Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
Testi   |   Renault Espace Energy TCe 200 Stop&Start EDC Zen
Nazaj v prihodnost
Osnovna cena: 29.990 €
Cena testnega vozila: 40.490 €
suveren pogonski sklop
udobje med vožnjo
pridih futurizma v notranjosti
prostornost
zapleten infotainment sistem
zaletav aktivni tempomat
Običajno v avtomobilih, kot je Renault Espace, srečujemo dizelske agregate, pa vendar tudi kombinacija z 1,6-litrskim TCe agergatom v primeru francoskega križanca prepriča.
Marko Hanželič Marko Hanželič
3. avgust 2016 | 8:55:40

Prostornost že zdavnaj ni več atribut, ki bi bil sam po sebi dovolj za dobro prodajo, zato so pri Renaultu z aktualno generacijo Espacea prostornost uspeli skrižati še s terenskimi sposobnostmi. Revolucije, kot smo ji bili priča pred 32 leti, ko so Francozi splavili prvo generacijo, seveda tokrat ni bilo, vsekakor pa je Espace ponovni dokaz, da Francozi znajo ustvariti brezčasen avtomobil.

Prostornost z brezpotnim pridihom

Oblikovno bi francoskemu prostornežu težko karkoli očitali. Maska hladilnika v prepoznavnem hišnem slogu in z velikim logotipom v sredini, obkrožena z zašiljenimi žarometi, kromirano obrobo in LED-lučmi v obliki podkve, namenu uporabe prilagojena stranska linija in zadek s svetili, skritimi v c-stebriček in podaljšanimi v vrata prtljažnika, sestavljajo všečno in skladno celoto z lahkim pridihom futurizma.

Dnevna soba v duhu časa

Še bolj futuristična je notranjost z elektronskim zaslonom na mestu, kjer bi pričakovali merilnike in s tablici podobnim zaslonom, ki ureja vse v zvezi z informacijami in zabavnimi vsebinami, prek njega pa je mogoče nastavljati tudi sam karakter vozila, saj je mogoče izbirati med športnejšimi, nevtralnimi ali udobju prilagojenimi nastavitvami krmiljenja, vzmetenja in menjalnika, izbirati pa je mogoče tudi med različnimi barvami in jakostjo ambientalne osvetlitve ter sam dizajn merilnikov. Oblikovno bi težko karkoli očitali tudi sami programski opremi sistema R-Link 2, ki skrbi za izbiro med zgoraj omenjenimi možnostmi, se bi pa dalo zadevo pripraviti tudi z manj zapletenimi meniji in bolj odzivno. Voznikov sedež je po želji tudi masažni stol, v prvi vrsti udoben in z zadovoljivo mero stranske opore, druga sedežna vrsta pa ponuja razkošje prostora za tri potnike, vzdolžni pomik sedežev pa seveda omogoča prilagajanje velikosti prtljažnega prostora med 680 in 785 litri, s podiranjem druge vrste sedežev (kar s pomočjo gumbov) pa je prostora več kot dva tisoč litrov.

1,6 litra delovne prostornine in 1,8 tone teže

Ker so pri Renaultu downsizing vzeli zelo dobesedno, je Espace v vsakem primeru, pa naj si bo bencinec ali dizel, na voljo s pogonskim agregatom prostornine 1,6 litra. Naš testni primerek je pod motornim pokrovom skrival manj logično izmed obeh možnosti, torej 1,6-litrski bencinski motor s 147 kW ali po domače z 200 "konji". Motor odlikuje miren tek, čeprav se kljub adekvatni moči včasih zdi, kot da se vsaj malo muči s skoraj 1,8-tonskim križancem, pa čeprav gre slednje bolj na rovaš naravnanosti sedemstopenjskega dvosklopčnega menjalnika EDC, ki pri nižjih vrtljajih rad prestavi prestavo nižje, tudi če to ni nujno potrebno. Na testu smo povprečno porabili slabih devet litrov neosvinčenega bencina na sto prevoženih kilometrov, kar je glede na maso vozila in njegovo namembnost še povsem sprejemljivo, le rezervoar za gorivo bi lahko bil nekoliko večji. Testni primerek je bil opremljen tudi z aktivnim tempomatom, ki deluje do hitrosti 140 km/h, a pospešuje in zavira zelo sunkovito, tako da občutek med vožnjo po avtocesti ni najboljši, še posebej, če je potrebna menjava voznih pasov.

Udobje na prvem mestu

Kljub nekaterim nastavitvam, ki bodo všeč ljubiteljem dinamične vožnje, je Espace glede vzmetenja v osnovi namenjen ljubiteljem udobne vožnje in mehkega blaženja neravnin. S sistemom štirikolesnega krmiljenja 4Control je Espace zelo suveren v ovinkih, čeprav se tudi kar pošteno nagne, nekaj težav ima Espace le z blaženjem kratkih neravnin, ki se prenašajo na neprijetno tresenje karoserije. Kljub temu se je Espace tudi na makadamski podlagi izkazal s povsem spodobnimi voznimi lastnostmi, pa čeprav bolj ali manj vsi vemo, da neutrjene poti niso njegovo osnovno življenjsko okolje.

Ostaja pravi Francoz

Renault Espace ostaja pravi Francoz. Tak, ki razvaja z udobjem, z enim žarometom gleda v prihodnost in želi biti avto s karakterjem. Bencinski motor v enoprostorcu v našem okolju sicer ni prva izbira, a je suveren, dinamičen in dovolj ekonomičen, da lahko prepriča. Sploh v kombinaciji z udobjem in prefinjenostjo, ki jo novi Espace prinaša.

Renault Espace Energy TCe 200 EDC Zen 29.990 €
Pogonski sistem: motor z n. izgorevanjem
Tip motorja: 4, vrstni
Število ventilov: 4
Prostornina: 1618 cm3
Vrtina in gib: 79,7 x 81,1 mm
Kompresija:9,5 :1
Vbrizg:neposredni vbrizg
Odmična gred:dohc
Prisilno polnjenje:
Katalizator:uravnani
Moč:147 kW (200 KM) pri 5750 vrt/min;
Navor:260 Nm pri 2500 vrt/min
Pogon: spredaj
Menjalnik: 7 , sekvenčni samodejni
Zavore spredaj: hlajeni diski, 320 mm
Zavore zadaj: diski, 290 mm
Pnevmatike:
Obračalni krog: 4857 mm
Karoserija: 5-vratna, mpv
Dolžina: 1888 mm
Širinaa: 1675 mm
Višina: 2884 mm
Medosna razdalja: 1626 mm
Prtljažnik: 58 l
Rezervoar: 215 km/h
Masa: 789 kg
Nosilnost: 2000 kg
Priklopnik z zavoro: 750 kg
Priklopnik brez zavore: 80 kg
Obremenitev priklopa: /
Obremenitev strehe: 660-2040 l
Najvišja hitrost: 8,5 s
Pospešek: 7,8 l/100km do 100 km/h
Gorivo: bencin
Poraba mesto: 5,3 l/100km
Poraba izven: 6,2 l/100km
Poraba kombinirano: 140 g/km
Emisije CO2: C
Cena ob predstavitvi: 29.990
Aktualna cena: 29.990
Začetek prodaje: 2015
Konec prodaje: še v prodaji
Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
jetman
V tabeli s tehničnimi podatki so pomešane vrednosti.
15.8.2016 10:55:27

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 2017 Avtomanija