Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
Testi   |   Renault Talisman dCi 160 EDC Initiale Paris
Sončni kralj
Osnovna cena: 36.490 €
Cena testnega vozila: 37.790 €
videz
vodljivost in okretnost
ponekod šlampasta izdelava
težave z merilnikom goriva
nekaj ergonomskih šlamparij

cenik.pdf
Po treh generacijah je Laguno zamenjal Talisman, čeprav tega Francozi ne želijo slišati. Admiralska ladja najnovejše generacije pa tudi močno pade v oči.
Artur Švarc Matej Košenina
6. julij 2016 | 11:06:37

Najprej je treba pohvaliti, kako so fantje v Parizu zrisali silhueto – na tipično limuzinsko podobo, ki so jo nekateri mimoidoči celo zaznali kot povečan primerek recimo »štirikrožneža«, so uspeli dodati futurističen in skladen obraz, nič kaj manj izrazit pa ni niti zadek. Je pa treba dodati, da je Talisman prvič štirivratnež, prejšnja Laguna je imela namreč na zadku peta vrata, ki so se odpirala skupaj s šipo. Tudi v primerjavi s tem, kar smo poznali kot Laguna, je zdaj povsem drugačen avto Talisman zrasel za 12 centimetrov na 4,82 metra. No, kakorkoli, Talismana bi prej našli kot derivat večje linije 25 – Safrane – Vel Satis v gosposkem razredu.

Od strehe proti zadku je Talismanova silhueta speljana zelo kupejevsko, kar po eni strani skupaj z visokim nosom in 19-palčnmimi kolesi prinese mogočen in impozanten občutek, da avto celo poseka pet metrov, po drugi strani pa so na ta račun sicer dobili še nekaj prtljažnika, ta meri 608 litrov, veliko prostora pa je tudi pod dnom, je pa zato v notranjosti malce več utesnjenosti kot bi je glede na dimenzije pričakovali, kar smo štirje odrasli med vikendom v Zeltwegu dodobra spoznali. Seveda je Talisman kot limuzina predvsem potovalnik in nekako tudi poslovni avto, medtem ko bo večina posegla po bolj praktičnem Grandtourju.

Notranjost si želi v premium razred, kar kažejo tudi materiali, les, aluminij, usnje na sedežih, le spodnji del trde in generične plastike na armaturki, ki se zaporvh zapelje še ob sredinsko konzolo in tu in tam prav grdo zaškripa, nekako ne sodi v to zgodbo. V oči seveda najprej pade veliki 9-palčni zaslon na sredinski konzoli, pa tudi merilniki pred volanom so razen tistih za vodo in gorivo digitalni. Infotainment je v primerjavi s tistim, ki smo ga lani v Espaceu skoraj linčali, zdaj »uštiman«, zelo verjetno pa je v drobovju tudi novi procesor, ki androidovsko jedro poganja precej hitreje, kar se pozna tudi pri uporabi. Je pa reč do neke mere še vedno nelogična, sploh razlčične nastavitve v menijih se kar porazgubijo v monotoni podobi. Tudi minimalizacija gumbov Talismanu ne gre ravno v prid – nastavljanje temperature klime na gumbih, medtem ko je stopnjo pihanja treba izbrati na zaslonu. Brkljanje po zaslonu je po našem mnenju identično uporabi pametnega mobilnika med vožnjo – vzema preveč pozornosti. Bo pa za tehnogeeke navdušujoče, da si lahko prilagajajo barve, jakost osvetlitve in še marsikaj – Renaultov R-Link dejansko gre po poti »digitalnega« avtomobila – če bi dobili še softver za redizajn merilnikov, pa bi se jim itak zmešalo od sreče.

Usnjena sedeža sta udobna in električno pomična, le premikanje naprej in nazaj rezultira v kar neprijetnem škripanju usnja ob sredinsko konzolo. Ima pa ta najvišji paket tudi ogrevanje, hlajenje in celo masažo v sedežih. Tudi v sredinski konzoli, natančneje med sedežema, je hladilnik za dve pločevinki 0,33.

Sama ergonomija je dobra, tudi stikala in gumbi so v dosegu rok, le privajanje zahteva kak teden ali dva, dovolj prostora za dva velika je tudi zadaj, a le z nekaj odrekanja velikega voznika spredaj – kot rečeno, kupejevska linija kljub dimenzijam pobere nekaj prostora za noge, sploh pri sovozniku. Zdaj pa nekaj pripomb – elektronsko vzmetenje in ostalo nastavljivo drobovje Talismana pozna pet režimov vožnje, ki jih izbiramo s pritiskom na gumb s podobo rožice – odvisno od tega se spreminja tudi barvna podoba in osvetlitev diode na stropu, ki pa je zelo moteča, saj sije tudi vozniku v oči. Reč sicer lahko izklopimo, a se ob ponovnem zagonu resetira. Drugi, malo večji hec pa je bil merilnik za gorivo, ki nam je povzročil težke urice, v 70 kilometrih je s tretjine in dosega čez 250 km padel praktično pod ničlo, čeprav se je potem pri dolivanju pokazalo, da je imel vsaj še 5 litrov vsebine – očitno težave s kalibracijo.

