Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
Testi   |   Toyota RAV4 2.5 HSD 4x4 Premium
Vožnja s hriba na elektriko
Osnovna cena: 37.850 €
Cena testnega vozila: 38.980 €
zmogljiv motor
hibridni sklop
udobje in prostornost
bogat nabor opreme
vozne lastnosti
kamere
poraba pri umirjeni vožnji
končna cena
hrupen motor pri pospeševanju
Toyotina strategija, da vse svoje avtomobile opremijo s hibridnim pogonom, se je razširila tudi na športnega terenca RAV4, ki ima pri tej znamki izjemno dolgo in pestro zgodovino. Pravijo, da je večina njihovih kupcev do zdaj brez težav sprejela dejstvo, da je štirikolesni pogon na voljo samo s hibridnim pogonom.
Peter Pirkovič Peter Pirkovič
18. maj 2016 | 14:59:43

RAV4 je vsekakor zanimiv avto. Mimo tega dejstva ne moremo. S svojimi dimenzijami (dolžina – 4,60 m, širina – 1,84 m, višina – 1,67 m; medosna razdalja – 2,66 m) iz generacije v generacijo postaja bolj resen, udoben, prostoren, uporaben in zdaj tudi tehnološko napreden avto. Oziroma terenec. Tokratna prenova z vidika oblike ni bila korenita. Ravno obratno. Rahlo spremenjen je le sprednji del s precej bolj opaznimi LED dnevnimi lučmi, enako tehnologijo vsebujejo tudi zadnje luči, nova je maska in odbijači. Skratka, usklajen z oblikovalskimi linijami ostalih modelov. Še najbolj soroden je z linijami Priusa, kar je danes tako ali tako nekaj povsem običajnega v avtomobilski industriji.

 V notranjosti je slika nekoliko drugačna. Razvojniki so precej več poudarka namenili vgradnji novih materialov, ki so prijetni na otip, zdi se, da se je nekaj sprememb zgodilo tudi na usnjenih sedežih, saj ti ponujajo številne nastavitve za optimalno pozicijo, ogrevanje in nenazadnje udobno sedenje. Podobno je tudi na zadnji klopi, kjer prostora za kolena nikakor ne primanjkuje, naslone je z lahkoto mogoče preklopiti in ustvariti precej prostora za prevoz daljših stvari. Sicer prtljažnik v osnovi meri 577 litrov, pri povečevanju in ustvarjanju ravnega dna pa se ta poveča na sprejemljivih 1776 litrov. A to še ni vse. Testni avto je bil dodatno opremljen z uporabno gumijasto podlago in posebno mrežo za prevoz drobnarij iz trgovine, ki bi se sicer med vožnjo premetavale sem ter tja. Uporabni dodatki, obenem je res, da je z njimi malce več dela, ko jih moramo odstranjevati in ponovno nameščati za potrebe prevoza daljših stvari. Najbogatejši paket prinaša še samodejno odpiranje prtljažnih vrat, a za ta proces je vseeno potrebno pritisniti gumb na ključu ali v potniški kabini. Armaturna plošča ostaja bolj ali manj enaka, le da je na njej zdaj večji 7-palčni zaslon na dotik, ki poleg ostalih znanih funkcij združuje sistem povezanih kamer okrog avtomobila in ustvarja pogled s ptičje perspektive. Sicer se ob vsakokratnem ustavljanju vklopi kamera na sprednjem delu in nam tako pokaže razdaljo do naslednjega avtomobila, če smo v koloni, obenem se prav tako samodejno aktivira kamera tudi, ko prestavimo v vzvratno prestavo. In če se to ni dovolj je tu še gumb na vrhu sredinske konzole, s katerim izbiramo predvajanje slike posamezne kamere.  Za volanom je delo voznika lahkotno, saj ima vse pomembnejše sisteme za upravljanje na vidnem mestu oziroma na dosegu roke. Dobrodošel je gumb za zagon motorja, kar posledično pomeni, da imamo ključ ves čas v žepu.

No, daleč največja sprememba se je zgodila pod sprednjim pokrovom. Hibridni pogon so si Toyotini možje sposodili pri Lexusovemu modelu NX300h, kjer 2,5-litrski bencinski motor s 115 kilovati moči skrbi za pogon sprednjih koles ob pomoči 105 kilovatnega elektromotorja, še en 50 kilovatni elektromotor pa je nameščen na zadnji osi in je zadolžen za pogon zadnjih koles (sistem E-Four). Ne glede na seštevek vseh kilovatov, skupna sistemska moč znaša 145 kilovatov (197 KM). V praksi je RAV4 zelo zmogljiv avto, predvsem takrat, ko smo na polno pritisnili stopalko za plin. Iz njega izbruhne dovolj moči, da s 1675 kg težkim RAV4 brez težav opravimo hiter manever prehitevanja, bo pa pri tem mogoče koga zmotil le hrup motorja zaradi brezstopenjskega menjalnika, ki pri pospeševanju motor sili v višje delovno območje vrtljajev. A kupci pri RAV4 ne iščejo dinamike. Veliko bolj se orientirajo na porabo. Zato smo se tudi tistih nekaj dni preskušali v lovu za najnižjo porabo. 

