Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
Testi   |   Renault Clio Grandtour dCi90 Limited Energy
Razvaja s prtljažnikom
Osnovna cena: 16.500 €
Cena testnega vozila: 16.780 €
dovolj zmogljiv motor
bogata oprema
velik in prilagodljiv prtljažnik
multimedija v slovenskem jeziku
sredinski naslon za roke
mehansko odpiranje zadnjih stekel
čudno delovanje pametne kartice za odklepanje in zaklepanje
ni šeste prestave
Po treh letih in zadnjič pred jesensko prenovo smo znova na kratko sedli za volan Clia z nahrbtnikom in z 90-konjskim dizlom. Zdaj tej kombinaciji Renaultovci dodajajo še bogat paket opreme Limited za solidno končno ceno.
Peter Pirkovič Peter Pirkovič
18. julij 2016 | 11:01:31

Karavanski Clio je brez dvoma nekakšna redkost v tem razredu, saj se mnogi njegovi konkurentje raje spreminjajo v terenske križance, medtem ko so pri Renaultu prepričani, da še vedno obstaja določen del kupcev, ki bi kupili velikana v majhni steklenički. Kot nalašč smo tistih nekaj dni potrebovali karavana, za prevoz nekaj nakupljenih omar, in Clio Grandtour se je dodobra izkazal s ponujeno velikostjo.

Prilagodljivost prtljažnega prostora je dokaj enostavna. V treh potezah (deljiva zadnja klop 60:40) je pripravljenih kar 1,6 metra nakladalnega prostora oziroma 1380 litrov (v osnovi 443 litrov), kar je precej, pa čeprav se naslon zadnje klopi ne pogrezne v dno in tako tudi ni ustvarjeno povsem ravno dno od prtljažnih vrat do sprednjih sedežev. Dodatno ima Clio Grandtour še dvojno dno za odlaganje (85 litrov) manjših stvari. 4,26 metra dolg Clio ponudi dovoljšnje udobje na sprednjih sedežih tudi za nekoliko daljše poti. Volan odet v usnje je nastavljiv po višini in globini, vgrajena je samodejna klimatska naprava, sredinsko konzolo bogati 7-palčni zaslon na dotik z ne najbolj posrečeno multimedijo v slovenskem jeziku, kar ji štejemo v plus, in Tom Tomovo navigacijo z vsemi pripadajočimi zemljevidi Evrope na SD kartici (100€). Poleg tega multimedija R-Link2 prinaša še USB vmesnik, povezavo s spletom in malce nenavadno, funkcijo simulacije zvokov motorja v potniški kabini. Tega v takšnem Cliu res ne potrebujemo, saj se takšni dodatki zdijo nekoliko bolj sorodni s športno divizijo RS, kot pa dizelskim družinskim karavanom. Za zagon motorja skrbi gumb, kar pomeni, da je imel Clio namesto klasičnega ključa pametno kartico, ki smo jo ves čas nosili v žepu. Priročna zadeva vse do trenutka, ko samodejno zaklepanje vozila ob oddaljevanju od vozila naenkrat ni več delovalo, prav tako neuporabni so bili tudi gumbi na zunanji kljuki za enostavnejše odklepanje. Tako smo morali večino časa pritiskati gumbe na kartici, kar izgubi ves pomen pametne kartice. In če nas je pri pripenjanju varnostnega pasu precej motil sredinski naslon za roko (100€), je bil v tokratnem testnem vozilu toliko bolj dobrodošel paket senzorjev na zadnjem delu vozila (300€).

Kot že zapisano, testnega Clia Grandtour je poganjal znan dizelski štirivaljnik s 66 kilovati moči in z 220 Nm navora. Škoda le, da je ta motor na voljo zgolj s petstopenjskim ročnim menjalnikom (opcija je še samodejni EDC menjalnik), saj glede na to, da smo tistih nekaj dni večino naše poti prevozili po avtocesti, bi nam šesta stopnja še kako prav prišla. A kljub temu 90-konjski dizel ni razočaral s porabo, ki se je ves čas gibala okrog 5 litrov, prav tako dovolj suvereno je obnašanje na cesti, medtem ko bodo morali inženirji ob naslednji prenovi še malce preurediti nastavitve vzmetenja.

Torej, končna cena testnega avtomobila, če k osnovni ceni 16.500€ dodamo še 60€ za rezervno kolo, 520€ za prijetno rdečo barvo, 150€ za zatemnjena stekla in še nekaj že naštetih dodatkov, znaša skoraj 19 tisoč evrov. A ker so pri Renaultu radodarni s popusti, je končna cena tako rekoč enaka tisti osnovni iz cenika.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 2017 Avtomanija