Prav tako ni deloval niti sistem za opozarjanje na mrtvi kot – da ga sploh imamo, se je pokazalo zadnji večer testa, ko je oranžna lučka v ogledalu naenkrat začela kazati na duhove ob cesti. Po dveh kilometrih je spet izginila, od koder je prišla. Verjetno kakšen slab kontakt.

Med asistencami najdemo praktično vse – tudi aktivni tempomat, ki pa zanimivo ne deluje višje od hitrosti 140 km/h, Renault ima za to sicer svoj, precej zanimiv varnostni argument (elektronika naj ne bi bila dovolj hitra pri višjih hitrostih), je pa vsekakor to pri avtomobilih, ki se ga da na srečo izklopiti nekje v nastavitvah.

Tu so še opozarjanje na omejitve, pa samodejno parkiranje, ki potrebuje delno zasedeno parkirišče, pa kar štirje USB-ji (dva spredaj, dva zadaj), kar je v dobi pametnih telefonov vsekakor več kot pohvalno, pa sistem za preprečevanje trka.  Nekaj pripomb bi dali tudi na malce nenatančne karte v navigaciji – ponekod zgrešene omejitve ali »čez 150 metrov zavijte desno«, 10 metrov za križiščem, niso ravno pohvalne reči. Luči imajo LED tehnologijo, spodobno hitre pa so tudi samodejne dolge luči.

Pa še mehanika. Renault že nekaj časa prisega na dizelski downsizing. 1,6-litrski biturbo dCi premore 160 konjičev in kar 370 Nm navora že od zelo nizkih vrtljajev. Povprečna poraba na testu se je gibala pri 6,7 litrih, kar je glede na to, da smo bili v avtomobilu večino časa štirje odrasli Avtomanijaki in kar nekaj prtljage in nismo ravno vozili kot nedeljski vozniki (kar smo avstrijskemu proračunu povrnili s 50 evri), več kot sprejemljivo. Motorju streže dvosklopčna avtomatika s šestimi prestavami, pogrešali pa smo recimo obvolanske lopatke za prestavljanje. Glavni hec so režimi vožnje – za voznike, ki želijo nekaj dinamike, pride v poštev le način Sport, pri Comfortu se menjalnik odziva prepočasi, skupaj s kombinacijo start-stop sistema pa v križiču lahko za speljevanje porabi tudi 2 sekundi, kar ni prijeten občutek. No, ko preklopimo v Sport in nas avto ožari z rdečo svetlobo, se dejansko pokažejo vse te številke iz tehničnih podatkov, do stotice neobremenjen pospeši v 9,7 sekunde, je pa res, da dinamika z vsakim dodatnim potnikom kar občutno izginja – rek »there's no replacement for displacement« ali ni nadomestila za kubike tu še kako pride do izraza. Izvrstne so tudi zavore, pregreti jih ne morete niti do najvišjih hitrosti, biser na ogrlici pa je tudi 4Control, štirikolesni volan, ki zmanjša rajdni krog in tudi v ovinkih pomaga pri boljši stabilnosti in okretnosti. Volan bi lahko prinašal več neposrednih informacij, nismo pa uspeli prebrati vzmetenja – to je tu in tam presneto glasno in trdo, v drugem režimu pa plavajoče. Kar se tiče stabilnosti in lege, pa dvomov ni.

In še cena? 36.490 evrov za osnovo in še 300 evrov za kamero za vzvratno vožnjo in Easy Par Assist, ogrevanje ogledal in sprednje šipe v paketu Winter še dodatnih 300 evrov, 700 evrov pa gre srebrni barvi. 37.790 evrov za celoten paket, želeli bi si le še prestavljanje na volanu in mogoče strešno okno. Cenovno se Talisman tako postavlja ob bok konkurenci in jo opozarja, da je spet tu. Po neuspešni prejšnji Laguni in prezrtem Vel Satisu hvala bogu, skrajni čas za kakovostno, udobno in opazno limuzino iz Francije.