Pri Toyoti pravijo, da so v laboratoriju dosegli povprečje pod pet litrov, mi pa smo na vožnji, ki je vsebovala kombinacijo vsega in z upoštevanjem vseh hitrostnih omejitev, dosegli  povprečje 6,1 litra. Seveda, smo ves čas imeli vključen program Eco, ki z nekaterimi nastavitvami omogoča še lažje približevanje ugodnejši porabi goriva. Pametno je upoštevati tudi eko indikator. Seveda, svoj del pri temu jasno doda tudi možnost vožnje popolnoma brez emisij. Elektromotorja, ki se hranita s pomočjo baterij (NiMH z 220 celicami) vgrajenimi pod zadnjimi sedeži, omogočata za nekaj kilometrov vožnje, kjer hitrost naj ne bi presegala 40 km/h, a je sistem večkrat preklopil na električni način vožnje tudi pri skoraj 80 km/h. Vse to je zabavno spremljati na osrednjih merilnikih ali pa na osrednjem zaslonu, kjer sistem ponuja vse možne podatke in grafe, kako ekonomično smo vozili. Omeniti velja, da RAV4 ni priključni hibrid, kar pomeni, da se baterije polnijo s pomočjo elektromotorjev, ki se ob zaviranju ali zmanjševanju hitrosti vključita kot generatorja za ponovno hranjenje baterij. 

Štirikolesni pogon deluje povsem samostojno.  Nad njim bdi kopica senzorjev in sistemov, ki glavnemu računalniku sporoča kdaj je pravzaprav najbolj idealen trenutek za vklop dodatne para koles. Voznik pri tem nima besede. A kljub temu se zdi, da je tako z dvokolesno gnanim načinom vožnja suverena, medtem ko pri vožnji v zavoj ni opaziti pretiranega nagibanja. Izven asfalta pa izjemo vožnje po razmočenih nanoških kolovozih RAV4 nismo preskusili. Ni bilo nikakršne potrebe.

RAV4 se še vedno bolj udobno počuti na urejenih asfaltnih podlagah. Zato bi mogoče pred nakupom premislili tudi o možnosti nakupa različice brez 4x4 pogona, s čimer bi prihranili 2500€. A gremo od začetka. V osnovi je naš testni RAV4 stal 37.850€, dodati je potrebno še 530€ za črno kovinsko barvo in uporaben nabor varnostnih asistentov (sistem predhodne zaznave in opozorila na morebitni trk (vključno s pešci) s samodejno aktivno pomočjo pri zaviranju PCS, sistem prepoznavanja prometnih znakov RSA, sistem opozarjanja ob nenamerni menjavi voznega pasu LDA, sistem samodejnega uravnavanja dolžine svetlobnega snopa AHB in aktivni tempomat), za katerega je potrebno odšteti 600€, kar skupno nanese manj kot 40 tisoč evrov.  Paket Premium pa tako ali tako zajema skoraj vse dobrote iz seznama opreme.

Toyota RAV4 2.5 HSD 4x4 Premium 37.850 €
Pogonski sistem: elektromotor
Tip motorja: 4, vrstni
Število ventilov: 4
Prostornina: 2494 cm3
Vrtina in gib: 90,0 x 98,0 mm
Kompresija:12,5 :1
Vbrizg:večtočkovni vbrizg
Odmična gred:dohc
Prisilno polnjenje:
Katalizator:uravnani
Moč:114 kW (155 KM) pri 5700 vrt/min;
Navor:210 Nm pri 4200 Nm vrt/min
Motor: /
Moč: 105 in 50 kW
Navor: /
Število motorjev: /
Akumulator: Nikelj-metal-hidrid (Ni-Mh)
Kapaciteta: /
Napetost: /
Polnjenje pri 16A: /
Pogon: štirikolesni
Menjalnik: brezstopenjski samodejni
Zavore spredaj: hlaj. koluti
Zavore zadaj: koluti
Pnevmatike: 235/55 R18
Obračalni krog: 11,2 m
Karoserija: 5-vratna, SUV
Dolžina: 4605 mm
Širinaa: 1845 mm
Višina: 1675 mm
Medosna razdalja: 2660 mm
Prtljažnik: - l
Rezervoar: 56 l
Masa: 1675 kg
Nosilnost: 595 kg
Priklopnik z zavoro: 1650 kg
Priklopnik brez zavore: 750 kg
Obremenitev priklopa: 60 kg
Obremenitev strehe: 85 kg
Najvišja hitrost: 180 km/h
Pospešek: 8,3 s do 100 km/h
Gorivo: bencin
Poraba mesto: 5,1 l/100km
Poraba izven: 4,9 l/100km
Poraba kombinirano: 5,1 l/100km
Emisije CO2: 118 g/km
Cena ob predstavitvi: 37.850
Aktualna cena: 37.850
Začetek prodaje: 2016
Konec prodaje: še v prodaji
Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 2017 Avtomanija