Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
Testi   |   Škoda Octavia Combi RS 2.0 TDI 4x4
Češko dojemanje športnosti za 41 tisoč evrov
Osnovna cena: 32.424 €
Cena testnega vozila: 41.456 €
videz
vozne lastnosti
športni
a še vedno udobni sedeži
zmogljiv in hkrati varčen motor
samodejni menjalnik
ozvočenje
slovenska multimedija
prostornost potniške kabine
velik prtljažnik
visoka končna cena

cenik.pdf
Čehi so v začetku letošnjega leta dopolnili svojo prodajno ponudbo Octavij z različico s štirikolesnim pogonom in oznako RS. Vsekakor še eden v vrsti odličnih, a tudi dragih avtomobilov.
Peter Pirkovič Peter Pirkovič
15. september 2016 | 13:48:52

Ja, cena nas je tudi tokrat, kot pri Superbu, znova presenetila. 41 tisoč in nekaj dodatnih evrov ni malo za Octavio, ki je nekoč spadala med bolj dostopne avtomobile, z leti pa se je njen status precej spremenil. Ni kaj, pri Škodi so uspeli znamko še dodatno utrditi in jo nadgraditi, Slovenci pa smo jo vsekakor vzeli  za svojo. K temu je pripomogla tudi posebna prodajna akcija, ki je še posebej model RS naredil dostopen širšemu krogu kupcev.

Ni potrebno znova ugotavljati, da so Čehi z Octavio RS naredili korak ali dva naprej, da je avto v vsej svoji meri več kot le povprečen, in če k temu dodamo še kombinacijo zmogljivega dizla in štirikolesnega pogona, pa to postane pravi zadetek v polno. Tudi tokrat smo 4,68 metra dolgo Octavio, odeto v izjemno prepoznavno zeleno kovinsko barvo, ki je na seznamu dodatne opreme, po naših cestah zapeljali v kombijevski različici s 610-litrskim uporabnim prtljažnim prostorom. Zato lahko že zdaj zaključimo, da je to avto, ki bo pisan na kožo tistim, ki si želite nekaj več dinamike in hkrati potrebujete prostor za prevoz pripomočkov za različne športne aktivnosti. Na primer, smučanje ali kolesarjenje.  Seveda je Octavia primerna tudi za družine, saj se z njo lahko tudi zelo udobno peljemo, ne glede na športna sprednja sedeža, ki trdno oprimeta telesi voznika in sopotnika.  Skratka, v njej bi se lahko našel kdorkoli, tudi na račun češkega simply clever dojemanja funkcionalnosti prostora. O tem smo že večkrat pisali. 

Opremljena z dvolitrskim dizelskim motorjem s 134 kilovati moči, v povezavi s šeststopenjskim samodejnim DSG menjalnikom (stikala za prestavljanje so nameščena na volanu), bo vožnja prava poslastica. Usklajeno delovanje motorja in menjalnika je odličen recept za suvereno predstavo med zavoji, kjer svoj del vloge odigra še štirikolesni pogon. Voznik med vožnjo delovanja 4x4 pogona ne čuti, saj se porazdelitev moči med kolesi dogaja povsem samodejno in ob nadzoru Haldexove sklopke. V osnovi se moč prenaša na sprednji kolesni par, kar nenazadnje prispeva tudi k nižji porabi, šele ob izgubi oprijema se aktivira zadnji kolesni par, elektronska zapora diferenciala pa omogoča, da se po potrebi večino moči usmeri le na eno kolo, ki ima največ oprijema s cesto. V suhih razmerah štirikolesni pogon morebiti omogoča še nekoliko več dinamike, a ta do izraza pride šele v zimskih razmerah. Še večji užitek je, ko na vozniškemu profilu izberemo športni način. V tem primeru se spremeni zvok motorja (umetni nadomestek iz zvočnikov), malenkost trši postane volan, odzivnejša je stopalka za plin in delovanje menjalnika. Ne glede na uporabo tega profila smo ves čas preskušanja uspešno držali porabo okrog 6 litrov.

Poleg že omenjene zelene kovinske barve, s katero je bil avto neverjetno prepoznaven v prometu, so pri Škodi poskrbeli še za serijo uporabnih in atraktivnih dodatkov. Med slednje brez dvoma spadajo 19-palčna črna platišča, ki se odlično zlijejo s kovinsko zeleno barvo vozila, med uporabne pa velja omeniti ksenonske žaromete z LED dnevnimi lučmi, pametni ključ (Kessy), zmogljivo ozvočenje, multimedija z navigacijo in osrednjim zaslonom na dotik, kamera na zadku za lažjo vzvratno vožnjo, aktivni tempomat in samodejno odpiranje prtljažnih vrat. 

A to je le nekaj dodatkov, ki so končno ceno potisnili čez 40 tisoč evrov. Kot že omenjeno, Octavia RS v očeh Slovencev velja za zelo atraktiven in nenazadnje zanesljiv avto, kateremu pri Škodi dodajo še 6-letno jamstvo. Ko potegnemo črto, se vprašamo ali je 41 tisoč evrov vendarle malce preveč za takšen tip avtomobila. Nenazadnje lahko za tisočaka manj iz Fordovega salona odpeljemo brutalnega Focusa RS, ki je spet povsem druga dimenzija. Vse odvisno kakšne lastnosti avtomobila kupec postavlja na prvo mesto.

Skoda Octavia Combi RS 2.0 TDI 4x4 32.424 €
Pogonski sistem: motor z n. izgorevanjem
Tip motorja: 4, vrstni
Število ventilov: 4
Prostornina: 1968 cc
Vrtina in gib: 81,0 x 95,5 mm
Kompresija:15,8 :1
Vbrizg:neposredni vbrizg
Odmična gred:ohc
Prisilno polnjenje:da
Katalizator:filter delcev
Moč:135 kW (184 KM) pri 3500 vrt/min;
Navor:380 Nm pri 1750 vrt/min
Pogon: spredaj
Menjalnik: 6, samodejni
Zavore spredaj: koluti, 340 mm
Zavore zadaj: koluti, 272 mm
Pnevmatike: 11,13 m
Obračalni krog:
Karoserija: 5-vratna, Kombi
Dolžina: 4685 mm
Širinaa: 1814 mm
Višina: 1452 mm
Medosna razdalja: 2680 mm
Prtljažnik: 610-1740 l
Rezervoar: 50 l
Masa: 1495 kg
Nosilnost: 566 kg
Priklopnik z zavoro: 1600 kg
Priklopnik brez zavore: 735 kg
Obremenitev priklopa: 75 kg
Obremenitev strehe: 75 kg
Najvišja hitrost: 230 km/h
Pospešek: 8,2 s do 100 km/h
Gorivo: dizel
Poraba mesto: 5,7 l/100km
Poraba izven: 4,3 l/100km
Poraba kombinirano: 4,8 l/100km
Emisije CO2: 126 g/km
Cena ob predstavitvi: 32.424
Aktualna cena: 32.424
Začetek prodaje: 2013
Konec prodaje: še v prodaji
Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 2017 Avtomanija