Renault Talisman dCi 160 Initiale Paris 36.490 €
Pogonski sistem:
Tip motorja: 4, vrstni
Število ventilov: 4
Prostornina: 1598 cc
Vrtina in gib: n.b.
Kompresija:n.b.
Vbrizg:skupni vod
Odmična gred:dohc
Prisilno polnjenje:
Katalizator:filter delcev
Moč:118 kW (160 KM) pri 4000 vrt/min;
Navor:370 Nm pri 1750 vrt/min
Pogon: spredaj
Menjalnik: 6 , sekvenčni samodejni
Zavore spredaj: hlaj. koluti, 320 mm
Zavore zadaj: koluti, 290 mm
Pnevmatike:
Obračalni krog: 4848 mm
Karoserija: 4-vratna, Limuzina
Dolžina: 4848 mm
Širinaa: 1869 mm mm
Višina: 1463 mm
Medosna razdalja: 2808 mm
Prtljažnik: 608-1022 l
Rezervoar: 47 l
Masa: 1497 kg
Nosilnost: 625 kg
Najvišja hitrost: 215 km/h
Pospešek: 9,4 s
Gorivo: dizel
Poraba mesto: 5,1 l/100km do 100 km/h
Poraba izven: 4,4 l/100km
Poraba kombinirano: 4,5 l/100km
Emisije CO2: 118 g/km
Cena ob predstavitvi: 36.490
Aktualna cena: 36.490
Začetek prodaje: 2016
Konec prodaje: še v prodaji
Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
alfafil
Zakaj je na testu najdražja verzija,namesto tiste za katero računajo,da se bo najbolj prodajala?Recimo biznis paket in 130 DCi,precej manj denarja za spodoben paket.
6.7.2016 11:28:38
aichi
Hm...
6.7.2016 11:32:55
911
Lep avto, jaz bi se sicer odločil za karavana pa vseeno tukaj je pa Renault naredil res velik oblikovni napredek napram Laguni.
6.7.2016 11:49:17
König
@alfafil, ker se bo ravno ta oprema največ prodajala (oziroma se že). A veš, katere opreme se največ proda pri Espacu? Ti moram odgovorit?
6.7.2016 12:05:25
alfafil
Bomo videli.
6.7.2016 12:26:58
aichi
Konig je šef Renault servisa in salona, bo že vedel
6.7.2016 12:28:19
matt0
preprosto - da se pokaže, kaj vse imajo in znajo. Kakšna reklama pa bi bila za avto, ko vidiš test, notri pa ročna klima in črno-beli radio. Pretiravam - ampak bolje opremljen avto te bolj pritegne kot špartanska verzija
6.7.2016 18:45:14
aichi
Sam dejansko je Intiale Paris najbolj prodajan Espace in bo tudi Talisman
6.7.2016 19:33:29
alfafil
To najbrž pomeni,da jih ne bo veliko prodanih,ker bodo tisti,ki imajo limit cca 25k eura,izbrali kaj drugega,te drage verzije pa podjetja in Renault fani.
6.7.2016 22:57:02
shark911
A pri Renaultu kupce še vedno posiljujejo s tistim njihovim financiranjem? Namesto da bili veseli da kupec prinese denar in mu ga čimprej spulijo iz roke,ti na vsak način težijo z nekim leasingom (izkušnja iz prve roke,ko sem kupoval nov avto)
6.7.2016 23:21:06
alfafil
Da,ko sem jaz kupoval renaulta,sem hitro ugotovil,da so "ugodnosti" ,ki jih pridobiš v primeru njihovega financiranja,povrnjene skozi visoke obresti (višje obroke).
7.7.2016 0:15:55
shark911
Gledal sem Megana Karavan dizel z boljšo opremo,ki bi ga preplačal v primeru leasinga v najboljšem primeru vsaj 400 eurov,glede na oglaševano ceno,ker imajo pogoj,da moraš imeti plačevati leasing vsaj 1 leto! Ampak to sem še nekako sprejel in praktično sem bil odločen da ga kupim...potem se je pa zataknilo,ko sem prodajalcu povedal,da imam minimalca (ki si ga jasno izplačujem kot večina,ki ima firmo),in od mene zahteval poroka za leasing,ker da imam premajhno plačo! PROSIM?? WTF?? Prišel sem kupit avto z GOTOVINO,oni pa od mene zahtevajo poroka,ker da imam premajhno prikazano plačo?!? Tukaj se mi je pa "stemnilo",sem jih nekam poslal,dodal še dva ali tri jurje in šel po Mondea,Mislim da mi ni treba posebej omenjat,da so bili pri Fordu veseli gotovine in niso utrujali z leasingom! No,tako pri Renaultu izgubljajo kupce...če povem še primer iz Opla,ki ga je kupil kolega: vzel je leasing za boljšo ceno,poplačal ga je brez problema po enem tednu,nobenega teženjaj s poroki,vse gladko! Renault,uči se! (se opravičujem za mal offtopica)
7.7.2016 9:18:40
911carrera
Če je vse to res, kar se vam je dogajalo z avtom med testom, potem je tole eno navadno s*anje. Škoda, pa zelo zelo všeč mi je (bil) ta avto.
16.7.2016 22:15:49
911carrera
@shark911: Zanimivo to posiljevanje, predvsem pa kaplja čez rop, ko ti rečejo, da ne dobiš leasinga. No, sam sicer nimam teh težav, ker vsak avto kupim z minimalnim možnim pologom.
16.7.2016 22:17:24

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 2017 Avtomanija