubili v svoje 2-litrske dizle. D5 s 165 kW (225 KM) in 470 Nm navora je presenetljivo kos velikanu. Celo pospeški so desetinko pod osmimi sekundami, končna hitrost pa je 220 km/h. Ob priganjanju se bomo sicer vozili s porabo okoli deset litrov, vendarle pa je z zmerno vožnjo, ki bo motorju bolj všeč, peljati tudi okoli sedmih litrov. To je hkrati tudi najmočnejši dizel za XC90 in morda bo kdo, ki je vendarle vajen bolj potentnih motorjev, zmajeval z glavo. Edina pripomba na pogonski sklop leti prav na menjalnik, začenši s trdo in rahlo zatikajočo se prestavno ročico in potem naprej na osemstopenjsko avtomatiko, od katere bi pričakovali vendarle nekaj več odzivnosti, ko si voznik zaželi bolj dinamične vožnje. Bistvo Švedov pa je tako ali tako od nekdaj varnost. Razni sistemi, ki rešujejo življenja, so tu prisotni, brez da bi jih sploh oopazili – od tega, da pri »letenju s ceste« zategne pasove, do sistema, ki preprečuje trke.

Kaj dodati za konec? XC90 bo še naprej švedska ikona posebne vrste, je pa res, da prednosti pred konkurenco več nima tako očitne, na nekaterih poligonih pa tudi zaostaja.

XC90, polepšan z R-Designom, v osnovi stane 74.765 evrov, skupaj z dodatki, ki jih preletite v ceniku in biserno belo barvo pa 24 tisočakov več, skupaj 98.755 evrov.

Volvo XC90 D5 AWD R-Design 74.765 €
Pogonski sistem: motor z n. izgorevanjem
Tip motorja: 4, vrstni
Število ventilov: 4
Prostornina: 1969 cm3
Vrtina in gib: 82,0 x 93,2 mm
Kompresija:15,8 :1
Vbrizg:skupni vod
Odmična gred:dohc
Prisilno polnjenje:
Katalizator:filter delcev
Moč:165 kW (225 KM) pri 4250 vrt/min;
Navor:470 Nm pri 1750 vrt/min
Pogon: spredaj
Menjalnik: 8 , sekvenčni samodejni
Zavore spredaj: hlaj. koluti, 336 mm
Zavore zadaj: koluti, 308 mm
Pnevmatike:
Obračalni krog:
Karoserija: 5-vratna, SUV
Dolžina: 4950 mm
Širinaa: 1958 mm
Višina: 1775 mm
Medosna razdalja: 2984 mm
Prtljažnik: 671-1899 l
Rezervoar: 71 l
Masa: 1930 kg
Nosilnost: 820 kg
Priklopnik z zavoro: 2400 kg
Priklopnik brez zavore: 750 kg
Obremenitev priklopa: - kg
Obremenitev strehe: 100 kg
Najvišja hitrost: 220 km/h
Pospešek: 7,8 s do 100 km/h
Gorivo: dizel
Poraba mesto: 7,8 l/100km
Poraba izven: 4,7 l/100km
Poraba kombinirano: 5,8 l/100km
Emisije CO2: 152 g/km
Cena ob predstavitvi: 74.765
Aktualna cena: 74.765
Začetek prodaje: 2014
Konec prodaje: še v prodaji
Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
911
Perfekten v vseh pogledih še posebej če vzamem v obzir da so z modelom 2016/17 veliko tukaj grajanih sistemih še dodatno izboljšali (predvsem pilot assist, ta ki ste ga vozili ni več aktualen) in ko bodo enkrat ti sistemi delovali tako kot so si zamislili pri Volvu verjemite bo to en sam užitek, do tega pa tudi ni več tako daleč. Glede moči pa to, že sedaj je pri Volvu možno dokupiti D5 verzijo z 233 konji in 500 nm navora, novi D5 z dobavo jeseni pa bo prenovljeni v 235 konjskega z 480NM, za katerega se pa pripravlja enako kot za prvega D5 "upgradana" verzija. No potem bo pa moči tudi v dizlu dovolj in tudi menjalnik bo posledično upravljal svoje delo še bolje.
13.4.2016 11:54:51
spartan
Končno so se znebili tiste grozno grde Fordove sredinske konzole.
13.4.2016 11:56:26
aichi
@911, problem je samo v tem, da si rekel, ko bodo enkrat delovali, pr konkurenci delujejo!
13.4.2016 12:36:41
911
Bi rekel, da je zaenkrat Volvo edini ki je šel tako rigorozno v smeri opravljanja brez gumbov in je vse skupaj preusmeril na touch. Pri konkurenci tega nisem zasledil, vsaj ne v tolikšni meri. Se pa sigurno zavedajo pomanjkljivosti ki jih imajo in verjetno bodo tudi to uredili. Pa še to, veliko je pa tudi stvari ki se ocenjujejo in so plod subjektivne presoje kaj kje deluje in kaj ne.
13.4.2016 13:03:18
aichi
subjektivne? npr.?
13.4.2016 13:29:31
911
V ocenjevanju kaj je ergonomija in kaj ni, kaj zmanjšuje pozornost in kaj ne, kaj je nedokončano in kaj ne, kaj je načičkano in kaj urejeno... Veliko testov sem prebral in eni ta sistem (sensus) vzamejo za svojega drugi pač ne, vi ga očitno niste. Jaz ga v svojem avtu še nimam v uporabi je pa sigurno to nekaj kar bi rad probal in osvojil, ker verjamem ko bi se enkrat tega navadil je ta sistem meni pisan na kožo.
13.4.2016 13:40:08
v10power
Ne vem če ga moram res preizkusit, da ne bi lahko z gotovostjo trdil, da je iskanje navideznega gumba in klikanje po njem za nastavljanje temperature in hitrosti ventilatorja, bistveno nevarnejše kot opravljanje tega s fizičnim gumbom ali vrtljivim stikalom, ki ga najdem brez presumeritve pogleda s ceste.
13.4.2016 14:07:01
aichi
Saj ni problem sam sistem, problem je v tem, da je tako enolično narejeno in nelogično, da je preveč pozornosti krade... da se da neki skrolnit levo in desno in prideš na list enakih gumbov z nekimi ikonami, povsem nepregledn, sem odkril šele zadnji dan po nesreči!
13.4.2016 15:19:39
aichi
http://www.avtomanija.com/fotoz/Testi/2016/april/1342016110539_D07055475/25.jpg, predvsem tole sem mislil... Temu v IT rečemo, da je šel oblikovalc na malco...
13.4.2016 15:46:02
alfafil
2016,no 2015,sem kupil nov avto,na katerem večino funkcij uravnavam prek gumbov,ker sem to želel in upam,da ta možnost ne bo popolnoma izginila iz ponudbe.
13.4.2016 17:01:59
911
Očitno sem imel spet prav. Kaj je komu bolje slabše prosim prepustite uporabniku in ne delajte zaključkov kaj bi vi radi in kaj je vam bolje. Se morate pa zavedati da se je včasih jedlo tudi z lesenimi žlicami in še ne dolgo nazaj je bila Nokia z ne vem koliko gumbi best buy.
13.4.2016 17:45:14
matt0
Konkurenca z razlogom ne gre na 100% touch sistem. Pa ne tega primerjat s starimi Nokiami, ker avto voziš 100+km/h na cesti, kjer so še ostali vozniki, ki jih lahko pobrišeš s ceste, če ti klima preveč piha.
13.4.2016 18:12:36
v10power
Zanimivo je to, da ravno podjetje, ki že cel svoj obstoj reklamira varnost svojih avtomobilov, potem pade na upravljanju osnovnih funkcij avtomobila.
13.4.2016 18:40:57
911
Ne dramatizirajte preveč, nihče ni padel na nobenem testu, še več ta avto je globalno prejel ogromno nagrad.
13.4.2016 18:45:58
aichi
Infotainment ni nevarnost, kot hočete zdaj eni razlagati, je pa polizdelek... Pozabil sem dodat, da če želite poslušati glasbo po folderjih, kot jo imamo na USB organizirani vsi, odpade (applefag razvojnikI)
13.4.2016 20:38:36
alfafil
"Kaj je komu bolje slabše prosim prepustite uporabniku in ne delajte zaključkov kaj bi vi radi in kaj je vam bolje." No,in jaz kot uporabnik bi bil bolj vesel tudi kakšne druge opcije kot samo ta "nevarni" infotainment.
13.4.2016 21:11:07

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 2017 Avtomanija